Η Δανία αποφάσισε να φορολογήσει … τις αγελάδες της,τα πρόβατα και τους χοίρους: Εκπέμπουν το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα πληρώσουν! [videos]

FILE PHOTO: A cow comes up to the fence at a cattle farm in Austin, Texas, USA, 02 April 2024. According to the US Department of Agriculture (USDA), dairy cows at farms in several US states have fallen ill with bird flu. The virus has killed millions of birds worldwide, but this is the first time it has been detected in cattle. EPA/ADAM DAVIS




Μια παγκόσμια πρωτιά. Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε με αγρότες, κατασκευαστές και περιβαλλοντικές ομάδες να φορολογήσουν τις εκπομπές μεθανίου από… τα ζώα από το 2030.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εισαγάγει πραγματικό φόρο για το CO2 στη γεωργία. Άλλες χώρες θα εμπνευστούν από αυτό», δηλώνει ενθουσιασμένος ο Jeppe Bruus, υπουργός Φορολογίας.

Η Δανία, η οποία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι τότε, επέλεξε να στοχεύσει το μεθάνιο που εκπέμπεται από αγελάδες, χοίρους και άλλα πρόβατα.

Επειδή, είτε λόγω του πεπτικού τους συστήματος είτε λόγω των συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων που περιέχονται στο γρασίδι που καταναλώνουν, τα μηρυκαστικά -και κυρίως η αναπαραγωγή τους- ευθύνονται για το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία της Δανίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς πολλές δυσκολίες, θα φορολογεί τους αγρότες έως και 300 δανικές κορώνες, ή 40,22 ευρώ, ανά τόνο εκπεμπόμενου CO2. Ο φόρος αυτός θα συνοδευόταν από έκπτωση φόρου 60%, με αποτέλεσμα πραγματικό κόστος 120 κορώνες ανά κεφάλι, ή 16,09 ευρώ, και το οποίο θα φτάσει τις 300 κορώνες το 2035.

Θα προστεθούν επιδοτήσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής των εκμεταλλεύσεων σε αυτή τη νέα φορολογία. Ωστόσο, η τιμή του κιμά θα μπορούσε να αυξηθεί ανάλογα κατά 2 κορώνες ανά κιλό το 2030, ή 27 σεντς, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Stéphanie Lose, για τιμή ανά κιλό 70 κορώνες σήμερα, ή 9,38 ευρώ.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr

Λάρι ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας στη Βρετανία μετά τη βασιλεία: Ο γάτος της Downing Street περιμένει να υποδεχθεί τον έκτο του πρωθυπουργό [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: