Η Chiquita πληρώνει για τις αιματοβαμμένες μπανάνες της: $38,3 εκατομμύρια σε συγγενείς δολοφονημένων από παραστρατιωτική οργάνωση που στήριζε στην Κολομβία [video]

BOG02 – 20001215 – SANTA MARTA, COLOMBIA : A banana farmer prepares banana trees for transport to a packing facility at a banana plantation in Santa Marta, Colombia, EPA PHOTO AFP/LUIS ACOSTA/la/pp/rg/sw




Η εταιρεία Chiquita Brands International είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 38,3 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες οκτώ ανδρών που δολοφονήθηκαν από οργάνωση παραστρατιωτικών στην Κολομβία, αποφάνθηκε χθες Δευτέρα σώμα ενόρκων δικαστηρίου στη Φλόριντα.

Η Τσικίτα διατάχθηκε το 2007 από δικαστήριο των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να μπουν στο αρχείο ποινικής φύσης κατηγορίες που αφορούσαν τη συνεργασία της με την ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση AUC.

Η εταιρεία είχε παραδεχτεί την ενοχή της, ισχυριζόμενη πως κατέβαλε προστασία στην οργάνωση αυτή από το 2001 ως το 2004, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Το σώμα ενόρκων στην εκδίκαση της αγωγής που είχε κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα ανέφερε στη χθεσινή ετυμηγορία του ότι η Τσικίτα, εν γνώσει της, παρείχε σημαντική βοήθεια στην AUC, χρηματική και άλλη, σε βαθμό που επέτρεπε να θεωρηθεί ότι εγειρόταν κίνδυνος.

Οι οκτώ άνδρες δολοφονήθηκαν από την AUC κι η εταιρεία δεν απέδειξε ότι η υποστήριξή της στην οργάνωση ήταν αποτέλεσμα κινδύνου για την Τσικίτα ή εργαζομένους της, εξηγείται.

Η ετυμηγορία «δεν θα φέρει πίσω τους συζύγους και τους γιους που χάθηκαν, αλλά αποκαθιστά το δίκαιο και επιρρίπτει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκεί όπου ανήκει, στην πόρτα της Τσικίτα», σχολίασε η Ανιέσκα Φρίσμαν, δικηγόρος που αντιπροσώπευσε τους προσφεύγοντες.

Ποια είναι η AUC

Η επίφοβη οργάνωση Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) έσπερνε τον τρόμο για δεκαετίες στο εμπόλεμο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Η δράση της είχε χιλιάδες θύματα, συχνά αθώους πολίτες ή ακτιβιστές, που δεν είχαν εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, ούτε σχέση με οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς εναντίον των οποίων στη θεωρία πολεμούσε, καθώς στην πορεία ενεπλάκη σε διακίνηση κοκαΐνης, εκβιάσεις και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μποκοτά, Κολομβία

Τρομακτική και ντροπιαστική αποκάλυψη της UNICEF: Σχεδόν 400 εκατομμύρια μικρά παιδιά υφίστανται βίαιες μεθόδους πειθάρχησης σε παγκόσμιο επίπεδο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: