Η Κίνα τείνει κλάδο… μπαμπού στην Αυστραλία προσφέροντας ένα νέο ζευγάρι πάντα: Είναι αρκετό για να «ξεπαγώσει» τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών; [video]

Wang Wang the panda chews on a box as South Australian Premier Peter Malinauskas (L) and China’s Premier Li Qiang (2-R) listen to a Zoo ranger at Adelaide Zoo in Adelaide, Australia, 16 June 2024. EPA/ASANKA RATNAYAKE / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σηματοδοτεί η υπόσχεση του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Τσιάνγκνα στείλει στην Αυστραλία δύο νέα πάντα, κατά την επίσκεψή του στο ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας.

Τα νέα πάντα θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα του ζωολογικού κήπου, που ονομάζονται Γουάνγκ Γουάνγκ και Φου Νι, τα οποία είναι «φιλικοί αγγελιοφόροι των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας», δήλωσε ο Λι.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αυστραλία για ένα τετραήμερο ταξίδι είναι η πρώτη Κινέζου ηγέτη εδώ και επτά χρόνια, εν μέσω αρκετών εκκρεμών εμπορικών και προξενικών ζητημάτων.

Ο Λι υποσχέθηκε ότι, ενώ τα Γουάνγκ Γουάνγκ και Φου Νι θα επιστρέψουν στη γενέτειρά τους μέχρι το τέλος του έτους, «η Κίνα θα παράσχει σύντομα ένα άλλο ζευγάρι πάντα που θα είναι εξίσου όμορφο, ζωντανό, χαριτωμένο και νεότερο στο πάρκο της Αδελαΐδας.

Η διπλωματία των πάντα

Μια πρακτική που χρονολογείται ήδη από τη δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε από το 618 έως το 907 μ.Χ., η διπλωματία των πάντα – ή η αποστολή πάντα ως διπλωματικά δώρα – αποτελεί εδώ και πολύ καιρό εργαλείο των διπλωματικών προσπαθειών της Κίνας.

Η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στον Νότιο Ειρηνικό, επεκτείνοντας τους δεσμούς ασφάλειας και οικονομίας με νησιωτικά κράτη που είναι ιστορικά σύμμαχοι με την Αυστραλία.

Ο σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ζήτησε να διεξαχθεί το 2020 διεθνής έρευνα για την προέλευση της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα.

Η απάντηση του Πεκίνου ήταν η επιβολή υψηλών δασμών, μεταξύ άλλων και στο αυστραλιανό κρασί.

Κατά την άφιξή του στην Αδελαΐδα το Σάββατο, ο κ. Λι προανήγγειλε το ξεπάγωμα του διπλωματικού χάσματος. «Ο αμοιβαίος σεβασμός, η αναζήτηση κοινού εδάφους με παράβλεψη των διαφορών και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία» αποτελούν το κλειδί της σχέσης.

Διπλωματικά αγκάθια

Αλλά ενώ οι σχέσεις μεταξύ των χωρών φαίνεται να βελτιώνονται από τότε που το Εργατικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία στην Αυστραλία το 2022, οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται.

Αυτές περιλαμβάνουν την άρση των εναπομεινάντων εμπορικών φραγμών και την απελευθέρωση του φυλακισμένου Αυστραλού μπλόγκερ για τη δημοκρατία Γιανγκ Χενγκτζούν, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Γκουανγκζού το 2019.

Τη Δευτέρα, ο κ. Λι θα βρίσκεται στην Καμπέρα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε.

Ο κ. Αλμπανέζε αναμένεται να αναφερθεί στην υπόθεση του κ. Γιανγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Φεβρουάριο.

Καθώς ο Λι ασχολείται με την εμπορική διπλωματία και τη διπλωματία των πάντα στην Αυστραλία, οι υποστηρικτές του Γιανγκ εξέδωσαν ανακοίνωση την Κυριακή, λέγοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Πεκίνου επανεξέτασε και επικύρωσε την ποινή του κατώτερου δικαστηρίου.

«Η πιο άμεση ανησυχία μας είναι ότι η κατάσταση της υγείας του Γιανγκ παραμένει σοβαρή. Καλούμε τον πρωθυπουργό Αλμπανέζε να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ για να απαιτήσει άμεσα να αφεθεί ελεύθερος ο Γιανγκ με ιατρική αναστολή».

Με πληροφορίες από BBC

Απίστευτα πράγματα συνέβησαν χθες στην Τουρκία κατά την …”εορτή της θυσίας”: Τραυματίστηκαν σχεδόν 16.000 ερασιτέχνες χασάπηδες του Αΐντ ελ-Κεμπίρ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: