H Κυπριακή Δημοκρατία αφαιρεί τα «χρυσά διαβατήρια» από δύο Ρώσους ολιγάρχες: Είχαν πολιτογραφηθεί επί Χριστόφια, ποιες είναι οι δραστηριότητες τους

FILE PHOTO Διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aρχείο Hellas Journal




Δύο Ρώσοι ολιγάρχες που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα επί Προεδρίας Χριστόφια και ενέπιπταν τότε σε ομάδες πολιτών ως υψηλά κινδύνου πρόσωπα, αποστερούνται το χρυσό διαβατήριο με βάση χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Άγγελου Νικολάου στον «Φιλελεύθερο» ο πρώτος ολιγάρχης βρέθηκε στο στόχαστρο της Μόσχας και του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη ρωσική ομοσπονδία. Στον δεύτερο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τον Κονσταντίν Γκριγκορίσιν, γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1965. Είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης από την Ουκρανία.

Κατάγεται από τη Ζαπορίζια και έλαβε ουκρανική ιθαγένειά μόλις το 2016.

Έγινε πλούσιος μεταπουλώντας μεταλλουργικά προϊόντα από την Ουκρανία στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Είναι κύριος μέτοχος στην Energy Standard Group, η οποία κατέχει αρκετά εργοστάσια στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων είναι ο Σύλλογος Μηχανικής και Επιστημών Σούμι, η εταιρεία μεταφορών «Ukrrichflot» (Ουκρανικός στόλος ποταμών) και Zaporozhtransformator (ZTR).

Την 1η Νοεμβρίου 2018, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις εναντίον 322 πολιτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Γκριγκορίσιν.

Το χρυσό διαβατήριο στην Κύπρο το απέκτησε στις 4/1/2011. Tον Νοέμβριο 2020 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για φοροδιαφυγή 18 εκατ. δολαρίων και υποχρεώθηκε σε αποζημίωση 32 εκατ. δολαρίων.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ίγκορ Κασάεφ πολιτογραφήθηκε στις 25/5/2012 επί κυβέρνησης Χριστόφια και όπως αναφερόταν στο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου βρίσκεται σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ ως επικεφαλής της εταιρείας όπλων Degtiariov, που φέρεται να προμηθεύει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Κασάεφ, μπήκε στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 8/4/2022.

Είναι ο μεγαλύτερος διανομέας τσιγάρων στη Ρωσία και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες FSB μέσω του ιδρύματος Monolith Foundation, το οποίο έχει επίσημη συμφωνία με τη FSB για στήριξη των συνταξιούχων της υπηρεσίας.

Ο Κασάεφ γεννήθηκε στις 30/10/1966 στη Βόρεια Οσετία και βρίσκεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: philenews.com 

Η υπόθεση της καταστροφής φαρμάκων αξίας €600.000, το σκάνδαλο της μονής Αββακούμ και οι δυσκολίες στη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, δεσπόζουν σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: