H χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας στο επίκεντρο της Συνόδου των G7

A journalist sits in the media center set up at the G7 Summit venue in Borgo Egnazia resort, near Bari, southern Italy. EPA/CIRO FUSCO




Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας.

Υπό την προεδρία της Ιταλίας, η G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεδριάζει στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια στην Απουλία.

Μπροστά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η G7 θέλει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο.

Η Ομάδα των 7 ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν παγώσει οι Δυτικοί προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα.

Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Πενήντα δισεκατομμύρια

Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να πάνε πιο μακριά και ασκούν πίεση στις χώρες της G7 να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο ύψους περίπου 50 δισεκ. δολαρίων για το οποίο θα παρέχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά ενεργητικά.

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ποιος θα εκδώσει αυτό το δάνειο και τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμευθούν αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Η Γαλλία δηλώνει ότι μια συμφωνία επί της αρχής έχει ήδη συναφθεί για την χορήγηση 50 δισεκ. δολαρίων «πριν το τέλος του 2024».

«Υπάρχει συμφωνία. Όπως πάντα στη G7 οι ηγέτες λαμβάνουν μια απόφαση και οι τεχνοκράτες στη συνέχεια εργάζονται για της δώσουν μορφή», επεσήμανε πηγή.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, με τον Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου να επισημαίνει ότι η G7 θα ανακοινώσει «ένα πλαίσιο» και ένα χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Άλλες χώρες ζητούν εγγυήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υπογράψουν σήμερα την Ιταλία διμερή συμφωνία ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, η οποία προβλέπει την παροχή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου χθες Τετάρτη νέες κυρώσεις που έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εμπόριο και Κίνα

Εκτός από τους ηγέτες των χωρών της G7, στη σύνοδο κορυφής είναι προσκεκλημένοι ο πάπας Φραγκίσκος, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ακόμη ένα ευαίσθητο θέμα για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στη G7 είναι η ένταση με την Κίνα, υποστηρίκτρια της Ρωσίας.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κατηγορούν το Πεκίνο ότι επιδοτεί την παραγωγή πληθώρας προϊόντων που πωλούνται σε χαμηλή τιμή και πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε εξάλλου χθες να επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.

Ωστόσο οι Δυτικοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα λάβουν αντιπαραγωγικά μέτρα.

Η Γερμανία, που εξάγει περισσότερα από 200.000 αυτοκίνητα ετησίως στην Κίνα, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός «εμπορικού πολέμου».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε από την πλευρά του την ανησυχία του για «τις διαφορές» μεταξύ των δύο μπλοκ, οι οποίες «τροφοδοτούνται από γεωπολιτικές αντιπαλότητες».

«Οι νέοι δασμοί που υιοθετούνται κάθε χρόνο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019», κατήγγειλε ο Γκουτέρες που θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

Πόλεμος στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται επίσης να συζητηθεί τόσο στη διάρκεια συνεδριάσεων εργασίας όσο και σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει εισέλθει στον ένατο μήνα του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να διασώσει το σχέδιο εκεχειρίας που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν.

Η G7 έχει ήδη δηλώσει ότι στηρίζει το σχέδιο αυτό, αλλά η Χαμάς πρότεινε κάποιες «ανέφικτες» τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη θέση του και συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Ο Μπλίνκεν έφυγε, ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα: Για εγκλήματα πολέμου μετά τις 7 Οκτωβρίου από Ισραήλ και Χαμάς μιλούν τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η εκεχειρία αργεί ακόμη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: