Φεγγάρι της Φράουλας: Απόψε στον νυχτερινό ουρανό η γοητευτική «ροζ πανσέληνος» του Ιουνίου * Ακόμη πιο εντυπωσιακό θέαμα αύριο

Το «Φεγγάρι της Φράουλας», η καλοκαιρινή πανσέληνο του Ιουνίου, ξεπροβάλλει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Το ολόγιομο φεγγάρι απόψε – λίγες ώρες μετά από την μεγαλύτερη μέρα του έτους –  φαίνεται μεγαλύτερο σε μέγεθος και σκουρότερο στο χρώμα εξαιτίας του γεγονότος ότι η σελήνη, λόγω του θερινού ηλιοστασίου που έχει προηγηθεί, βρίσκεται πιο κοντά στη γη.

Η Πανσέληνος του Ιουνίου ξεπροβάλει εντυπωσιακή απόψε, 21 Ιουνίου, αλλά το φαινόμενο αναμένεται ακόμη πιο εντυπωσιακό το βράδυ του Σαββάτου.

Ονομάζεται Φεγγάρι της φράουλας ή επίσης «ροζ φεγγάρι» επειδή σε πολλά μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, οι φράουλες είναι στο αποκορύφωμα της ωρίμανσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Λέγεται ότι Φυλές της Αμερικής χρησιμοποίησαν πρώτες την ονομασία «φεγγάρι της φράουλας», για να σηματοδοτήσουν την ώρα για τη συλλογή ώριμων φραουλών που έρχονται τον Ιούνιο.

Όμως, η όμορφη πανσέληνος του Ιουνίου έχει πολλά ακόμη ονόματα, όπως:

Φεγγάρι του Μελιού (επειδή το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή τον Ιούνιο)
Φεγγάρι του Υδρόμελου (καθώς εκείνη την περίοδο οι ιθαγενείς συνήθιζαν να παρασκευάζουν υδρόμελο)
Φεγγάρι των Τριαντάφυλλων (επειδή ανθίζουν τον Ιούνιο)
Θερμό Φεγγάρι (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες)
Φεγγάρι της Φύτευσης (επειδή αυτή η περίοδος συστήνεται για τη φύτευση αρκετών σπόρων)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: