Οι Coldplay δεν «παίζουν» με το περιβάλλον: Μείωσαν 59% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των περιοδειών τους και φύτεψαν 7.000.000 δέντρα, ένα για κάθε θαυμαστή που πήγε στις συναυλίες τους [βίντεο]

British singer Chris Martin, bassist Guy Berryman, and drummer Will Champion of British band Coldplay performs at the National Stadium in Singapore. EPA/HOW HWEE YOUNG ONE-TIME USE ONLY / EDITORIAL USE ONLY / NO SALES / NO USAGE AFTER 22 APRIL 2024 EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το 2021 το συγκρότημα των Coldplay ανακοίνωσε ένα σχέδιο ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα από τις περιοδείες τους κατά 50%.

Στον τελευταίο απολογισμό για την πρόοδό τους, ανέφεραν ότι τα πρώτα δύο χρόνια της περιοδείας “Music of the Spheres” σημείωσαν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 59%, σε σύγκριση με την προηγούμενη παγκόσμια περιοδεία τους.

Χρησιμοποίησαν τεχνολογίες όπως δάπεδο χορού που παράγει ηλεκτρισμό όταν οι θαυμαστές χοροπηδούν ενώ περιόρισαν τα αεροπορικά ταξίδια.

Επίσης, αποκάλυψαν ότι έχουν φυτευτεί επτά εκατομμύρια δενδρύλλια στο πλαίσιο της δέσμευσής τους να φυτεύουν ένα δέντρο για κάθε θαυμαστή που παρευρίσκεται στις συναυλίες τους.

«Ως μουσικό συγκρότημα, είμαστε ακόμη μακριά από το σημείο που πρέπει να βρισκόμαστε», ανέφεραν σε δήλωσή τους. «Αλλά είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια όλων μέχρι στιγμής και χαιρετίζουμε όλους όσους καταβάλλουν προσπάθειες για να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Το περιβαλλοντικό τους σχέδιο κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους εστιάζει σε τέσσερα σημεία:

– Ηλιακά πάνελ, δάπεδα με κινητική ενέργεια και στατικά ποδήλατα που βοηθούν στην τροφοδότηση των χώρων

– Ελαχιστοποίηση των αεροπορικών ταξιδιών, με χρήση βιώσιμων καυσίμων όπου η πτήση είναι αναπόφευκτη

– Φωτισμό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

– Κατασκευή σκηνικών με βιώσιμα υλικά, όπως είναι το μπαμπού

Ο Καθηγητής Τζον Ε. Φερνάντεζ του MIT επαίνεσε τη μπάντα για την «καθιέρωση ενός νέου προτύπου για ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία». Δήλωσε: «Με κάθε επόμενο έτος της περιοδείας τους, δείχνουν μια εξελισσόμενη όραση και αυξημένη δέσμευση για τη μετάβαση της μουσικής βιομηχανίας προς την πραγματική και ανθρώπινη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του πλανήτη».

Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 τον Δεκέμβριο, ο Κρις Μάρτιν είπε ότι θέλει να αποδείξει ότι οι βιώσιμες περιοδείες είναι εφικτές.

Επισήμανε μάλιστα ότι η απόφαση της μπάντας να υιοθετήσει μία φιλική προς το περιβάλλον στάση δεν είναι υποκριτική και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα.

Το παράδειγμα των Coldplay έχουν ακολουθήσει οι The 1975 και η Billie Eilish, εφαρμόζοντας πιο «πράσινες» επιλογές στις συναυλίες και τις παραγωγές τους, προωθώντας οικολογικές λύσεις για τη μουσική βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Οι νέοι ψηφίζουν… παράδοση: Νότες από την Ηπειρο ως την Κάσο στο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής Rizes Fest [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: