Φόβοι ότι η απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και εκείνης της Fed θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου: Τι θα συμβεί αν μειωθούν τα επιτόκια

Christine LAGARDE, President of the European Central Bank. Copyright: European Union




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια την προσεχή Πέμπτη. Κατά 25 μονάδες βάσης. Είναι πλέον υποχρεωτικό. Πάρα πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου το έχουν προαναγγείλει.

Αλλά η πορεία των περικοπών μετά τον Ιούνιο παραμένει άγνωστη.

Οι αγορές προεξοφλούν πάντως άλλες δύο μειώσεις, ακόμη: Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά. Πρώην «περιστέρι», αλλά τώρα ισχυρή φωνή των «γερακιών», η Ιζαμπέλ Σνάμπελ φρόντισε σε ομιλία της στο Τόκιο να ρίξει κρύο νερό στη φωτιά του ενθουσιασμού.

Η Σνάμπελ (νούμερο δύο της ΕΚΤ) προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αρχίσει να μειώνει πολύ σύντομα τα επιτόκια.

  • Αρχικά, γιατί η πρόοδος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει σταματήσει τον Απρίλιο. Επιπλέον, οι γεωπολιτικοί και φυσικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη την καταπολέμηση των υψηλών τιμών.

Η πρώτη περίπτωση, αφορά τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού λόγω πιθανών εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Και δεύτερον, λόγω ξηρασίας, παγετού κ.λπ., οι προοπτικές για συγκομιδή σιταριού έχουν μειωθεί στον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αγωνιά.

Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και του τέταρτου τριμήνου του 2023, η μέση τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ-27 ήταν 0,03%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό.

Η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε βέβαια ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μέτριας ύφεσης που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Τι θα συμβεί αν τελικά τα επιτόκια μειωθούν;

Η αγορά μπορεί να το δει αυτό με αισιοδοξία. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και εκείνης της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Με άλλα λόγια , το ευρώ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από τη Fed. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πληθωριστικής πίεσης.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, λένε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται συστηματικά, φτάνοντας τον στόχο του 2% το 2025 . Και από εκεί και πέρα ​​προορίζεται να παραμείνει εγκλωβισμένος σε εκείνες τις ακτές της απόλυτης βιωσιμότητας. Παρά τις γκάφες που έγιναν από τους ίδιους παράγοντες τα τελευταία τρίμηνα, αυτή η πρόβλεψη φαίνεται να είναι έγκυρη.

Αντί για τιμές ρεκόρ, το ποσοστό πληθωρισμού είναι πλέον στο 2,2%, πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

  • Ταυτόχρονα, όμως, η νίκη επί του πληθωρισμού δεν πρέπει να γιορτάζεται πρόωρα. Λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμη.

Τα συνδικάτα θέλουν να αναπληρώσουν αυτή την απώλεια με συμφωνίες για καλύτερους μισθούς , οι οποίες θα μπορούσαν να ανεβάσουν ξανά τον πληθωρισμό….

Στις αρχές Ιουνίου, για παράδειγμα, η γερμανική IG Mining Chemical Energy (IG BCE) συνέχισε να διαπραγματεύεται αύξηση 7% για τους σχεδόν 600.000 εργαζόμενους στη χημική βιομηχανία.

Οπως λέει πάντως ο Έλληνας πρόεδρος της IG BCE, Μιχαήλ Βασιλειάδης, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη συζήτηση για την επίδραση των μισθών στον πληθωρισμό. «Κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα είναι εντελώς υπερεκτιμημένο».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μια «αυτοκρατορία» σε παρακμή, που θυμίζει σε πολλούς τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής: Τι θα έλεγε άραγε σήμερα ο Άγιος Αυγουστίνος, βλέποντας τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: