Οι εκλογές τελείωσαν, οι αιματοχυσία συνεχίζεται στο Μεξικό: Δολοφόνησαν δήμαρχο κοινότητας λιγότερο από 24 ώρες μετά το θρίαμβο της Σέινμπαουμ

Mexico’s presidential candidate Claudia Sheinbaum reacts during a press conference after the general elections in Mexico City, Mexico, 03 June 2024. EPA/Mario Guzman




Η δήμαρχος κοινότητας του δυτικού Μεξικού δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα, προτού συμπληρωθούν καν 24 ώρες από τη θριαμβευτική νίκη που κατήγαγε η Κλαούδια Σέινμπαουμ στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε πολιτειακή κυβέρνηση.

Το θύμα ήταν η Γιολάντα Σάντσες Φιγκερόα, η δήμαρχος στην κοινότητα Κοτίχα, διευκρίνισε η γραμματεία (σ.σ. το υπουργείο) Ασφαλείας της κυβέρνησης της πολιτείας Μιτσοακάν, τονίζοντας πως «καταδικάζει» τη δολοφονία της.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν οι πλέον αιματοβαμμένες στο Μεξικό. Συνολικά 25 υποψήφιοι σε τοπικές εκλογές έπεσαν νεκροί αφότου άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τους αριθμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica από την πλευρά της καταμετρά κάπου τριάντα θανάτους υποψηφίων.

Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες επιδιώκουν την «επιβολή υποψηφίων» στις προσεχείς εκλογές, εξηγούσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο εισαγγελέας ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις συνδεόμενες με τις εκλογικές διαδικασίες στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), ο Βίκτορ Σεράτο.

Ο τρόπος δράσης είναι λίγο ως πολύ ο ίδιος: «οι εγκληματίες διαλέγουν υποψήφιο» και κάνουν γνωστό σε άλλους πως «δεν έχουν το δικαίωμα» να συμμετάσχουν, απειλώντας ότι θα τους εκτελέσουν αν παραβούν τις εντολές τους.

Η μετακλογική ωστόσο δολοφονία εκλεγμένης δημάρχου δείχνει πόσο αποφασισμένα είναι τα καρτέλ να επιβάλουν τον δικό τους «νικητή» αδιαφορώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε μια χώρα που προσπαθεί να αλλάξει σελίδα μετά την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου. Θα καταφέρει η Κλαούδια Σέινμπαουμ να κάνει τη διαφορά;

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία ελπίδα για τους μελλοθάνατους στη Γάζα: Ακόμη 4 όμηροι νεκροί, επιβεβαίωσε το Ισραήλ, ενώ η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός «χλμιάζουν»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: