Οι μπουλντόζες της τουρκικής κατοχής: Περίεργες εταιρείες αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας για να καταστήσει άλυτο το «περιουσιακό πρόβλημα»

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε κηδεία Τουρκοκύπριου αγνοούμενου στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Του ΑΖΙΖ ΣΑΚ* – Λευκωσία

Ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ γεννήθηκε το 1950 στην περιοχή της Σμύρνης και είναι Τούρκος Εβραίος, πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αϊκούτ από τη Σμύρνη, το αφεντικό του ομίλου AFIK, του μεγαλύτερου κατασκευαστή έργων σε γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, συνελήφθη πρόσφατα στις ελεύθερες περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του Αϊκούτ εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα 303Α του 2006, ο οποίος κρατείται μυστικός από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 18 χρόνια.

Η σύλληψη του Αϊκούτ δεν ενδιέφερε κανέναν λόγω της σκανδαλώδους υπόθεσης του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία νωρίτερα φέτος για λεηλασία ελληνοκυπριακής περιουσίας.

  • Σε αντίθεση με την υπόθεση Κιουρσιάτ πριν από 20 χρόνια, η υπόθεση Σιμόν Αϊκούτ είναι μια υπόθεση με συνεχιζόμενα αδικήματα.

Η εταιρεία AFIK διαπράττει αδικήματα σύμφωνα με κάθε άρθρο του Ποινικού Κώδικα 303Α, με χιλιάδες σπίτια που χτίστηκαν και πουλήθηκαν σε ελληνοκυπριακή γη.

Ο Ποινικός Κώδικας 303Α, ο οποίος εισήχθη το 2006 για να σταματήσει τη λεηλασία που ξεκίνησε μετά το σχέδιο Ανάν, προβλέπει ποινή 7 χρόνων για όσους νοικιάζουν, πωλούν, αγοράζουν, μεσολαβούν, διαφημίζουν, συνάπτουν συμβόλαια, χτίζουν και συμμετέχουν παράνομα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εμπορίας στα κατεχόμενα!

Αν αυτός ο νόμος είχε εφαρμοστεί εγκαίρως, η λεηλασία θα είχε σταματήσει και η Κερύνεια θα είχε σωθεί!

Μετά την υπόθεση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, η οποία έκλεισε με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» και ότι «ο μοναδικός μάρτυρας είναι νεκρός», η μπουλντόζα της κατοχής πήρε την πιο επιθετική της μορφή από το 1974…

Το πιο αιχμηρό δόντι της κατοχικής μπουλντόζας είναι η AFIK, η εταιρεία του Τούρκου πολίτη Αϊκούτ από τη Σμύρνη…

Αναφέρεται ότι ο Αϊκούτ από τη Σμύρνη, οι πρόγονοι του οποίου μετανάστευσαν στην Τουρκία από την Ισπανία πριν από 600 χρόνια, στερήθηκε την υπηκοότητα το 1977 για άγνωστο λόγο και πολιτογραφήθηκε εκ νέου το 1995. Το 2013, με απόφαση του «Υπουργικού Συμβουλίου της ΤΔΒΚ», δηλαδή με εντολή της Άγκυρας, έγινε «πολίτης» του ψευδοκράτους…

Τι αλλάζει εδώ η «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ»; Μπορεί να αγοράσει απεριόριστη γη!

Ας σημειώσουμε επίσης από πού προέρχεται το όνομα της εταιρείας AFİK του Aykut: AFİK είναι το όνομα της πρώτης κατοχικής μονάδας εποικισμού που ιδρύθηκε στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, τη γη που κατέλαβε το σιωνιστικό Ισραήλ!

  • Μεταξύ του 2006 και του 2022, ο όμιλος AFIK, που ανήκει στον Αϊκούτ, κατασκεύασε έργα αξίας δισεκατομμυρίων λιρών σε 98 αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή Τρικώμου-Καρπασίας και Ακάνθους-Αγίου Αμβροσίου. Από τον Μάρτιο του 2020, έχει υλοποιήσει 45 κατασκευαστικά έργα.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κατοικιών που έχει κατασκευάσει και πουλήσει ο Αϊκούτ από τη Σμύρνη είναι περίπου 10.000.

Τον Δεκέμβριο του 2023, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Αϊκούτ περιέγραψε τον εαυτό του ως εξής:

– «Δεν έχω εταιρεία στο Ισραήλ, έχω εταιρεία στην Τουρκία. Πέρα από αυτό, όλες οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι βρίσκονται στην ΤΔΒΚ. Βλέπω τον εαυτό μου ως μέρος της Τουρκίας και ως Τούρκο… Γιατί είμαστε άνθρωποι που έχουμε μεγαλώσει με τον τουρκισμό και τον κεμαλισμό από την παιδική μας ηλικία. Κάνουμε όλες τις επενδύσεις μας στη Βόρεια Κύπρο και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μέρος της Βόρειας Κύπρου»…

Η AFİK και παρόμοιες εταιρείες που χτίζουν κατοικίες για ξένους είναι απλά ένας μηχανισμός που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να τουρκοποιήσει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Οι εταιρείες αυτές είναι η στρατηγική της Τουρκίας για να καταστήσει άλυτο το «περιουσιακό πρόβλημα» πουλώντας σπίτια σε δεκάδες χιλιάδες ξένους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Σιμόν Αϊκούτ έγινε «πολίτης της ΤΔΒΚ». Για να μπορεί να αγοράζει απεριόριστη γη σύμφωνα με τους «νόμους της ΤΔΒΚ»…

Όλες οι άδειες που απαιτούνται για την αγορά γης και την πώληση σπιτιών σε αλλοδαπούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπόκεινται σε «έρευνα ασφαλείας» από το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Όταν ήταν «αναπληρωτής πρωθυπουργός», ο Κουντρέτ Όζερσάι δήλωσε ότι «ρωτάμε τις Πολιτικές Υποθέσεις όταν πουλάμε ακίνητα σε ξένους».

Ομοίως, ο διευθυντής της AFIK Αϊκούτ δήλωσε στο τουρκικό κανάλι NTV: «Ο ιδιοκτήτης του πωλούμενου σπιτιού μπορεί να κατέχει το σπίτι αφού ελεγχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες εδώ. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να πουλήσουμε διαμερίσματα εδώ σε όποιον θέλουμε»…

Έτσι, όλες οι αγοραπωλησίες είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας!

  • Ο Αϊκούτ από τη Σμύρνη, ο οποίος έχτισε αριθμό ρεκόρ σπιτιών στη σφετερισμένη γη των Ελληνοκυπρίων, συνελήφθη από την Κυπριακή Δημοκρατία…

Απ’ ό,τι έμαθα, ο λόγος της σύλληψης ήταν η καταγγελία Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών ακινήτων και η άρνηση έκδοσης «τίτλων ιδιοκτησίας» σε δύο Σλοβάκους πολίτες που αγόρασαν βίλες από την ΑΦΙΚ.

Ω ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Δεν θέλατε να σώσετε την Κερύνεια, θυσιάσατε το Τρίκωμο…

Σώστε τουλάχιστον το Ριζοκάρπασο από την μπουλντόζα της κατοχής!

* Αζίζ Σακ
Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αβρούπα, γράφει ειδκά για τον Φιλελεύθερο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θύμα της Ελλάδος και της Κύπρου η …φτωχή Τουρκία, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν! Πήρε σκυτάλη από τον τρομοκράτη Νασράλα ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας και απειλεί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: