Φίλια πυρά Μπάιντεν προς Νετανιάχου: «Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως συνεχίζει τον πόλεμο για πολιτικά οφέλη»

FILE PHOTO: epa11199875 A billboard showing Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) reading ‘You are the head, you are the navigator, you will lead to total victory’ hangs next to another billboard showing US President Joe Biden (L) in Tel Aviv, Israel. EPA, ABIR SULTAN




Καθώς βρίσκεται υπό πίεση να προχωρήσει σε εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δέχθηκε σήμερα μια …”πισώπλατη μαχαιριά” από τον στενό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν με τον οποίο οι ισορροπίες τους τελευταίους μήνες δείχνουν να διαταράσσονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο περιοδικό ΤΙΜΕ, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει «κάθε λόγο» να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους.

«Υπάρχει κάθε λόγος για τον κόσμο να βγάλει αυτό το συμπέρασμα», λέει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στο περιοδικό TΙΜΕ.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει εδώ και καιρό αυτήν την κριτική, η οποία ωστόσο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ακροδεξιοί εταίροι του κυβερνητικού του συνασπισμού απείλησαν να ρίξουν την κυβέρνησή του εάν ο πρωθυπουργός εμείνει στην πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία και σταδιακό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα καθώς και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς – συμφωνία που  ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Νετανιάχου επί μήνες έχει διακόψει τη διεξαγωγή στρατηγικών συναντήσεων σχετικά με τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γβιρ  και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη μόνιμη κατάληψη της Γάζας και την ίδρυση ισραηλινών εποικισμών εκεί.

Το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας υποστηρίζει ότι η αποτυχία να προωθηθεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς επέτρεψε στην τρομοκρατική οργάνωση να γεμίσει γρήγορα τα κενά που άφησε ο Ισραηλινός Στρατός στα πεδία των μαχών, επεκτείνοντας περαιτέρω τον πόλεμο.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για προγραμματισμό της επόμενης μέρας είναι υπερβολικές προτού το Ισραήλ νικήσει τη Χαμάς, καθώς κανείς δεν θα είναι διατεθειμένος να αντικαταστήσει την τρομοκρατική οργάνωση όσο αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία.

Αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει σημαντική απογοήτευση στην Ουάσιγκτον, η οποία ώθησε το Ισραήλ να σχεδιάσει την μεταπολεμική Γάζα από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Επίσης στη συνέντευξη στο ΤΙΜΕ, ο Μπάιντεν λέει ότι μια συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα ήταν «συντριπτικά προς το συμφέρον μας».

Σχετικά με τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί, ο Μπάιντεν λέει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και αυτοί που είναι ακόμα ζωντανοί».

«Συναντήθηκα με όλες τις οικογένειες. Αλλά δεν έχουμε τελική απόδειξη για το ποιος ακριβώς είναι ζωντανός».

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ο Μπάιντεν απαντά: «Είναι αβέβαιο».

Διχασμένοι οι κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου

Ο μεγαλύτερος εταίρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα  ότι θα παράσχει «πλήρη υποστήριξη» στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία με τη Χαμάς – συμφωνία που ανακοίνωσε προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν.

  • Η δήλωση του κόμματος Shas, ενός υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος που κατέχει 11 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου [Κνεσέτ], ακολούθησε την έντονη αντίθεση στο ενδεχόμενο συμφωνίας από δύο ακροδεξιούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.Ενώ και τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης, τα δύο ακροδεξιά εθνικά θρησκευτικά κόμματα της Κνεσέτ απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση εάν η συμφωνία εγκριθεί

«Στη συνεδρίαση της παράταξης που έγινε χθες, συζητήθηκε η ισραηλινή πρόταση για τη συμφωνία. Τελικά, η παράταξη αποφάσισε να υποστηρίξει πλήρως την ισραηλινή πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα για την επιστροφή των ομήρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Το Shas υποστηρίζει την πρόταση, τον πρωθυπουργό και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε πίεση, να καταλήξουν σε συμφωνία και να σώσουν τις ζωές πολλών από τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βρίσκονται σε αιχμαλωσία».

Η υποστήριξη του Shas έρχεται λιγότερο από μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του άλλου υπερορθόδοξου κόμαμτος, United Torah Judaism, Yitzhak Goldknopf, έγραψε στο Twitter ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει κάθε πρόταση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων».

Ενώ και τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης, την οποία ο Μπάιντεν παρουσίασε ως ισραηλινή, τα δύο ακροδεξιά εθνικά θρησκευτικά κόμματα της Κνεσέτ, το Otzma Yehudit και ο Θρησκευτικός Σιωνισμός, έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση εάν η συμφωνία εγκριθεί, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με παράδοση στη Χαμάς.

Με πληροφορίες από The Times of Israel

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξε πυραυλικό σύστημα S-300 μέσα στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα: Μυστήριο με ανάρτηση Ουκρανής υφυπουργού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: