Η Boeing επανδρωμένη στο διάστημα: Επιτυχής εκτόξευση του οχήματος Starliner με δυο βετεράνους αστροναύτες της NASA [videos]

epa11392084 NASA Boeing Crew Flight Test mission Starliner spacecraft, on a United Launch Alliance Atlas V rocket, lifts up from the Space Launch Complex-41 in Cape Canaveral Space Force Station in Florida, USA, 05 June 2024. The NASA Boeing Crew Flight Test mission are Butch Wilmore and Suni Williams, both of NASA. The flight test serves as an end-to-end demonstration of Boeing’s crew transportation system and will carry NASA astronauts Butch Wilmore and Suni Williams to and from the International Space Station. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Η αμερικανική εταιρεία Boeing εκτόξευσε την κάψουλα Starliner προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με δύο αστροναύτες της Nasa, σε μια ιστορική πτήση που καθυστέρησε, ωστόσο, εξαιρετικά…

Είναι η πρώτη φορά που το διαστημικό όχημα μεταφέρει ανθρώπους μετά από ένα μακρύ και επίπονο πρόγραμμα προετοιμασίας.

Το όχημα της Boeing εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας στις 10:52 (τοπική ώρα, 17:52 στην Ελλάδα) με τη βοήθεια ενός πυραύλου Atlas V.

Στο όχημα επιβαίνουν δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA, ο Μπουτς Γουίλμορ, επικεφαλής της πτήσης, και η Σούνι Γουίλιαμς, η πιλότος. Είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε γυναίκα σε δοκιμή πτήσης ενός τροχιακού διαστημικού σκάφους.

 

Το Starliner έχει προγραμματιστεί να προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό αύριο Πέμπτη.

 

Λίγες στιγμές πριν από την εκτόξευση, ο διοικητής Γουίλμορ μίλησε για να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η αποστολή. Αναφερόμενος στις δυσκολίες του παρελθόντος, είπε: «Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα – και συμβαίνει συχνά – τα δύσκολα φεύγουν, και το κάνεις».

Ο πιλότος του Starliner, Σούνι Γουίλιαμς, φώναξε: “Πάμε “Calypso”! (το όνομα της κάψουλας). Πάρε μας στο διάστημα και πίσω.”

Το Starliner πρέπει τώρα να φτάσει στην τροχιά του ISS, ο οποίος κάνει κύκλους γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 400 km.

Επρόκειτο για την τρίτη προσπάθεια της Boeing για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον ISS. Οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν ακυρωθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Όπως σημειώνει το Axios, η επιτυχία της αποστολής ήταν σημαντική για την Boeing προκειμένου να ανακηρυχθεί το σύστημα λειτουργικό για να αρχίσει η εταιρεία να ανταγωνίζεται τη SpaceX του Έλον Μασκ.

Η επανδρωμένη δοκιμή καθυστέρησε για χρόνια λόγω προβλημάτων με το Starliner στο όχημα και το λογισμικό του, τα οποία απαιτούσαν ανασχεδιασμό και πρόσθετες δοκιμές. Προβλήματα εμφανίστηκαν και στον πύραυλο Atlas V.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Στην λεωφόρο προς την κλιματική κόλαση: Ο πλανήτης μόλις βίωσε ένα σοκαριστικό 12μηνο πρωτοφανούς ζέστης * «Νονοί του κλιματικού χάους» οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: