Euro 2024: Θέαμα που δεν χάνεται με «βροχή» αστέρων της μπάλας * Ποιον να πρωτοπείς; Ρονάλντο, Μπαπέ, Κέιν, Μπέλιγχαμ, Μόντριτς * «Βροχή» και τα εκατομμύρια από την UEFA

Το βαρύτιμο τρόπαιο του EURO 2024. Photo: UEFA




Αρχίζει μεθαύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου το EURO 2024, η 17η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της UEFA, το οποίο θα φιλοξενήσει η Γερμανία, με τον αγώνας ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σκωτία, στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου.

Μετά τη διοργάνωση του 2020, που μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά λόγω της Covid-19, και η Ιταλία κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι εναντίον της Αγγλίας, μόνο μία χώρα θα φιλοξενήσει την τελική φάση.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά που “χρωματίζει” το φετινό EURO. Eίναι η προσμονή για “μεγάλη μπάλα” που περιμένουν οι φίλαθλοι σε μια διοργάνωση πολλών – πάρα πολλών εκατομμυρίων και πολλών – πάρα πολλών αστεριών:

 

Οι «μορφές» του Euro 2024

Κιλιάν Μπαπέ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Τζουντ Μπέλιγχαμ, μία βροχή…αστεριών αναμένεται στο Euro 2024  στη Γερμανία.

 

Κιλιάν Μπαπέ

Ο αρχηγός της Γαλλίας θα είναι ιδιαίτερα προσηλωμένος στο Euro. Ο 25χρονος επιθετικός που ανακοινώθηκε στις 3 Ιουνίου από τη Ρεάλ Μαδρίτης, κυριάρχησε στον τελικό του περασμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου με ένα θρυλικό χατ-τρικ κόντρα στην Αργεντινή, παρέμεινε στα στάνταρ του το 2023 (10 γκολ στην εθνική) και είναι πλέον αρχηγός της Γαλλίας μετά τη διεθνή αποχώρηση του Ούγκο Γιορίς, κάτι που ωστόσο φαίνεται να τον βαραίνει. Αντίθετα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 κρατά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την αναζήτηση της «Χρυσής Μπάλας» και ξέρει καλά ότι το Euro, το μόνο τρόπαιο που του λείπει από τους «Μπλε», θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο για την κατάκτηση. Αλλά το πολύ συνηθισμένο δεύτερο μέρος της σεζόν του, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την κατάσταση της φυσικής και ψυχικής του φρεσκάδας.

 

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο CR7 είναι άφθαρτος. Νομίζαμε ότι είχε τελειώσει για την εθνική Πορτογαλίας αφού υποβιβάστηκε στον πάγκο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ. Η μεταγραφή του στην Αλ-Νασρ της Σαουδικής Αραβίας ήταν επίσης μια χρυσή…αποχώρηση. Όμως ο πέντε φορές νικητής της «Χρυσής Μπάλας» δεν δείχνει διατεθειμένος να τα παρατήσει στα 39 του και ήταν για άλλη μια φορά καθοριστικός στην πρόκριση (10 γκολ). Επομένως, η μετά-Ρονάλντο εποχή δεν είναι για το άμεσο μέλλον και ο νέος προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα εξακολουθεί να υπολογίζει στον πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης για να οδηγήσει την Πορτογαλία προς τον ευρωπαϊκό τίτλο, όπως το 2016.

 

Τζουντ Μπέλιγχαμ

Το «θαύμα» της Ρεάλ Μαδρίτης (20 ετών), μόλις νικητής του Champions League, είναι η φιγούρα μιας εξαιρετικής γενιάς που κάνει την Αγγλία να ονειρεύεται. Ένας μέσος με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση προσανατολισμένή στο γκολ (25 αυτή τη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 2 με την Αγγλία), θα μπορούσε να οδηγήσει τα «Τρία Λιοντάρια», φιναλίστ του Euro-2021, να κατακτήσουν επιτέλους τον διεθνή τίτλο που τους διαφεύγει την κατάκτηση του παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, μια αιωνιότητα για την πατρίδα του ποδοσφαίρου.

 

Χάρι Κέιν

Εκτός από το Μπέλιγχαμ, ο Κέιν είναι το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της Αγγλίας. Έχοντας παραμείνει στην Τότεναμ για πολύ καιρό, ο αρχηγός των «Τριών Λιονταριών» άφησε την άνεσή του σε ηλικία 30 ετών πηγαίνοντας στην Μπάγερν Μονάχου. Και δεν έχασε χρόνο για να αποδείξει ότι ήταν ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ στον πλανήτη με εντυπωσιακά στατιστικά (44 γκολ με τον βαυαρικό σύλλογο). Θα θέλει να σβήσει την απογοήτευση από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και το χαμένο πέναλτι του στον προημιτελικό εναντίον της Γαλλίας (2-1).

 

Λούκα Μόντριτς

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το διεθνές μέλλον του Μόντριτς φαινόταν αβέβαιο. Ένα χρόνο αργότερα, ο Κροάτης παίκτης, σε ηλικία 38 ετών, είναι ακόμα εκεί παρόλο που μόλις έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συχνά κοντά, αλλά ποτέ νικητής (φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, 3ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, φιναλίστ στο Nations League του 2023), ο Μόντριτς θα έχει πιθανώς την τελευταία ευκαιρία στη Γερμανία να φέρει πίσω ένα μεγάλο τρόπαιο στη χώρα του.

 

Ρομέλου Λουκάκου

Ο επιβλητικός 31χρονος Βέλγος επιθετικός άφησε μια πικρή γεύση στους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων» με τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του στο τέλος του αγώνα με την Κροατία στον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ. Μια αναποτελεσματικότητα που κόστισε ακριβά στο Βέλγιο. Ο παίκτης της Ρόμα έκτοτε λύτρωσε τον εαυτό του τερματίζοντας πρώτος σκόρερ σε όλους τους προκριματικούς ομίλους για το Euro-2024 (14 γκολ).

 

Τζαμάλ Μουσιάλα, Φλόριαν Βιρτς

Θα είναι μόλις 21 ετών για τον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2024 στο γήπεδό του στην «Allianz Arena». Ωστόσο ο Μουσιάλα, αισθάνεται στους ώμους του ότι «κουβαλάει» μέρος των ελπίδων της Γερμανίας. Θα είναι μαζί με τον Florian Wirtz, το άλλο γερμανικό φαινόμενο (21 ετών), και τον Τόνι Κρόος, ο οποίος θα αποσυρθεί μετά το Euro, ένας από τους Γερμανούς τεχνικούς ηγέτες.

 

Φεντερίκο Κιέζα

Στα 26 του χρόνια, ο Κιέζα είναι μια από τις λίγες σταθερές αξίες της ιταλικής ομάδας, πρωταθλήτριας Ευρώπης, που προσπάθησε σκληρά για την πρόκριση. Χάρη στα δύο γκολ του επιθετικού της Γιουβέντους η «Νασιονάλε» νίκησε τη Βόρεια Μακεδονία (5-2) στις 17 Νοεμβρίου, πριν κλείσει το εισιτήριό της μετά την ισοπαλία με την Ουκρανία (0-0).

 

Τα εκατομμύρια που θα μοιράσει στις φιναλίστ η UEFA

Η UEFA θα μοιράσει 331 εκατομμύρια ευρώ στο Euro 2024. Αυτό το ποσό θα δοθεί στις 24 ομάδες, ίσο με αυτό που μοιράστηκαν οι ομάδες της κορυφαίας διοργάνωσης το 2021, παρόλο που τότε υπήρξε μείωση 40 εκατ. ευρώ, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Περισσότερο από τα μισά χρήματα ωστόσο, έχουν ήδη κατανεμηθεί, αφού καθεμιά από τις συμμετέχουσες ομάδες θα λάβει 9,25 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας προς διάθεση 109 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα διανεμηθεί με βάση την απόδοση.

Συνοπτικά και συγκεκριμένα:

Εγγυημένη αμοιβή συμμετοχής: 9,25 εκατ. ευρώ και για τις 24 ομάδες που θα συμμετάσχουν.

Ισοπαλία (φάση ομίλων): 750.000 ευρώ ως μπόνους για κάθε ισοπαλία που παίρνει μια ομάδα στους ομίλους.

Νίκη (φάση ομίλων): 1 εκατομμύριο ευρώ ως μπόνους για κάθε νίκη ομάδας στους ομίλους.

Φάση «16»: 1,5 εκατομμύριο ευρώ για κάθε ομάδα που πέρασε στους “16”.

Προημιτελικά: 2,5 εκατομμύρια ευρώ για καθεμιά από τις οκτώ ομάδες των προημιτελικών.

Ημιτελικά: 4 εκατομμύρια ευρώ στις τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν στους ημιτελικούς.

Φιναλίστ: 5 εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα που έχασε στον τελικό

Πρωταθήτρια: 8 εκατομμύρια ευρώ στη νικήτρια της διοργάνωσης του Euro 2020.

 

Μέγιστα πιθανά κέρδη μιας ομάδας θα είναι τα 28,25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό θα εισπράξει μία ομάδα εάν νικήσει και τους τρεις αγώνες στην φάση των ομίλων και κατακτήσει το τουρνουά.

 

  • Το Euro 2020 που έγινε το 2021 μοίρασε επίσης 331 εκατομμύρια ευρώ, εκείνο του 2016 300 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πάντως απότομη άνοδο σε σύγκριση με το 2012 (215 εκατομμύρια ευρώ). Είναι χαρακτήριστικό ότι το 2000 μοιράστηκαν μόλις 109 εκατομμύρια ευρώ

Τα χρηματικά έπαθλα των Euro τον 21ο αιώνα:

Euro 2000: 109 εκατ. ευρώ,

Euro 2004: 202 εκατ. ευρώ,

Euro 2008:205 εκατ. ευρώ,

Euro 2012:215 εκατ. ευρώ,

Euro 2016: 300 εκατ. ευρώ,

Euro 2020: 331 εκατ. ευρώ,

Euro 2024: 331 εκατ. ευρώ.

 

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: