Η δημοκρατική Ευρώπη αντιστάθηκε στην ακροδεξιά λαίλαπα: Συγκροτείται κρίσιμη πλειοψηφία από το πρώτο ΕΛΚ, τους δεύτερους Σοσιαλιστές, και το τρίτο Renew του Μακρόν

πηγή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο




Το «δημοκρατικό οχυρό» της Ευρώπης άντεξε και αυτή τη φορά στην ακροδεξιά επίθεση που δέχθηκε και τελικά, όπως όλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά συγκροτείται φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που μπορεί με συμβιβασμούς να διοικήσει για ακόμη μια 4ετία.

Την πρώτη επίσημη εκτίμηση εδρών έδωσε στις 21:30 της Κυριακής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του εκπροσώπου τύπου και γενικού διευθυντή επικοινωνίας, Ζάουμε Ντούχ.

Σύμφωνα με αυτήν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές 135 και το Renew Europe του Εμμανουέλ Μακρόν 82. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία 398 εδρών που επαρκεί για να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο των 720 εδρών (361, το 50% +1).

Έτσι, παρότι αναμένονται πολλές και σκληρές διαβουλεύσεις αναμένεται ότι τόσο στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο ίδιο το κοινοβούλιο θα υπάρξει η δυνατότητα να απομονωθούν οι ακροδεξιοί και τα όσα αντιδημοκρατικά και τελικά αντιευρωπαϊκά πρεσβεύοτβ και προωθούν.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ βγάζει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές 135 έδρες, το Renew 82 έδρες, το κόμμα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) 71 έδρες και το κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 62 έδρες, οι Πράσινοι 53 έδρες και η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) 34 έδρες. Ο αριθμός των Μη Εγγεγραμμένων (NI) είναι 51, ενώ οι νέες έδρες που μένει να αποφασιστεί σε ποιά πολιτική ομάδα θα ενταχθούν, είναι 51.

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά την εκλογική συντριβή: Στις 30 Ιουνίου νέες κάλπες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: