Η ΑΔΑΕ δεν καλεί σε ακρόαση την ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη: «Διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξωτερική άποψη των γραφείων της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο Μαρούσι, Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αποφάσισε σε χθεσινή συνεδρίαση να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την άρνηση της υπηρεσίας να ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την απόφαση αυτή που έρχεται παρά τη σχετική ξεκάθαρη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκαλύπτουν «Τα Νέα» μέσω της στήλης Μικροπολιτικός.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η ψηφοφορία ήταν οριακή, καθώς η απόφαση να μην κληθεί για εξηγήσεις ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ήρθε με ψήφους 4-3, ενώ στη συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες. Η εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνει ότι η εισήγηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ήταν να κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, όμως η πρότασή του δεν πέρασε.

«Και η πλειοψηφία “εξασφαλίστηκε” από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την τελευταία, επεισοδιακή, αλλαγή στη σύνθεση της ανεξάρτητης Αρχής» αναφέρει ο Μικροπολιτικός.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρη κατάλυση του κράτους δικαίου

Για «διαρκή προσπάθεια συγκάλυψης» του σκανδάλου των υποκλοπών και για «κατάλυση του κράτους δικαίου», μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της ΑΔΑΕ και την απόφασή που, όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, φέρεται να ελήφθη κατά πλειοψηφία να μην κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ «για να εξηγήσει την άρνηση της υπηρεσίας του να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών που είχε θέσει μέσω της ΕΥΠ και του Predator υπό παρακολούθηση το μισό του υπουργικό συμβούλιο, τους πολιτικούς του αντιπάλους, δημοσιογράφους αλλά και την ηγεσία του στρατεύματος, συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν επιτρέπει στην ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει πλέον την αναλυτική ενημέρωση των θυμάτων των υποκλοπών για τους λόγους της παρακολούθησής τους.

Αν και σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να δοθεί από την ΕΥΠ πρώτα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ώστε με τη σειρά της να ενημερώσει όσους παρακολουθήθηκαν, τα μέλη της ΑΔΑΕ που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης -κατά την τελευταία αλλαγή στη σύνθεση της Αρχής-, αρνούνται να το πράξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ με ψήφους 4-3 αποφασίσθηκε να μην κληθεί σε ακρόαση ο Διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, για να εξηγήσει την άρνηση της υπηρεσίας του να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παραπέμποντας τα θύματα των υποκλοπών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ζητήσουν εκ νέου την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο.

Η διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών είναι η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του. Και στην προσπάθεια αυτή έχει δείξει πως δεν διστάζει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών και να κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για κατάλυση του κράτους δικαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα αφήσει τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Κασσελάκης για τις ευρωεκλογές: Είναι καιρός ένα αουτσάιντερ να αλλάξει τη χώρα και να δώσει ελπίδες στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: