Γιατί η Θράκη ΔΕΝ πρέπει να έχει την “τύχη” της Μεγαλονησου: Η μεγάλη διπλωματική αποστολή και οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην Ουάσιγκτον (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος απευθύνεται στο συνέδριο του American Jewish Committee, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία Hellas Journal via video from AJC




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, έχει αναλάβει από χθες Δευτέρα μία μεγάλη αποστολή ερχόμενος στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επαφές με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ανάμεσα σε αυτές και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κ. Άντονι Μπλίνκεν με τον οποίο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί στις 17 Ιουνίου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι Αμερικανοί επιτέλους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σημασία της Μεγακλονήσου.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του, θα παραστεί και στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που είναι αφιερωμένο στην 50η μαύρη επέτειο της εισβολής του τουρκικού Αττίλα εναντίον της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974. Είχε προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών σε συνεργασία με την ηγετική ομάδα της ΕΟΚΑ Β, που ήταν υποχείριο του Δημήτριου Ιωαννίδη.

  • Η προδοσία της Κύπρου αποτελεί βαριά ευθύνη των δημοκρατικών κυβερνήσεων, που ακολούθησαν την εισβολή και κατοχή, μέχρι και σήμερα. Η Δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα επειδή θυσιάστηκε το νησί. Οι αγώνες των Ελλήνων αντιστασιακών είναι σεβαστοί και τους τιμούμε, αλλά δυστυχώς δεν έριξαν την προδοτική Χούντα…

Ελπίζω, λοιπόν, ότι θα έρθουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, πολλοί Κύπριοι απόδημοι, από διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να ακουστεί δυνατή η φωνή της Κύπρου μας στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων, στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο.

Διότι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κούρασης των 50 ετών, όλο και λιγότεροι απόδημοι συμμετείχαν στα συνέδρια της ΠΣΕΚΑ, τα οποία στο τέλος κατέληξαν να ασχολούνται περισσότερο με τα θέματα της Ελλάδας και όχι της Κύπρου. Πλήρωνε η Λευκωσία και έπαιζε …«μπάλα» η Αθήνα.

Δεν λέω όλοι Έλληνες είμαστε, ιδιαίτερα στην Ομογένεια, και ο ένας βοηθά τον άλλο… Αλλά πέρυσι ήταν προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο …ξεχάστηκε η Κύπρος σε συνέδριο που οργάνωνε η ΠΣΕΚΑ. Το 99% του συνεδρίου αφιερώθηκε στις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και οι Κύπριοι απόδημοι δεν έβγαλαν τσιμουδιά, αντίθετα το δέχθηκαν και υποστήριξαν τις ελληνικές διπλωματικές προσπάθειες.

  • Φέτος φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή -με παρέμβαση ομογενών αλλά και της Λευκωσίας- ένα μεγάλο ατόπημα, που δεν είναι του παρόντος σημειώματος.

Ο κ. Κόμπος, ο οποίος θα προσφωνήσει τους συνέδρους, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους αποδήμους μας, αρκετοί εκ των οποίων συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο των πρώτων ετών μετά την εισβολή, τις μάχες για την Κύπρο. Μεγάλα παραδείγματα είναι ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Ανδρέας Κωμοδρόμος, ο Σάββας Τσίβικος, ο Τάσος Ζαμπάς και άλλοι “βετεράνοι” της Ομογένειας μας.

Κάποιοι “παραστράτησαν” και μπήκαν κάτω από τα ράσα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, αλλά όταν πρόκειται για την Κύπρο επιστρέφουν και βγάζουν φωνή μεγάλη εναντίον της αδικίας.

Μαζί τους είναι και αρκετοί νέοι που ήταν αγέννητοι το μαύρο 1974 ή γεννήθηκαν αργότερα. Κρατούν ψηλά τη σημαία της Κύπρου μας, έρχονται συχνά-πυκνά στην Ουάσιγκτον με δικά τους έξοδα, γυρνούν από γραφείο σε γραφείο στο Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενοχλούν τους αξιωματούχους και τους νομοθέτες και με τον τρόπο που εργάζονται μας συγκινούν κάθε φορά που τους συναντούμε. Είναι οι ακτιβιστές του HALC με τον αρχηγό τους Έντι Ζεμενίδη.

Υπάρχουν δυστυχώς και οι γνωστοί ανόητοι, που καβαλίκεψαν στα προεδρεία των κυπριακών οργανώσεων, και χρησιμοποιούν τους τίτλους τους για ίδιο όφελος (δεν εννοώ οικονομικό διότι δεν έχω τέτοια στοιχεία). Για να συναντήσουν κανένα υπουργό, για να τους ανοίξουν πόρτες και να κάνουν τους σπουδαίους στους χωριανούς τους. Από εθνικό έργο μηδέν.

  • Θα πρέπει να αποχωρήσουν μόνοι τους και να δώσουν τη σκυτάλη στους νέους. Για να καταλάβετε, η παρουσία τους στην Ουάσιγκτον, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, είναι έως μηδενική.

Η Κύπρος και η κατοχή απαιτούν μαχητές όχι καφενόβιους στα στέκια της Αστόριας… Ο κ. Κόμπος, θα πρέπει να ασχοληθεί και με αυτά τα θέματα, αν και το επταήμερο που θα παραμείνει στις ΗΠΑ έχει μπροστά του ένα πραγματικό μαραθώνιο, διότι θα πρέπει να πάει και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου η απόφαση του Γενικού Γραμματέα να μην κηρύξει τη λήξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δημιουργεί μία νέα «δυναμική».

Βεβαίως, εξαρτόμαστε πάντα από την κατοχική Τουρκία, η οποία ευτυχώς, αν και θα το ήθελε, δεν μπορεί να υποχρεώσει τον άβουλο -κατά τα άλλα- Αντόνιο Γκουτέρες να τελειώσει με την Κύπρο.

Πάντως, δεν έχω εμπιστοσυνη στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, διότι είναι ένας φοβισμένος και άβουλος άνθρωπος. Στο τέλος μπορεί και να μας “φορτώσει” καμία τετραμερή διάσκεψη και θα τρέχουμε. Την τετραμερή τη θέλει η Τουρκία. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνασπιστούν και να την σταματήσουν. Η πρόταση αυτή, διπλωματικά, είναι ανάθεμα.

  • Ρώτησα την περασμένη Πέμπτη, που βρέθηκα στον ΟΗΕ, ένα αξιωματούχο αν πραγματικά πιστεύει ότι η απεσταλμένη του Γ.Γ. θα γίνει δεκτή από τους Τούρκους και μου απάντησε με απορία στο πρόσωπο και τη λέξη «λες»;
  • Δεν το είχαν καν σκεφθεί οι μάγκες της Γραμματείας, ότι οι υποτακτικοί της Άγκυρας μπορεί να αρνηθούν να συναντήσουν την Μαρία Άνχελα, που σε έξι μήνες έμαθε και αυτή τον τρόπο να απαιτεί δώρα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όχι από τους καταχτητές…

Είναι δύσκολες οι στιγμές και δεν σημαίνει τίποτα ότι δεν ασχολούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η Τουρκία, με τη βοήθεια των Αμερικανών, προσπαθεί να πείσει τον κ. Γκουτέρες για να βγει από την τρύπα που μόνη της έχει μπει: Της διχοτομικής λύσης-διάλυσης των δύο κρατών.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στον σημερινό τίτλο σημειώνω τα εξής: Γιατί η Θράκη ΔΕΝ πρέπει να έχει την “τύχη” της Κύπρου… Τα όσα συνέβησαν με αφορμή τις Ευρωεκλογές, ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τα ελληνικά κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας άφησαν τους Τούρκους να παίξει το βρώμικο παιγνίδι τους μέσω του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ. Τα μέλη του δηλώνουν Τούρκοι, όχι μουσουλμάνοι. Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα του 1963 οι Τουρκοκύπριοι το είδαν ξαφνικά …Τούρκοι. Δήλωναν Τούρκοι. Για να φτάσουμε στα επεισόδια του 1967 και στη συνέχεια στην άνανδρη εισβολή του 1974. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία στην δραματική αύξηση του τουρκικού εθνικισμού ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Ακόμα και αν την “είδε” δεν ασχολήθηκε. Όσοι ερχόμαστε από την Κύπρο δηλώνουμε ότι δεν μας αρέσουν όσα συμβαίνουν στη Θράκη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει εκτός νόμου το εν λόγω τουρκικό κόμμα. Διότι η Θράκη ΔΕΝ πρέπει να γίνει Κύπρος. Ναι, τόσο απλά…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Είναι η διαφθορά βλάκες”: Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου ψάχνει τους λόγους του απίστευτου μπάτσου των πολιτών… Τρανταχτή αποδοκιμασία! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: