H ώρα των Ευρωεκλογών: Οι Έλληνες στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στις Βρυξέλλες, μεγάλα ερωτηματικά η αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς [βίντεο]

FILE PHOTO: Πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η ώρα των Ευρωεκλογών έφθασε. Από το πρωί 9.796.330 Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 21 εκπροσώπους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από αυτούς 4.755.686 είναι άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007.

Μπορουν να ψηφίσουν επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας.

Ο αριθμος τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, αριθμούν 166.679.

Μεγάλο ερώτημα των ευρωεκλογών αποτελεί το ύψος της αποχής καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μικρό και το ενδεχόμενο να υπάρξει το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων είναι πολύ πιθανό. Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει επίσης σε όλη την Ευρώπη για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα της ακροδεξιάς και πως αυτό θα επηρεάσει την πορεία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης.




 

Για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος

Οι ευρωεκλογές του 2024 στην Ελλάδα θα γραφτούν στην ιστορία πρωτίστως διότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος.

Στη σχετική πλατφόρμα ενεγράφησαν 202.515 Έλληνες εκλογείς της επικράτειας και του εξωτερικού.

Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.

Οι κάλπες στα συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.

Η αναγνώριση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοποιούνται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων το Σάββατο 8 Ιουνίου από τις 08.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 07.00 έως 19.00, ενώ τα Γραφεία Διαβατηρίων το Σάββατο από τις 08.00 έως τις 15.00 και την Κυριακή από τις 07.00 έως τις 19.00.

Ο αριθμός των σταυρών

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων.

Τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι τα εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΗ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μέρα 25
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
Κίνημα 21
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)
Νέα Αριστερά
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Ελλήνων Συνέλευσις
Πράσινο κίνημα
Δημιουργία
ΚΟΣΜΟΣ




Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σήμερα ολοκληρώνεται η τετραήμερη διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Περίπου 370 εκατ. ευρωπαίοι ψηφοφόροι από 27 κράτη-μέλη, καλούνται να εκλέξουν τους 720 ευρωβουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής.

Μετά τους πολίτες της Ολλανδίας, της Τσεχίας και της Ιρλανδίας, το Σάββατο προσήλθαν στις κάλπες οι πολίτες της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας, ενώ την Κυριακή ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών).

Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.




Ποσοστά συμμετοχής

To 60% των ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου.

Πάνω από επτά στους δέκα ευρωπαίους πολίτες (73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.

Για τους ευρωπαίους πολίτες, οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισότερων από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή.

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%.

Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019.

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%).

Ποτέ βγαίνουν τα αποτελέσματα 

Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας δεν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα παρά μόνο όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες την Κυριακή το βράδυ στην Ιταλία (γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21.15-21.30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη επί της κατανομής των εδρών θα δημοσιευθούν μεταξύ 00.15-00.30 (ώρα Ελλάδας, 10 Ιουνίου).

Θα ακολουθήσουν και άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές. Η τελευταία επικαιροποίηση αναμένεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

720 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Μετά τις ευρωεκλογές, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν από 705 σε 720 έδρες. Αυτή η αύξηση κατά δεκαπέντε έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν δώδεκα χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες.

Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Οι πολιτικές ομάδες

Το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ανανεωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σήμερα έχει 705 έδρες που κατανέμονται σε 7 πολιτικές οικογένειες:

1. Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), με 176 έδρες

2. Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με 139 έδρες

3. Renew Europe (Φιλελεύθεροι), με 102 έδρες

4. Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με 72 έδρες

5. Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 69 έδρες

6. Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, με 49 έδρες

7. Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL, με 37 έδρες

Οι ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, οι Μη Εγγεγραμμένοι (NI), έχουν σήμερα 61 έδρες.

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες.

Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε χαλαρό κλίμα το γεύμα Μητσοτάκη με τους δημοσιογράφους: Μίλησε για τις ευρωεκλογές, το ατύχημα στον Ισθμό αλλά και την συναυλία των Coldplay

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: