H Οδύσσεια της Vanessa Cardui: Μια πεταλούδα που διασχίζει 4.200 χλμ πάνω από τον Ατλαντικό μέσα σε μία εβδομάδα ξεκινώντας από την Αφρική μέχρι τη Νότια Αμερική [videos]

Πεταλούδα Vanessa cardui, via wikimedia.org




Μια πτήση χωρίς στάση 4.200 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, από τη Δυτική Αφρική στη Νότια Αμερική, που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από οκτώ ημέρες με ευνοϊκό άνεμο: αυτό είναι το κατόρθωμα ρεκόρ που πέτυχαν ορισμένες πεταλούδες του είδους Vanessa cardui, που βρέθηκαν από έναν εντομολόγο ενώ περπατούσε σε μια παραλία στη Γαλλική Γουιάνα.

Τεκμηριώνει την απίστευτη υπερωκεάνια πτήση τους η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications από μια διεθνή ομάδα ειδικών με επικεφαλής το Βοτανικό Ινστιτούτο της Βαρκελώνης, Ισπανία.

Για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την προέλευση αυτών των πεταλούδων που βρίσκονται στη Νότια Αμερική, αλλά που συνήθως μεταναστεύουν μεταξύ της Ευρώπης και της υποσαχάριας Αφρικής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διεπιστημονική προσέγγιση.

Πρώτα ανέλυσαν τις τροχιές του ανέμου, εντοπίζοντας έναν διάδρομο που θα μπορούσε να υποστηρίξει το ταξίδι τους από την Αφρική στη Νότια Αμερική. Στη συνέχεια, μελετώντας τη γενετική ποικιλότητα των πεταλούδων, προσδιόρισαν ότι τα δείγματα που παρατηρήθηκαν στη Νότια Αμερική σχετίζονται με πληθυσμούς στην Ευρώπη και την Αφρική, αποκλείοντας την πιθανότητα προέλευσης από τη Βόρεια Αμερική.

Η μελέτη της γύρης που εναποτέθηκε στα σώματα των πεταλούδων κατέστησε δυνατή την αναγνώριση δύο ειδών φυτών που απαντώνται μόνο στην τροπική Αφρική, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι πεταλούδες είχαν επισκεφτεί τα λουλούδια αυτής της περιοχής.

Τέλος, η ανίχνευση ισοτόπων υδρογόνου και στροντίου που υπάρχουν στα φτερά τους έδειξε ότι η ζωή των προνυμφών τους πρέπει να έλαβε χώρα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Πορτογαλία.

Αυτό σημαίνει ότι οι πεταλούδες «έφτασαν στη Νότια Αμερική από τη Δυτική Αφρική, πετώντας τουλάχιστον 4.200 χιλιόμετρα πάνω από τον Ατλαντικό, αλλά το ταξίδι τους μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο», παρατηρεί ο Clément Bataille, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά και συν-συγγραφέας της μελέτης. – ξεκινώντας από την Ευρώπη και διασχίζοντας τρεις ηπείρους, με μετανάστευση 7.000 χιλιομέτρων ή περισσότερο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα για ένα τόσο μικρό έντομο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει αυτά τα περιστατικά διασποράς σε μεγάλες αποστάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ansa.it 

Αφησαν πίσω τους πολιτιστικό θησαυρό, ήταν όμως βαριά εργαζόμενοι: Οστεοαρθρίτιδα, πονοκέφαλοι, ίσως και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ταλάνιζαν τους Αιγύπτιους γραφείς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: