Η Άγκυρα συνεχίζει την κοροϊδία: Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας λέει ότι συμφωνεί για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά παραπέμπει στον Ερντογάν

Φωτογραφία από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΣΑΚΙΔΗΣ




Σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και από την άποψη των αρχών της δημοκρατίας και της κοσμικότητας είναι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι αυτή είναι προσωπική του άποψη και πως το θέμα είναι πολιτικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποφασίσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας στον τηλεοπτικό σταθμό Χαμπέρτουρκ μεταξύ άλλων απάντησε σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν τελικά θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. Πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση», απάντησε.

Ο κ. Τεκίν πρόσθεσε ότι «επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Οι ίδιοι ήρθαν δύο φορές. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από άποψη των αρχών της δημοκρατίας και της κοσμικότητας», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προσωπική μου άποψη».

«Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε. Προς το παρόν, θα ετοιμάσουμε μια περίληψη για το θέμα αυτό από το 1844, από την ημερομηνία της ίδρυσής του μέχρι την ημερομηνία του κλεισίματός του. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και εάν μπορεί να ανοίξει νόμιμα», είπε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Τουρκία συστηματικά όσα χρόνια είναι στην εξουσία ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αδιάντροπα το θέμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης: Για να παζαρέψει ανταλλάγματα στη Θράκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: