Euro 2024: Ο αγώνας Αυστρία – Γαλλία ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της Δευτέρας* Θα επιβεβαιώσουν το τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου οι πετεινοί;

File Photo Kylian Mbappe (C) of France sits on the bench with his teammates ahead of the friendly soccer match between France and Canada in Bordeaux, France, 09 June 2024. EPA/Caroline Blumberg




Με το δεύτερο -μεγάλο- ματς του τέταρτου ομίλου και τις δυο αναμετρήσεις από τον πέμπτο όμιλο, συνεχίζεται σήμερα η πρώτη αγωνιστική της φάσης των γκρουπ, τέταρτη ημέρα δράσης στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro 2024.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 16:00 με το πρώτο ματς του 5ου ομίλου, Ρουμανία – Ουκρανία, που θα γίνει στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου.

Τρεις ώρες αργότερα (19:00) και στο δεύτερο ματς του συγκεκριμένου γκρουπ, το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει την Σλοβακία στην «Ντόιτσε Μπακν» της Φρανκφούρτης, με τους «κόκκινους διαβόλους» να θέλουν να δείξουν… διαθέσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση, από την πρεμιέρα τους στο Euro 2024.

Το φινάλε της ημέρας όμως (22:00) περιλαμβάνει και το πιο «δυνατό» ματς, που ολοκληρώνει την πρώτη αγωνιστική στον 4ο όμιλο. Αυστρία – Γαλλία στην «Σπιέλ-Αρένα» του Ντίσελντορφ, μια ημέρα μετά το Πολωνία – Ολλανδία 1-2.

Ενα από τα ισχυρότερα φαβορί

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας, είναι ένα από τα ισχυρότερα φαβορί για την κατάκτηση του EURO 2024. Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ, θα επιδιώξουν να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης, έξι χρόνια μετά τον θρίαμβο τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018) και είναι αλήθεια, ότι έχουν αρεκτές πιθανότητες να τα καταφέρουν.

Οι «τρικολόρ» ή «πετεινοί» συμμετέχουν στον 4ο όμιλο με αντιπάλους την Ολλανδία, την Αυστρία και την Πολωνία. Πώς όμως, προέκυψαν αυτά τα «παρατσούκλια» των παγκόσμιων πρωταθλητών; Οπως συμβαίνει με κάθε προσωνύμιο, υπάρχει μία «κρυμμένη ιστορία»…




Το προσωνύμιο «τρικολόρ» είναι πλήρως κατανοητό και οφείλεται στην τριχρωμία που έχει η γαλλική σημαία (σ.σ. μπλέ, λευκό και κόκκινο). Δεν σημαίνει όμως το ίδιο με το έτερο «παρατσούκλι» της γαλλικής ομάδας, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν πως προέκυψε το «πετεινοί».

Αν και στις ημέρες μας, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σύμβολα που εκπροσωπούν την Γαλλία, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή αυτής της ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρής εικόνας, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο πετεινός ταυτίζεται με την Γαλλία. Γυρνώντας αρκετούς αιώνες πίσω στον χρόνο, διαπιστώνουμε πως από την αρχαιότητα ο πετεινός συμβολίζει τους Γαλάτες. Μάλιστα οι Ρωμαίοι εκείνης της εποχής, χλεύαζαν τους Γαλάτες επειδή στα λατινικά η λέξη gallus, σημαίνει και κόκκορας ή πετεινός.

Στα χρόνια του Χριστού και αρκετά αργότερα, ο πετεινός «ισχυροποιήθηκε», καθώς όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προειδοποίησε τον Πέτρο, ότι θα τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού. Ετσι, θεωρήθηκε το πουλί του φωτός και της πίστης, ο εχθρός του κακού και του σκότους.

Προϊόντος του χρόνου, ο πετεινός υιοθετήθηκε από αρκετούς Γάλλους βασιλείς, ενώ από το 1830 και μετά απέκτησε ουσιαστική «δύναμη» και μεγάλη δημοφιλία, καθώς στις 30 Ιουλίου του συγκεκριμένου έτους, αποφασίσθηκε μέσω διατάγματος, πως ο πετεινός πρέπει να εμφανίζεται στα κουμπιά των πανωφορίων και στις σημαίες της γαλλικής εθνικής φρουράς.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ναπολέων Βοναπάρτης, προσπάθησε αρκετές φορές ν΄ αντικαταστήσει τον πετεινό με τον αετό. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, καθώς όπως αποδείχθηκε, ο «πετεινός» είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, επιβιώνοντας τόσα χρόνια και φθάνοντας μέχρι το στήθος των Γάλλων ποδοσφαιριστών…

 

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

Δευτέρα 17 Ιουνίου

16:00 Ρουμανία – Ουκρανία, ΕΡΤ1

19:00 Βέλγιο – Σλοβακία, ΕΡΤ1

22:00 Αυστρία – Γαλλία, ΕΡΤ1

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ο από μηχανής θεός Τζούντ Μπέλινγχαμ έσωσε την Αγγλία: Ήταν ο «χρυσός» σκόρερ των «τριών λιονταριών» στο τελικό 1-0 επί των «πλάβι» στη «Βέλτινς Αρένα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: