Εξαιρετικά επιφυλακτικά και καχύποπτα παρακολουθεί το Πεκίνο τις επισκέψεις και τα ανοίγματα του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ

File Photo epa11422359 Russian President Vladimir Putin (L) and North Korean leader Kim Jong Un walk during a meeting, in Pyongyang, North Korea, 19 June 2024. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Η Κίνα αντέδρασε επιφυλακτικά αυτή την εβδομάδα καθώς η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εμβαθύνουν τους δεσμούς τους υποσχόμενες να αντισταθούν στη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με το Πεκίνο να αποφεύγει οποιαδήποτε τριμερή συμφωνία που θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις του με άλλες χώρες.

Την Τετάρτη, το Πεκίνο παρακολούθησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un να μοιράζεται τις «εν τω βάθει σκέψεις» του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin που επισκέπτεται την Pyongyang.

Ο Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian είπε σε ενημέρωση την Τρίτη μόνο ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μία διμερής ανταλλαγή μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, αλλά δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

Reuters [China keeps its distance as Russia and North Korea deepen ties]

H μεγαλοπρεπής υποδοχή στην Pyongyang

Με πλήθη που ζητωκραύγαζαν και πολυτελείς τελετές καλωσόρισαν τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στην Pyongyang σήμερα Τετάρτη, όπου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και υποσχέθηκε ισχυρότερους στρατηγικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και αταλάντευτη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού», δήλωσε ο Putin κατά την έναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Putin είπε ότι η Μόσχα πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Kim είπε ότι οι σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας εισέρχονται σε μια περίοδο «νέας υψηλής ευημερίας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Putin κάνει το πρώτο του ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας εδώ και 24 χρόνια, μια επίσκεψη που πιθανότατα θα αναδιαμορφώσει τις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας σε μια εποχή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν διεθνή απομόνωση. Η συνεργασία των χωρών είναι ένας «μηχανισμός για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου» και η επίσκεψη του Putin καταδεικνύει το αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητάς τους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Reuters [Putin gets lavish welcome in North Korea with vows of support]

Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Το Σύμφωνο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη, περιλαμβάνει μία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, βάσει της οποίας κάθε χώρα συμφωνεί να βοηθήσει την άλλη να αποκρούσει οποιαδήποτε εκδήλωση εξωτερικής επιθετικότητας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

«Η συμφωνία Συνολικής Εταιρικής Σχέσης που υπογράφηκε σήμερα προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη αυτής της συμφωνίας», είπε ο Putin.

Ακολουθεί η επίσκεψη στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ προετοιμάζεται σήμερα να στρώσει το κόκκινο χαλί για τον Vladimir Putin σε μία επίσκεψη που αφενός θεωρείται μία εκστρατεία δημοσιότητας για τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, και αφετέρου φέρνει οφέλη αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για τους κομμουνιστές ηγέτες του Hanoi. Ο Putin αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Hanoi, αμέσως μετά από την επίσκεψή του στην Pyongyang, όπου ασπάστηκε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, μολονότι τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Ρωσία αντιμετωπίζουν διεθνή απομόνωση, το Βιετνάμ έχει δημιουργήσει προσεκτικές συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταδικάσει την υποδοχή του Ρώσου ηγέτη από το Hanoi. Αυτό καθιστά την επίσκεψη Putin στο Hanoi ιδιαίτερα σημαντική για τον Ρώσο ηγέτη, δήλωσε ο Alexander Vuving από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Ασίας-Ειρηνικού Inouye με έδρα τη Χαβάη.

«Η Ρωσία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει φίλους παντού στον κόσμο και ότι η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι μάταιη», είπε ο Vuving, προσθέτοντας ότι το Hanoi έχει τα δικά του συμφέροντα πέρα ​​από τις κοινές κομμουνιστικές ρίζες των δύο χωρών.

Reuters [Vietnam to host Putin in nod to old ties, risking ire of West]

Ο Πούτιν χάρισε μια ρώσικη λιμουζίνα Aurus στον Κιμ και μετά υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: