Οι απειλές της Χεζμπολάχ, η υπόθεση Αϊκούτ και το επιτακτικό πρόβλημα των πυρκαγιών στο μικροσκόπιο των κυπριακών εφημερίδων, την Παρασκευή

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ποικίλα είναι τα θέματα του σημερινού Τύπου με τον απόηχο των απειλών του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου να δεσπόζουν. Προβάλλουν επίσης την υπόθεση του Ισραηλινού Αϊκούτ, ο ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης για σφετερισμό ε/κ περιουσιών, το θέμα των συμβούλων στο Προεδρικό, τις ελλείψεις στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Θορυβήθηκε το προεδρικό» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μεγάλη συζήτηση προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Α» στην πλατφόρμα «Χ» για τους βρώμικους και ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προβάλλει επίσης τη δήλωση της ΕΕ ότι η όποια απειλή κατά της Κύπρου αποτελεί απειλή κατά της ΕΕ, μετά τις απειλές του ηγέτη της Χαμάς εναντίον της Κύπρου. Αλλού αναφέρει ότι υπό κράτηση θα παραμείνει ο Σάιμον Αϊκούτ μέχρι τη δίκη του για σφετερισμό ε/κ περιουσιών που αρχίζει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Διπλωματικός συναγερμός για κατευνασμό της Χεζμπολάχ» στο κύριο του θέμα γράφει ότι επί ποδός έχει τεθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες για οποιανδήποτε εμπλοκή της Κύπρου σε μια πιθανή ισραηλινή επίθεση εντός Λιβάνου με στόχο τη Χεζπολάχ. Αναφέρει αλλού ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για νέα κρούσματα συγγενοκρατίας και κουμπαροκρατίας στο Προεδρικό ενώ το θέμα των συμβούλων του Προέδρου και Υπουργών θα εξεταστεί αυταπάγγελτα από τη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι περίπου 13 χιλιάδες συνανθρώποι μας παλεύουν είτε με ανορεξία είτε με βουλιμία.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Πέθανε από ασυνεννοησία» γράφει στο κύριο του θέμα για σοβαρή καταγγελία από την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαμιας ότι 41χρονος με δρεπανοκυτταρική αναιμία έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Αμμοχώστου περιμένοντας τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιος θα τον αναλάβει.  Επίσης γράφει ότι ακόμη και σε περίπτωση κάλυψης όλων των αναγκών, δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης δύο μεγάλων πυρκαγιών ταυτόχρονα. Αλλού αναφέρει ότι το Συνοδικό Δικαστήριο ίσως περάσει το κατώφλι των Κεντρικών Φυλακών για να ανακρίνει τον ηγούμενο Νεκτάριο της Μονής Αββακούμ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Πολλές οι εκκρεμότητες 10 ημέρες πριν εφαρμοστεί η Τοπική Μεταρρύθμιση» και κάνει λόγο για μπάχαλο σε Δήμους και Κοινοτικά συμβούλια καθώς και ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε αριθμό ζητημάτων που αφορούν εργασιακά θέματα.  Γράφει επίσης ότι η Βουλή μείωσε τα πρόστιμα στις κάμερες με την κυβέρνηση ωστόσο να εκφράζει διαφωνία.  Αλλού αναφέρει ότι σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο υπάρχουν ελλείψεις στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Έκπληκτη η Κύπρος από τις απειλές της Χεζμπολάχ» προβάλλει στο κύριο της θέμα την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη ότι η Κύπρος δεν είναι αναμεμιγμένη ούτε θα είναι σε οποιονδήποτε πόλεμο ή συγκρούσεις. Γράφει αλλού ότι ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι 12 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη. Αναφέρει επίσης ότι οι γιατροί άνω των 75 ετών θα αφαιρούνται από το ΓεΣΥ.

H εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Οργή Χεσμπολάχ κατά της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι άμεση ήταν η αντίδραση στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας της Κύπρου με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Αλλού αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική δυσπραγία. Γράφει επίσης ότι πανέτοιμες για τη μάχη της Ευρώπης είναι οι ομάδες ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, ΑΕΚ και Πάφος.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ο εχθρικός Κόλιν Στιούαρτ» και γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο υπονομεύει και εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία. Προβάλλει επίσης τους τέσσερις στόχους της ΕΕ για τη μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση. Αναφέρεται επίσης σε σενάρια αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν από το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου με ξεπερνάει: Αυτή ήταν η πληρωμένη απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ερώτηση της Hellas Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: