Οι εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο και η σύλληψη για σφετερισμό ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα δεσπόζουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα




Οι σημερινές διπλές εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επτά διαφορετικά ψηφοδέλτια, οι εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν για να ψηφίσουν και η σημασία των εκλογών για τη δύναμη των κομμάτων, κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το Κυπριακό, η σύλληψη του Ισραηλινού Μιστριέλ Αρικούτ, συνιδιοκτήτη και συνιδρυτή της Afik Group, για σφετερισμό περιουσιών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στις ευρωεκλογές κρίνονται τα κόμματα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι για πρώτη φορά διεξάγονται διπλές εκλογές με επτά διαφορετικά ψηφοδέλτια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται, επίσης, στις εκλογές και συγκεκριμένα στα ψηφοδέλτια και πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες. Αλλού γράφει ότι η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Ολγκίν Κουεγιάρ δεν έχει τελεσφορήσει και παίρνει παράταση.

Ο «Πολίτης» αφιερώνει σχεδόν το σύνολο της πρώτης του σελίδας στις εκλογές και τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για την πόλη μας, για την κοινότητα μας, για τη ζωή μας», ενώ αναφέρεται σε διάφορες πτυχές των εκλογών, όπως την αγωνία των κομμάτων, χρονικό για τους Κύπριους που βρέθηκαν στην Ευρωβουλή, για τα προβλήματα και τον φόβο της ακροδεξιάς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ένα άτυπο οδικό χάρτη για το Κυπριακό.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης» γράφει στο κύριο του θέμα για το διακύβευμα των σημερινών εκλογών και ότι το εύρος της δυσαρέσκειας μερίδας του εκλογικού σώματος μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη με τον ανώτατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Πέτερ Στάνο, ο οποίος μιλά για παραπληροφόρηση από τη Μόσχα για ευρωεκλογές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του αν. Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών για τους σχεδιασμούς του.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ψηφίζουμε για αυτά που θέλουμε και για αυτά που διεκδικούμε». Αλλού αναφέρεται σε σενάρια τρόμου σε σχέση με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για επιβολή των νέων πράσινων φορολογιών μετά τις εκλογές. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι η νεανική βία εντείνεται και το κράτος επείγει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο «Η σύγχυση ο μεγάλος νικητής στις εκλογές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ οι ψηφοφόροι θα πνιγούν κυριολεκτικά από τα ψηφοδέλτια, άλλοι επιλέγουν να μην ψηφίσουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη του Ισραηλινού Μιστριέλ Αϊκούτ, συνιδιοκτήτη και συνιδρυτή της Afik Group, για σφετερισμό περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα, την ώρα που προσπαθούσε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Ισραηλινών Δυνάμεων στη Γάζα, δημοσιεύοντας φωτογραφία ομήρου.

H εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Το ευρωπαϊκό reality check των κομμάτων» γράφει ότι η εφημερίδα συνόψισε σε 18 ερωτήματα τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ την επόμενη μέρα και κάλεσε τα κόμματα να παρουσιάσουν τη θέση τους. Αλλού αναφέρει ότι περισσότεροι από 360 εκατ. Ευρωπαίοι/ες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γράφει αλλού ότι τα υψηλά ενοίκια οδήγησαν τους Κύπριους στην αγορά ακινήτου γεγονός που έδωσε ώθηση και στα καταναλωτικά δάνεια.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα « Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η φον ντερ Λάιεν» και γράφει ότι οι σημερινές ευρωεκλογές αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό κομματικό και ιδεολογικό χάρτη. Αλλού αναφέρει ότι για πρώτη φορά διεξάγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία ταυτόχρονα οκτώ εκλογικές διαδικασίες. Σε άλλο θέμα γράφει για ντεμπούτο με… ουρά για την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ
Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Το Mega, ο Alpha και το Star στην πρώτη τριάδα των δελτίων ειδήσεων την Παρασκευή: Η Ελιά, ο Εκατομμυριούχος και δύο αθλητικά γεγονότα στο PrimeTime

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: