Η αντιμετώπιση των συμμοριών και της διαφθοράς οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην Αϊτή εν αναμονή της διεθνούς δύναμης [βίντεο]

Haiti’s new Prime Minister Garry Conille speaks during the swearing in ceremony at the Villa d’Accueil official premises in Port-au-Prince, Haiti. EPA/Johnson Sabin




Ο νέος, μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής, ο Γκάρι Κονίλ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που μόλις σχημάτισε θα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες, η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η βία και η ανασφάλεια παραλύουν την καθημερινότητά μας.

Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνει τα δεινά των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας. Και η πολιτική αστάθεια υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας μας», ανέφερε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής.

«Η κυβέρνησή μου θα εργαστεί χωρίς διακοπή για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής κάθε Αϊτινού και κάθε Αϊτινής», υποσχέθηκε.

Ωστόσο «χωρίς ασφάλεια, δεν μπορεί να επιτευχθεί καμιά διαρκής πρόοδος», πρόσθεσε.

Για να αποκατασταθεί «είναι κρίσιμο οι αστυνομικοί μας και οι στρατιώτες μας να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις.

Και θα φροντίσουμε να έχουν στη διάθεσή τους τα αναγκαία εργαλεία για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους με αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό», συνέχισε.

Η σύνθεση του νέου μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος ανακοινώθηκε με δημοσίευση που έγινε την Τρίτη στη Le Moniteur, την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη εδώ και δεκαετίες σε χρόνια πολιτική αστάθεια, όμως η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά τα τελευταία χρόνια κι ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς έχει πέσει στα χέρια συμμοριών, που κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων — δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα…

Τον Απρίλιο, ιδρύθηκε προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, αναλαμβάνοντας τα ηνία στη χώρα μετά την παραίτηση του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Το όργανο αυτό ανέλαβε να ορίσει νέο μεταβατικό πρωθυπουργό κι επέλεξε τον Γκάρι Κονίλ, γιατρό που εργαζόταν ως τώρα στη UNICEF.

Ο κ. Κονίλ είπε χθες πως οι κρατικοί θεσμοί της Αϊτής πρέπει να «εξυγιανθούν και να ενισχυθούν».

«Ο αγώνας εναντίον της διαφθοράς θα είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μου», διαβεβαίωσε.

Είναι απαραίτητη η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» των Αϊτινών στις αρχές της χώρας και για αυτό απαιτείται «απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων» και «μηδενική ανοχή έναντι της διαφθοράς», επέμεινε, υποσχόμενος «τακτικούς λογιστικούς ελέγχους» στις δημόσιες υπηρεσίες και στους δημόσιους πόρους.

Ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου μετάβασης Εντγκάρ Λεμπλάν Φιλς θύμισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία εκφράστηκε ο πρωθυπουργός Κονίλ πως αποστολή της κυβέρνησης είναι να εργαστεί προκειμένου να τερματιστεί η πολυδιάστατη κρίση και «να ανοίξει ο δρόμος για τη διοργάνωση ελεύθερων, δημοκρατικών, αξιόπιστων και διαφανών εκλογών».

Η χώρα αναμένει ακόμη την άφιξη του πρώτου αποσπάσματος διεθνούς οπλισμένης δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας που θα υποστηρίζει την αϊτινή αστυνομία στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες.

 Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή

Ένας πλανήτης γεμάτος πολέμους και απόκληρους: Τα 120 εκατομμύρια έφθασαν οι βίαια εκτοπισμένοι στα τέλη Απριλίου σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: