Φειδία εσύ «σούπερ σταρ»! Κατάφερε να εισπράξει την απαξίωση των Κυπρίων πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και να οδηγήσει νέους στις κάλπες…

FILE PHOTO: Ο νέος ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου που κατέβηκε στις ευρωεκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, όταν κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις Εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024, συνοδευόμενος από τον ιερέα πατέρα του. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Το φαινόμενο Φειδίας είναι κυπριακό και είναι πραγματικό. Δεν είναι ονομασία ακραίου καιρικού φαινομένου, αλλά νέος Κύπριος ευρωβουλευτής, που κατάφερε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Η παρουσία του νεαρού youtuber στις εκλογές, η αξιοποίηση στο έπακρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με μη πολιτικό λόγο, χωρίς πολιτικές θέσεις και στοχεύσεις, είχε αποτέλεσμα. Κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό και να αλλάξει τον χάρτη. Κατάφερε να αλλάξει την γεωγραφία και τη χωροταξία του κομματικού γίγνεσθαι.

Ο κ. Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να εισπράξει την απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, να οδηγήσει νέους στις κάλπες. Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, οι ψήφοι του προέρχονται από ανθρώπους, νέους ηλικιακά, που δεν ψήφισαν στο παρελθόν και ως εκ τούτου προήλθαν από την αποχή.

Θα πρέπει, όμως, να αναλυθεί σε βάθος η περίπτωση αυτή. Το φαινόμενο Φειδίας το «γέννησε» το πολιτικό σύστημα με την αδυναμία να δώσει διεξόδους και λύσεις. Το έχει «γεννήσει» το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το κατεστημένο, το οποίο φάνηκε ότι δεν κατάφερε να το αντιληφθεί ούτε πριν τις εκλογές αλλά και μετά.

  • Οι πρώτες ανακοινώσεις εκπροσώπων κομμάτων για το φαινόμενο Φειδίας, ήταν να σπεύσουν να τον νουθετήσουν με πατερναλιστικό τρόπο για το τι πρέπει να πράξει.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο κ. Παναγιώτου ενώ σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας έστελνε «αυτοσχέδια» μηνύματα, ασύντακτα, εμφανίσθηκε στα τηλεοπτικά πάνελ διαβάζοντας από γραπτό κείμενο διάγγελμα με έντονα στοιχεία με αναφορές από κομματική ρητορική.

Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα. Γιατί ό,τι έγινε έγινε, το μήνυμα πήγε εκεί που έπρεπε και το θέμα τώρα είναι πώς θα λειτουργήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η δυσκολία της επόμενης ημέρας. Και η αγωνία σε όσους αγωνιούν.

Το ψηλό ποσοστό του κ. Παναγιώτου και η εκλογή του αποτελεί ήττα του πολιτικού συστήματος συνολικά και όχι νίκη του ιδίου. Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά σε εκλογές. Υπάρχει τιμωρητική ψήφος, η οποία για πρώτη φορά έφθασε σε ποσοστά γύρω στο 20%.

Είναι προφανές πως η κοινωνία αλλάζει και τα κόμματα φαίνεται ότι δεν το πήραν χαμπάρι. Και βέβαια η λύση και η διέξοδος δεν είναι ο κ. Φειδίας Παναγιώτου, που δεν είναι λύση. Δεν μπορεί να τις προσφέρει και προφανώς κάποια στιγμή, αργότερα όταν πάει στις Βρυξέλλες, Θα το αναγνωρίσει.

  • Πρωτιά και ήττα

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, ο ΔΗΣΥ παρά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα των όσων έγιναν στις προεδρικές εκλογές και τη βαριά ήττα, κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά. Αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να καλύψει την μείωση των ποσοστών και ενδεχομένως και την ήττα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκ των ηττημένων των ευρωεκλογών είναι το ΑΚΕΛ, το οποίο όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πρώτη θέση, αλλά έχασε μια έδρα μειώνοντας τα ποσοστά του. Αν με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να περάσει μπροστά τότε πότε; Το ΑΚΕΛ προφανώς και πρέπει να προβληματισθεί σοβαρά καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία δεν επιτρέπουν στο κόμμα να αυξηθεί εκλογικά.

Στους ηττημένους είναι και τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που είδαν τα ποσοστά τους μειώνονται. Αιμορραγία ψήφων! Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ δέχθηκαν ήττα. Το ίδιο και οι Οικολόγοι που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα ποσοστά τους. Δεν θα πρέπει να ικανοποιεί το Βολτ το εκλογικό του ποσοστό καθώς ο πήχης έχει ανέβει ψηλά κατά την προεκλογική περίοδο.

  • Οι Τουρκοκύπριοι

Πολλοί επένδυσαν στις ψήφους των Τουρκοκυπρίων. Υπήρξε και κινητοποίηση. Τρεις υποψήφιοι σε τρία κόμματα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Τελικά, το κατοχικό σύστημα κινήθηκε αποτρεπτικά ενώ ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισαν και κάποιοι… προοδευτικοί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιουροβίζιον και εκλογές με… τοποθέτηση προϊόντων: Ο Καρλ Μάρξ είχε γράψει πως «αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες»… Είχε φυσικά δίκιο!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: