Φειδίας Παναγιώτου: Θέμα στο Politico o 24χρονος Κύπριος influencer που κατεβαίνει ανεξάρτητος στις Ευρωεκλογές με στόχο να σπάσει την «κυριαρχία των σπασίκλων» [video]

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος ευρωβουλετής Φειδίας Παναγιώτου Πηγή photo: Screenshot via YouTube




Ο Φειδίας Παναγιώτου, ένας 24χρονος διαδικτυακός influencer, θα μπορούσε να είναι ένας από τους έξι υποψηφίους που θα στείλει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την πολιτική ιστοσελίδα Politico, η οποία του επεφύλαξε ένα άρθρο – αφιέρωμα.

Παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα από πολιτική, αλλά λέει ότι δεν μπορεί να ανεχτεί τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των «σπασίκλων» στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία δημοσκόπηση τον δείχνει να κατέχει την πέμπτη θέση με ποσοστό υποστήριξης 8,7%, σε θέση να εξασφαλίσει μια έδρα μπροστά από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που κατεβάζουν από έξι υποψηφίους το καθένα, όπως η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, η κεντρώα ΔΕΠΑ και το κόμμα των Πρασίνων.

Ο «Φειδίας», όπως αυτοσυστήνεται ο Παναγιώτου, έχει συγκεντρώσει περίπου 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube από τότε που άρχισε να δημοσιεύει το 2019. Έγινε διάσημος ξεκινώντας μια αποστολή να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X (τελικά τα κατάφερε).

Επίσης, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι προσπαθώντας να ταξιδέψει σε όλη την Ινδία και την Ιαπωνία χωρίς να πληρώσει, και αντ’ αυτού ζητιανεύοντας μετρητά.

Φορώντας τρεις γραβάτες, κοστούμι και σορτσάκι, ο Παναγιώτου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Ιανουάριο, ομολογώντας ότι δεν είχε ιδέα για την πολιτική ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ισχυριζόμενος ότι ήταν πρόθυμος να μάθει.

«Είμαι 23 ετών και δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου, και είπα στον εαυτό μου ένα βράδυ ότι αν δεν ψηφίσω ποτέ και δεν ενδιαφερθώ ποτέ, οι ίδιοι σπασίκλες θα είναι πάντα στην εξουσία, και είπα “αρκετά!”», ανακοίνωσε.

Με κοστούμι, παπιγιόν αλλά και στόχο 

Τον Απρίλιο ο Φειδίας υπέβαλε την υποψηφιότητά του μαζί με τον πατέρα του, έναν ιερέα, φορώντας κοστούμι και παπιγιόν.

«Κάπου άκουσα ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή», δήλωσε με την ευκαιρία.

«Γιατί επέλεξα να είμαι ανεξάρτητος; Επειδή δεν μπορώ να χωρέσω σε καλούπια. Επειδή θέλω να ξέρετε ότι δεν έχω να εξυπηρετήσω κομματικά συμφέροντα».

Πρόσθεσε ότι στόχος του δεν είναι να εκλεγεί, αλλά να παρακινήσει τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική.

Στις ευρωεκλογές στην Κύπρο αναμένεται να παρατηρηθούν υψηλά ποσοστά αποχής των ψηφοφόρων, ενδεικτικό της απογοήτευσης που νιώθουν οι Κύπριοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του νησιού της Μεσογείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Προοδευτικό Κόμμα Εργαζομένων, βρίσκονται σε μια στενή κούρσα για την πρώτη θέση, αν και παραμένουν αμφιβολίες για το πόσοι υποστηρικτές θα προσέλθουν για να δώσουν την ψήφο τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να αναδειχθεί πολύ ισχυρότερο, δεδομένης της σημασίας του μεταναστευτικού ως πολιτικού ζητήματος στο νησί.

«Η περίπτωση Φειδία είναι ο ορισμός της μεταπολίτευσης σε μια εποχή που η παραγωγή περιεχομένου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – πέρα από τον πολιτικό σχεδιασμό», δήλωσε στο POLITICO ο Γιάννης Ιωάννου, ιδρυτής της Geopolitical Cyprus.

«Το εγχείρημά του έχει απήχηση σε ευρύτερα θέματα, όπως η αναζωπύρωση των λαϊκιστικών αισθημάτων στην Ευρώπη, η υπεροχή της εικόνας έναντι της ιδεολογίας και η επιτακτική ανάγκη για εμπλοκή των πολιτών, ιδιαίτερα μεταξύ των εκκολαπτόμενων ψηφοφόρων σε χώρες όπως η Κύπρος».

Με πληροφορίες από Politico

Στην αναμονή η κυπριακή κυβέρνηση για επανέναρξη των συνομιλιών: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μπει ταφόπλακα στο Κυπριακό»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: