EURO 2024: Ισοπαλία στο παιχνίδι των ομάδων της Ιταλίας και της Κροατίας με σκορ 1-1, o Ματία Τζακάνι στην εκπνοή «έστειλε» την «σκουάντρα ατζούρα» στους «16»

Goalkeeper Dominik Livakovic (L) of Croatia watches as his teammate Josip Stanisic (no.2) of Croatia and Gianluca Scamacca of Italy try to get to the ball during the UEFA EURO 2024 group B soccer match between Croatia and Italy, in Leipzig, Germany, 24 June 2024. EPA/ROBERT GHEMENT




Ενα buzzer beater του Ματία Τζακάνι, στο 8ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, έσωσε από την… αγωνία την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία και την έστειλε στους «16» του EURO 2024.

Το 1-1 που απέσπασε η «σκουάντρα ατζούρα» από την Κροατία στη Λειψία της χάρισε τη δεύτερη θέση του 2ου ομίλου και την πρόκριση στα νοκ-άουτ, όπου θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (29/6) την Ελβετία.

Ο Λούκα Μόντριτς είχε ανοίξει το σκορ στο 55΄, ένα λεπτό αφότου είχε νικηθεί από τον Ντοναρούμα σε εκτέλεση πέναλτι, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε τελική φάση EURO, αλλά είδε από τον πάγκο την ομάδα του να δέχεται στο φινάλε το γκολ, που την αφήνει τρίτη με δύο βαθμούς (με συντελεστή τερμάτων -3) και -ουσιαστικά- εκτός συνέχειας, με τον ίδιο να αποχαιρετά -πιθανότατα- το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς ήταν αυτή που «καιγόταν» για τη νίκη και απείλησε στο ξεκίνημα του ματς (5΄), με το πολύ δυνατό σουτ του Σούσιτς που έδιωξε με υπερένταση ο Ντοναρούμα.

Οι «ατζούρι» σιγά-σιγά ισορρόπησαν το παιχνίδι και… ισοφάρισαν τις ευκαιρίες στο 21΄, με την κεφαλιά του Ρετέγκι να περνάει δίπλα από την εστία, αφού βρήκε λίγο και στον Γκβάρντιολ.

Ομως η μεγάλη στιγμή για την Ιταλία ήρθε στο 27΄, όταν ο Λιβάκοβιτς έκανε φανταστική απόκρουση στην καρφωτή κεφαλιά του αμαρκάριστου Μπαστόνι, κρατώντας την ομάδα του «ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης.

Το δίλεπτο 54΄-55΄ έκρυβε συγκινήσεις που σπάνια μπορεί να ζήσει κανείς. Ο Μάκελι, αφότου εξέτασε το βίντεο, καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Κροατίας για -καταφανέστατο- χέρι του νεοεισελθόντα Φρατέζι σε σουτ του Κράμαριτς.

Ο πολύπειρος Λούκα Μόντριτς ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Ντοναρούμα έπεσε στην αριστερή γωνία του και απέκρουσε. Η φάση συνεχίστηκε με τους «χρβάτσκι» να επιμένουν, ο Ντοναρούμα έκανε νέα απίθανη επέμβαση σε κοντινή προβολή του Μπούντιμιρ, αλλά οι αμυντικοί της Ιταλίας απλά… παρακολούθησαν τον Μόντριτς, που έφτασε πρώτος στη μπάλα και από κοντά την έστειλε στα δίχτυα, για να λυτρωθεί για το χαμένο πέναλτι και να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ σε τελική φάση EURO (38 ετών και 289 ημερών).

Το γκολ άλλαξε τελείως τη μορφή του αγώνα, με τους Κροάτες να γυρίζουν μαζικά πίσω και τη «σκουάντρα ατζούρα» να μεταφέρει το παιχνίδι γύρω από την περιοχή του Λιβάκοβιτς.

Παρά τις αλλαγές του Σπαλέτι, όμως, οι Ιταλοί έμοιαζαν χωρίς… ιδέες και χρειάστηκε να φτάσουν στο 87΄ για να απειλήσουν, με τον Σκαμάκα να μη βρίσκει τη μπάλα στη μικρή περιοχή, στο παράλληλο γύρισμα του Κιέζα.

Ολα έδειχναν να έχουν κριθεί, με την Κροατία να διαχειρίζεται άψογα τα οκτώ λεπτά των καθυστερήσεων. Μερικές φορές, όμως, όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή. Η έμπνευση… απελπισίας του Καλαφιόρι να δοκιμάσει μία κάθετη εφόρμηση, αιφνιδίασε την αντίπαλη άμυνα.

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπολόνια άνοιξε την κατάλληλη στιγμή αριστερά στον Τζακάνι και ο τελευταίος, με άψογο φαλτσαριστό σουτ, νίκησε τον Λιβάκοβιτς και έστειλε την Ιταλία στους «16».

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)

Κίτρινες: Σούσιτς, Μόντριτς, Ιβάνουσετς, Πόνγκρασιτς, Στάνισιτς, Μπρόζοβιτς – Καλαφιόρι, Φατζιόλι

Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρασιτς, Γκβάρντιολ, Κόβασιτς (70΄ Ιβάνουσετς), Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (80΄ Μάγερ), Σούσιτς (70΄ Πέρισιτς), Κράμαριτς (89΄ Γιουράνοβιτς), Πάσαλιτς (46΄ Μπούντιμιρ)

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Καλαφιόρι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (81΄ Τζακάνι), Ζορζίνιο (81΄ Φατζιόλι), Μπαρέλα, Ρασπαντόρι (75΄ Σκαμάκα), Πελεγκρίνι (46΄ Φρατέζι), Ντιμάρκο (57΄ Κιέζα), Ρετέγκι

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

EURO 2024: Οι Ισπανοί επικράτησαν με 1-0 της Αλβανίας και την έστειλαν…σπίτι της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: