Για τα 60 χρόνια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κύριος ομιλητής σε εκδήλωση στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη μετά τις επιτυχημένες επαφές στην Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν. Φωτογραφία via enate Foreign Relations Committee, @SFRCdems




Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου, μεταξύ άλλων, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Κόμπος θα παραστεί επίσης σε εκδήλωση, που πραγματοποιείται στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την υποψηφιότητα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εκπροσώπησε την Κυπριακή Κυβέρνηση στο 39ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μεταξύ 11-13 Ιουνίου 2024.

Οι φετινές εργασίες του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου τιμήθηκαν για τη διαχρονική προσφορά τους στην Κύπρο ο Γερουσιαστής Paul Sarbanes και ο υιός του Βουλευτής John Sarbanes.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφώνησε τις εργασίες του Συνεδρίου και προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης και την επανένωση της πατρίδας μας.

Αναφέρθηκε επίσης στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, καθώς και στην καθοριστική συμβολή των απόδημων Κυπρίων τόσο σε σχέση με το Κυπριακό, όσο και προς την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «50 χρόνια εισβολής και κατοχής», που αποτελείται από φωτογραφίες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) από το τραγικό καλοκαίρι του 1974.

Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Κόμπος είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Γερουσιαστή Ben Cardin. Είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Chris van Hollen και τον κ. Chris Coons, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Συναντήθηκε επίσης με τον γερουσιαστή Chuck Schumer και τον βουλευτή, Hakeem Jeffries, οι οποίοι ηγούνται της ομάδας των Δημοκρατών στη Γερουσία και το Κογκρέσο. Είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον διαχρονικό φίλο της Κύπρου Βουλευτή Gus Bilirakis, καθώς και με τον Βουλευτή και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου Brad Schneider.

Την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Επικεφαλής του USAID Samantha Power, με την οποία συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη συμβολή του Ανθρωπιστικού Διαδρόμου ως συμπληρωματικής οδού μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Κόμπος συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας: Διακομματική στήριξη προς τη δοκιμαζόμενη Κύπρο εξέφρασαν πολλά μέλη του Κογκρέσου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: