Η Αμάλθεια έβαλε την Κύπρο στα μεγάλα διεθνή σαλόνια: Αναδεικνύεται πλέον η στρατηγική θέση της Μεγαλονήσου: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος συνεχίζει τις σημαντικές επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη όπου θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση της κυπριακής μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Κόμπος θα συνεχίσει τον διπλωματικό μαραθώνιο του ξανά στην Ουάσιγκτον, αφού επισκεφθεί και το Σικάγο, όπου θα μιλήσει στην πιο σημαντική “δεξαμενή σκέψης”. Η συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν -ο οποίος ζήτησε ο ίδιος τη συνάντηση- θα “βγάλει” ειδήσεις που θα αφορούν τη στρατηγική θέση της Μεγαλονήσου.

Στη Νέα Υόρκη θα έχει κρίσιμες συναντήσεις και θα εκφωνήσει ομιλίες για την Κύπρο και το πρόβλημα της.

Θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Ο κ. Κόμπος θα έχει συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ αρμόδιο για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των μονιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον καθώς οι μεγάλες και σημαντικές συναντήσεις γίνονται σε αυτή την πόλη. Ήδη συνομίλησε με ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας και προκάλεσε εντύπωση ότι τον δέχθηκαν οι πιο σημαντικοί νομοθέτες.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, και με την ηγεσία των Δημοκρατικών τόσο στην Γερουσία όσο και στη Βουλή. Είχε συνομιλίες και με τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίες επίσης τον δέχθηκαν ως τον υπουργό Εξωτερικών φίλης χώρας.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι «η επιβεβαίωση της άριστης σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου και η κοινή προσπάθεια για μια περαιτέρω αναβάθμιση αυτής της σχέσης».

Τη Δευτέρα. Θα επισκεφθεί επίσης και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο Λευκό Οίκο και θα έχει και εκεί συνομιλίες με αξιωματούχους, που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η Αμάλθεια έβαλε την Κύπρο στα μεγάλα διεθνή σαλόνια. Η Κύπρος έλυσε ένα σοβαρό θέμα για την αμερικανική κυβέρνηση, που αφορούσε την ανθρωπιστική πτυχή, αν και οι Βρετανοί προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την κυπριακή προσπάθεια προτείνοντας να γίνει σε συνεργασία με το καθεστώς των κατεχομένων.

Η συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν αναμένεται να παράξει σοβαρά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφούν υψηλού επιπέδου συμφωνίες που θα αφορούν την ασφάλεια και τη νέα σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη φαίνεται ότι επέλεξε στρατόπεδο και αυτό είναι το δυτικό. Η Ρωσία έχει στραφεί προς την Τουρκία εδώ και χρόνια. Μερικοί ξεχνούν ότι ο Πούτιν πούλησε το ρωσικό υπερόπλο, τους S-400 στην Τουρκία.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι πολιτικοί πάνε στην Κύπρο να “εορτάσουν” την εισβολή του Αττίλα: Να πράξουν το ίδιο ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, ως τιμή στους νεκρούς μας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: