Euro 2024, ένας μήνας ποδοσφαιρικής γιορτής: Απόλυτος οδηγός – Το πρόγραμμα, οι παίκτες των €12 δισ., τα ρεκόρ του Ρονάλντο, οι αλλαγές των κανονισμών [videos]

File Photo epa11407894 A giant official soccer ball replica on display outside the Allianz Arena, on the eve of the UEFA EURO 2024 opening match between Germany and Scotland, in Munich, Germany, 13 June 2024. EPA/MARTIN DIVISEK




Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στη Γερμανία το 17ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων της ηπείρου μας, με τον τελικό της να είναι προγραμματισμένος σε ακριβώς έναν μήνα, στις 14 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Είκοσι τέσσερις ομάδες, άλλες με περισσότερες, λιγότερες ή μηδαμινές πιθανότητες διεκδικούν να ανέβουν στην κορυφή της ηπείρου, εκεί που είχε σκαρφαλώσει πριν από 20 χρόνια η εθνική μας, προσφέροντας ένα μοναδικό παράδειγμα ποδοσφαιρικού «θαύματος».

Ανάμεσα στις 24 φιναλίστ, είναι και εννέα πρωταθλήτριες Ευρώπης (σ.σ: Η Τσεχοσλοβακία δεν «χρεώνεται» σε Τσεχία ή Σλοβακία) με απούσες Ελλάδα και Ρωσία από αυτό το… πολυεθνικό ραντεβού.

Μπροστά από όλες εμφανίζονται οι Γερμανία και Ισπανία, έχοντας κερδίσει από τρία τρόπαια στις 15 έως τώρα διοργανώσεις, ενώ ακολουθούν από δύο κατακτήσεις Γαλλία και από το 2021 η Ιταλία.

Ο εναρκτήριος αγώνας της διοργανώτριας Γερμανίας και τη Σκωτίας, θα διεξαχθεί στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου. Γερμανία/Δυτική Γερμανία έχει συμμετάσχει σε κάθε διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από το 1972. Η Δυτική Γερμανία κέρδισε το 1972 και του 1980, ενώ η επανενωμένη Γερμανία θριάμβευσε στο Euro 1996.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία βρίσκεται στον 2ο όμιλο με Κροατία, Ισπανία και Αλβανία. Το ντεμπούτο της θα γίνει κόντρα στην Αλβανία με επικεφαλής τον Βραζιλιάνο Σιλβίνιο. Για τους «Ατζούρι» το πρώτο ματς θα γίνει στο Westfalenstadion του Ντόρτμουντ. Στις 20 Ιουνίου με την Ισπανία και στις 24 με την Κροατία.

Οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε όμιλο συν οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες προκρίνονται για τη φάση των «16».

Οι 6 όμιλοι του Euro 2024

  • 1ος: Γερμανία, Σκωτία, Ουγγαρία, Ελβετία
  • 2ος: Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Αλβανία
  • 3ος: Σλοβενία, Δανία, Σερβία, Αγγλία
  • 4ος: Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία
  • 5ος: Ουκρανία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ρουμανία
  • 6ος: Πορτογαλία, Τσεχία, Γεωργία, Τουρκία

Οι 10 πόλεις και τα γήπεδα του EURO 2024

  1. Βερολίνο: Ολιμπιαστάντιον (χωρητικότητα: 70.000)
  2. Κολωνία: ΡαϊνΕνεργκί Στάντιον (47.000)
  3. Ντόρτμουντ: Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ (66.000)
  4. Ντίσελντορφ: Μερκούρ Σπιλ-αρένα (47.000)
  5. Φρανκφούρτη: Ντόιτσε Μπανκ Παρκ (48.000)
  6. Γκελζενκίρχεν: Φέλτινς Αρένα (50.000)
  7. Αμβούργο: Φολκσπαρκστάντιον (50.000)
  8. Λειψία: Ρεντ Μπουλ Αρένα (42.000)
  9. Μόναχο: Αλιάντς Αρένα (67.000)
  10. Στουτγκάρδη: Μερτσέντες-Μπεντς Αρένα (54.000)

Σημειώνεται ότι οι δέκα πόλεις που επελέγησαν για τη φιλοξενία αγώνων στο τουρνουά περιλαμβάνουν εννέα από τα στάδια που χρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και τη «Μερκούρ Σπιλ-αρένα» του Ντίσελντορφ.

Η πρεμιέρα

Στο Μόναχο, στο γήπεδο της Μπάγερν «Allianz Arena» ή «Munich Football Arena», καθ’ υπαγόρευση της UEFA, η οικοδέσποινα Γερμανία και η Σκωτία θα τραβήξουν την (22:00) τις κουρτίνες της «αυλαίας» για ένα μοναδικό τουρνουά, που επιστρέφει ξανά σε μία χώρα φιλοξενίας.

  • Η Γερμανία ξεκινά την προσπάθειά της για έναν πρώτο μεγάλο τίτλο μετά από μια δεκαετία, καθώς οι οικοδεσπότες του Euro 2024 ξεκινούν με τη Σκωτία στον 1ο όμιλο στο τουρνουά που η χώρα ελπίζει ότι θα είναι ένα πάρτι ενός μήνα για τους επισκέπτες.

Η Γερμανία έχει κερδίσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά η εξαιρετική της φήμη τουρνουά έχει αμαυρωθεί κάπως με μια σειρά αποτυχιών μετά από τη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 στη Βραζιλία.

Αποκλείστηκε από τα επόμενα δύο Παγκόσμια Κύπελλα στη φάση των ομίλων, η χειρότερη εμφάνισή τους σε πάνω από 80 χρόνια, και αποχώρηε από το τελευταίο Euro στη φάση των «16».

Με το τουρνουά να γίνεται εντός έδρας, υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τους οπαδούς της Γερμανίας, οι οποίοι είναι…απελπισμένοι για την επιτυχία που κάποτε θεωρούσαν δεδομένη: η κατάκτηση του τίτλου.

Παρά την απογοήτευσή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μια σειρά από τρομερά αποτελέσματα έκτοτε, συμπεριλαμβανομένης της εντός έδρας ήττας με 4-1 από την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο και την αλλαγή προπονητή έναν μήνα αργότερα, οι Γερμανοί εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους στο μεγάλο έπαθλο.

  • Ο προπονητής Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2023, το κατέστησε σαφές μόνο λίγες μέρες πριν το τουρνουά. «Η κανονική φιλοδοξία: θέλουμε να το κερδίσουμε», είπε μιλώντας για τον στόχο της ομάδας.

«Είναι το ίδιο σε όλα τα άλλα τουρνουά. Πιθανώς δεν είναι καλύτερο για εμάς να ισχυριστούμε ότι θα γίνουμε πρωταθλητές Ευρώπης. Θα αντιμετωπίσουμε το καθήκον. Είναι τεράστιο έργο, θα είναι προκλητικό και σίγουρα δεν είναι μια ευκαιρία που εμφανίζεται πολύ συχνά».

Η ομάδα του βασίζεται σε ένα μείγμα εξαιρετικά ταλαντούχων νεαρών παικτών, όπως ο Τζαμάλ Μουσιάλα και ο πρόσφατα πρωταθλητής της Bundesliga Φλόριαν Βιρτς, και έμπειροι παίκτες όπως οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 Μάνουλε Νόιερ, Τόμας Μίλερ και Τόνι Κρόος, ο οποίος αμέσως μετά αποσύρεται από την ενεργό δράση.

51 αγώνες σε 22 ημέρες δράσης

Μετά την τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, που εξακολουθεί να θεωρείται στο γερμανικό συλλογικό ασυνείδητο ως «ένα καλοκαιρινό παραμύθι» (Sommermärchen), το έθνος με τέσσερις τίτλους παγκόσμιου πρωταθλητή ελπίζει να ξαναζήσει τα ίδια συναισθήματα, με 2,7 εκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν τους 51 αγώνες του τουρνουά, σε διάστημα 31 ημερών, εκ των οποίων στις 22 θα έχουμε αγωνιστική δράση, ενώ στις 9 θα υπάρχει ξεκούραση.

22.000 αστυνομικοί καθημερινά σε δράση

Χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν όλο το εικοσιτετράωρο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν πιθανές απειλές από ισλαμιστές, χούλιγκαν, και κυβερνοεπιθέσεις. «Είναι μια μεγάλη προσπάθεια όσον αφορά τις αναπτυχθείσες δυνάμεις», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. «Κάθε μέρα έχουμε 22.000 αστυνομικούς σε δράση για το Euro». Η γερμανική αστυνομία εργάζεται επίσης με συναδέλφους σε άλλες χώρες για να εντοπίσει πιθανές απειλές και να βεβαιωθεί ότι το τουρνουά δεν θα αποτελέσει ένα καλοκαιρινό χτύπημα για τη χώρα.

Κανόνες, αλλαγές, ποινές και VAR σε…απευθείας μετάδοση

Κάθε ομάδα θα παίξει τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων, συναντώντας κάθε αντίπαλο μία φορά. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, οι δύο πρώτες ομάδες θα προκριθούν στους “16”, καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ τουλάχιστον δύο ομάδων από τον ίδιο όμιλο, η πρόκριση θα αποφασιστεί σύμφωνα με – κατά σειρά – τον αριθμό των βαθμών, τη διαφορά γκολ και τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν στις άμεσες συναντήσεις τους.

Στις φάσεις νοκ-άουτ θα υπάρχει σε περίπτωση ισοπαλίας, παράταση και πέναλτι, μέχρι τον τελικό.

  • Επιτρέπονται πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα, όπως καi το 2021 – αντί για τρεις σε προηγούμενα τουρνουά – ένας κανόνας που έχει ήδη υιοθετηθεί για άλλες διοργανώσεις.

Η UEFA επέτρεψε επίσης στους προπονητές να καλέσουν 26 παίκτες, οι οποίοι μπορούν να εμφανίζονται στο φύλλο αγώνα, αντίθετα με το 2021 όπου μόνο 23 θα μπορούσαν να εγγραφούν

Όπως με όλα τα μεγάλα τουρνουά, οι αποκλεισμένοι παίκτες ή οι προπονητές αναστέλλονται αυτόματα για τον επόμενο αγώνα του τουρνουά ,αλλά σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης, το πειθαρχικό όργανο της FIFA μπορεί να αυξήσει την ποινή. Οι τιμωρίες μετά από κόκκινη κάρτα που δεν επιδόθηκε κατά τη διάρκεια του Euro μεταφέρονται στους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Oι παίκτες και οι προπονητές που δέχονται δύο κίτρινες κάρτες αναστέλλονται για τον επόμενο αγώνα, αλλά δεν ισχύουν στο τέλος των προημιτελικών.

  • Το VAR, που έκανε το 2021 την πρώτη του εμφάνιση σε Euro, θα είναι παρών κα στα γήπεδα της Γερμανίας. Να σημειωθεί ότι το 2016 είχε χρησιμοποιήσει μόνο τεχνολογία στη γραμμή τέρματος. Για πρώτη φορά όμως όλες οι διαιτητικές αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του VAR θα εξηγούνται σε πραγματικό χρόνο στο γήπεδο και για τους θεατές κατά τη διάρκεια του Euro 2024 στη Γερμανία (14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου), ανακοίνωσε σήμερα (12/6) ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτητών της UEFA Ρομπέρτο Ροζέτι.

To «Πράσινο» τουρνουά

Στο πλαίσιο του Euro 2024 στη Γερμανία, και υπό το σύνθημα «United by Football – Together for Nature», η UEFA δημιούργησε ένα ταμείο για το Κλίμα, από το οποίο οι γερμανικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι μπορούν να ζητήσουν οικονομική υποστήριξη για έργα προστασίας του Κλίματος μεταξύ 8 Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου φέτος.

Για κάθε τόνο εκπομπών CO2 που παράγεται σε σχέση με το UEFA EURO 2024, 25 ευρώ θα δοθούν στο ταμείο για το Κλίμα. Με βάση τις προβλέψεις πριν από το τουρνουά, περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν έτσι για έργα προστασίας του κλίματος. Οι σύλλογοι μπορούν να επιλέξουν από μια λίστα έργων στους τομείς της ενέργειας, του νερού, της διαχείρισης απορριμμάτων και της έξυπνης κινητικότητας.

Επίσης η UEFA στην 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι, έθεσε στόχο να κάνει το Euro 2024 το πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όλων των εποχών.

«Το όραμα του Euro 2024 είναι να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα των διοργανώσεων στον κόσμο του αθλητισμού και μια κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της στρατηγικής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε μέρος της λύσης για τη μέτρηση και τη μείωση του αντίκτυπου του ποδοσφαίρου στο περιβάλλον και αξιοποιούμε τη δύναμη του αθλήματός μας να ευαισθητοποιήσει και να καταλύσει τη δράση. Μέσω των στοχευμένων επενδύσεων και μέτρων που παρουσιάζονται στη στρατηγική μας προσέγγιση, έχουμε δημιουργήσει τα θεμέλια για να συνεισφέρουμε στην κληρονομιά του τουρνουά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε-μεταξύ άλλων- ο διευθυντής της UEFA για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα Μικέλε Ούβα, αναφερόμενος στην περιβαλλοντική, κοινωνική στρατηγική για το Euro 2024, η οποία υποστηρίχθηκε από μια επένδυση 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης στόχος της UEFA είναι Τα έσοδα του Euro 2024 θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και ο αντίκτυπος του τουρνουά θα οδηγήσει το παιχνίδι προς τα εμπρός εντός και εκτός γηπέδου.

Όπως έκανε γνωστό η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου μέσω του προγράμματος ανάπτυξης HatTrick της UEFA, περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων που παράγονται από το τουρνουά επανεπενδύονται στις 55 εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, χρηματοδοτώντας έργα κατασκευής γηπέδων, εκπαίδευσης και στρατηγικών και ανάπτυξης.

«Το Euro 2024 θα δημιουργήσει ένα προβλεπόμενο ποσό 935 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα HatTrick τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μια αύξηση 21% από το Euro 2020, διασφαλίζοντας ότι το παιχνίδι θα συνεχίσει να φτάνει σε νέα επίπεδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Φιναλίστ αξίας 11,87 δισ. ευρώ

Συνολικά 11,87 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η αξία των 24 εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του Euro 2024 με την Αγγλία να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, έχοντας εκτιμώμενη αξία 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt, η Γαλλία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το βάθρο συμπληρώνει η Πορτογαλία με 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κατάταξη

  1. Αγγλία 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ
  2. Γαλλία 1,22
  3. Πορτογαλία 1,04
  4. Ισπανία 1,00
  5. Γερμανία 878 εκατομμύρια
  6. Ολλανδία 847
  7. Ιταλία 757,50
  8. Βέλγιο 615
  9. Δανία 423,50
  10. Ουκρανία 363,50
  11. Τουρκία 342,90
  12. Κροατία 329,70
  13. Σερβία 312,30
  14. Ελβετία 285,50
  15. Αυστρία 243,50
  16. Πολωνία 222,40
  17. Σκωτία 206,55
  18. Τσεχία 193,90
  19. Ουγγαρία 164,65
  20. Σλοβακία 159,70
  21. Γεωργία 159,70
  22. Σλοβενία ​​ 139,90
  23. Αλβανία 112
  24. Ρουμανία 96,43

Οι πιο ακριβοί παίκτες

Ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Τζούντ Μπέλιγχαμ, με εκτιμώμενη αξία 180 εκατομμύρια ευρώ-σύμφωνα με τη εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermark-, είναι οι πιο ακριβοί παίκτες του Euro 2024.

Πίσω τους στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γερμανός Φλόριαν Βιρτς, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν στην Bundesliga με τη Λεβερκούζεν, με αξία 130 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Ισπανός μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι που αξίζει 120 εκατομμύρια, μπροστά από τον Πορτογάλο επιθετικό της Μίλαν Ραφαέλ Λεάο, αξίας 90 εκατομμυρίων, ο οποίος συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των ακριβότερων παικτών του Euro 2024.

1ος όμιλος

  • Γερμανία : Φλόριαν Βιρτς – 130 εκατ
  • Σκωτία : Σκότ ΜακΤόμινεϊ – 32
  • Ουγγαρία : Ντόμινικ Σομποσλάι – 75
  • Ελβετία : Μανουέλ Ακάντζι – 45

2ος όμιλος

  • Ισπανία : Ρόδρι – 120
  • Ιταλία : Νικολό Μπαρέλα – 80
  • Κροατία : Γιόσκο Γκβαρντιόλ – 75
  • Αλβανία : Αρμάντο Μπρόζα – 22

3ος όμιλος

  • Σλοβενία : Μπέντζαμιν Σέσκο – 50
  • Σερβία : Ντούσαν Βλάχοβιτς – 65
  • Δανία : Ράσμους Χόιλουντ – 65
  • Αγγλία : Τζουντ Μπέλινγκχαμ – 180

4ος όμιλος

  • Πολωνία : Γιάκουμπ Κίβιορ – 30
  • Ολλανδία : Τσάβι Σάιμονς – 80
  • Αυστρία : Κόνραντ Λάιμερ – 30
  • Γαλλία : Κιλιάν Μπαπέ – 180

5ος όμιλος

  • Βέλγιο : Ζέρεμι Ντοκού – 65
  • Ρουμανία : Ραντού Ντραγκουσίν – 25
  • Ουκρανία : Ολεξάντρ Ζιντσένκο – 38
  • Σλοβακία : Νταβίντ Χάνκο – 35

6ος όμιλος

  • Πορτογαλία: Ραφαέλ Λεάο – 90
  • Τουρκία : Χακάν Τσαλχάνογλου – 45
  • Γεωργία : Κβίτσα Κβαρατσκέλια – 80
  • Τσεχία : Τόμας Σούτσεκ – 30

Τα ρεκόρ που μπορούν να σπάσουν

Από τα εννέα γκολ του Μισέλ Πλατινί έως τους δύο συνεχόμενους τίτλους της Ισπανίας και την προσωπική συλλογή του Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτά είναι τα ρεκόρ που μπορούν να καταρριφθούν στο Euro.

Τα 9 γκολ του Πλατινί

Εννέα γκολ σε ένα μόνο τουρνουά, το ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί, ηγέτη των «Μπλε» για την κατάκτηση του Euro το 1984, φαίνεται δύσκολο να νικηθεί. Αλλά ο Κιλιάν Μπαπέ, ο Χάρι Κέιν και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχουν επτά αγώνες για να το κάνουν, ενώ ο Πλατινί είχε παίξει μόνο πέντε.

Πρωτοφανές «νταμπλ»

Η «La Roja» είναι η μόνη ομάδα που διατήρησε τον τίτλο της (2008 και 2012). Η Δυτική Γερμανία, νικήτρια το 1972, απέτυχε σε αυτή την αποστολή το 1976, ηττημένη στον τελικό από την Τσεχοσλοβακία (2-2, 5- 3 στα πέναλτι). Η Ιταλία του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, με τίτλο το 2021, θα προσπαθήσει να γίνει η δεύτερη χώρα που θα διατηρήσει το στέμμα της.

Το σκορ 4-0

Το μεγαλύτερο σκορ σε τελικό, που πέτυχε η Ισπανία σε μια εξουθενωμένη Ιταλία, για τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της Ισπανίας μετά το Euro 2008 και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010.

Ο Ρονάλντο μπορεί να διευρύνει τη διαφορά

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Euro, με διαφορά με 14 γκολ από το 2004, μπροστά από τα 9 του Πλατινί. Από τους καλύτερους σκόρερ που είναι ακόμα ενεργοί, μόνο οι Αντουάν Γκριεζμάν (6 γκολ), Ρομέλου Λουκάκου και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (5 γκολ ο καθένς) μπορούν να πλησιάσουν, όπως ο Χάρι Κέιν (4 γκολ).

Ο Ρονάλντο 25 φορές

Άλλο ένα ρεκόρ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: είναι ο παίκτης που έχει παίξει τους περισσότερους αγώνες στο Euro (25), μπροστά από τους συμπατριώτες του Ζοάο Μουτίνιο και Πέπε (19), τον Γερμανό Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ (18) και τους Ιταλούς Λεονάρντο Μπονούτσι (18), Τζιανλουίτζι Μπουφόν (17) και Τζόρτζιο Κιελίνι (17). Ένα ρεκόρ που θα μπορέσει να το βελτιώσει αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ρονάλντο έξι φορές

Ο CR7 θα σπάσει επίσης ένα άλλο ρεκόρ, καθώς θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα παίξει στο Euro έξι φορές, μπροστά από τον Ισπανό τερματοφύλακα Ίκερ Κασίγιας (5).

Ίβιτσα Βάστιτς

Σε ηλικία 38 ετών και 257 ημερών, ο Αυστριακός Ίβιτσα Βάστιτς είναι ο γηραιότερος παίκτης που σημείωσε γκολ σε Euro, ένα πέναλτι εναντίον της Πολωνίας το 2008.

Γκαμπόρ Κίραλι

Γηραιός του Euro είναι ο Ούγγρος τερματοφύλακας Γκαμπόρ Κίραλι και το διάσημο γκρι παντελόνι του για τζόκινγκ, 40 ετών και 86 ημερών όταν η Ουγγαρία αποκλείστηκε από το Βέλγιο (4-0) στη φάση των 16 του Euro-2016.

Ο νεότερος

Ο νεότερος παίκτης σε ένα Euro είναι ο Πολωνός Κάτσπερ Κοζλόβσκι, 17 ετών και 246 ημερών απέναντι στην Ισπανία το 2021. Ο νεότερος σκόρερ είναι ο Ελβετός Γιόχαν Βονλάντεν, ο οποίος ήταν 18 ετών και 141 ημερών όταν σκόραρε εναντίον της Γαλλίας το 2004.

Εννέα γκολ σε ένα ματς

Το ρεκόρ για τον πιο παραγωγικό αγώνα έχει κρατήσει από την πρώτη κιόλας συνάντηση στην ιστορία του τουρνουά, τον ημιτελικό Γιουγκοσλαβίας-Γαλλίας (5-4) το 1960, στο «Parc des Princes».

Πέντε γκολ διαφορά

Οι μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία είναι το 5-0 Γαλλία-Βέλγιο, Δανία-Γιουγκοσλαβία (1984), Σουηδία-Βουλγαρία (2004) και Ισπανία-Σλοβακία (2021), με το 6-1 Ολλανδία – Γιουγκοσλαβία (2000).

Η καλύτερη επίθεση στη Γαλλία

Η Γαλλία έχει τρεις από τις τέσσερις καλύτερες επιθέσεις στην ιστορία του Euro, με 14 γκολ το 1984 (σε 5 αγώνες), 13 γκολ το 2000 (6 αγώνες) και το 2016 (7), όπως η Ολλανδία, 13 γκολ το 2000.

Ποτέ τέσσερα γκολ

Κανείς από τους σκόρερ δεν πέτυχε ποτέ τέσσερα γκολ σε ένα αγώνα στο Euro. Όμως επτά παίκτες πέτυχαν χατ-τρικ. Εκτός από τον Πλατινί, που σημείωσε δύο το 1984, οι Γερμανοί Ντίτερ Μύλλερ και Κλάους Άλοφς, οι Ολλανδοί Μάρκο Φαν Μπάστεν και Πάτρικ Κλάιβερτ, το χατ-τρικ υπέγραψαν ο Πορτογάλος Σέρχιο Κονσεϊσάο και ο Ισπανός Νταβίντ Βίγια.

Δεύτερο λεπτό

Το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία σημειώθηκε μετά από 1 λεπτό και 7 δευτερόλεπτα από τον Ρώσο ντιμίτρι Κιριτσένκο εναντίον της Ελλάδας το 2004.

Το πρόγραμμα της τελικής φάσης του Euro 2024

1η αγωνιστική

14 Ιουνίου

  • Γερμανία-Σκωτία (Μόναχο, 22:00)

15 Ιουνίου

  • Ουγγαρία-Ελβετία (Κολωνία, 16:00)
  • Ισπανία-Κροατία (Βερολίνο, 19:00)
  • Ιταλία-Αλβανία (Ντόρτμουντ, 22:00)

16 Ιουνίου

  • Πολωνία-Ολλανδία (Αμβούργο, 16:00)
  • λοβενία-Δανία (Στουτγκάρδη, 19:00)
  • Σερβία-Αγγλία (Γκελζενκίρχεν, 22:00)

17 Ιουνίου

  • Ουκρανία-Ρουμανία (Μόναχο, 16:00)
  • Βέλγιο-Σλοβακία (Φρανκφούρτη, 19:00)
  • Αυστρία-Γαλλία (Ντίσελντορφ, 22:00)

18 Ιουνίου

  • Τουρκία-Γεωργία (Ντόρτμουντ, 19:00)
  • Πορτογαλία-Τσεχία (Λειψία, 22:00)

2η αγωνιστική

19 Ιουνίου

  • Κροατία-Αλβανία (Αμβούργο, 16:00)
  • Γερμανία-Ουγγαρία (Στουτγκάρδη, 19:00)
  • Σκωτία-Ελβετία (Κολωνία, 22:00)

20 Ιουνίου

  • Σλοβενία-Σερβία (Μόναχο, 16:00)
  • Δανία-Αγγλία (Φρανκφούρτη, 19:00)
  • Ισπανία-Ιταλία (Γκελζενκίρχεν, 22:00)

21 Ιουνίου

  • Ουκρανία-Σλοβακία (Κολωνία, 16:00)
  • Πολωνία-Αυστρία (Βερολίνο, 19:00)
  • Ολλανδία-Γαλλία (Λειψία, 22:00)

22 Ιουνίου

  • Γεωργία-Τσεχία (Αμβούργο, 16:00)
  • Τουρκία-Πορτογαλία (Ντόρτμουντ, 19:00)
  • Βέλγιο-Ρουμανία (Ντίσελντορφ, 22:00)

3η αγωνιστική

23 Ιουνίου

  • Ελβετία-Γερμανία (Φρανκφούρτη, 22:00)
  • Σκωτία-Ουγγαρία (Στουτγκάρδη, 22:00)

24 Ιουνίου

  • Κροατία-Ιταλία (Λειψία, 22:00)
  • Αλβανία-Ισπανία (Ντίσελντορφ, 22:00)

25 Ιουνίου

  • Ολλανδία-Αυστρία (Βερολίνο, 19:00)
  • Γαλλία-Πολωνία (Ντόρτμουντ, 19:00)
  • Αγγλία-Σλοβενία (Κολονία, 22:00)
  • Δανία-Σερβία (Μόναχο, 22:00)

26 Ιουνίου

  • Ρουμανία-Σλοβακία (Φρανκφούρτη, 19:00)
  • Βέλγιο-Ουκρανία (Στουτγκάρδη, 19:00)
  • Τσεχία-Τουρκία (Αμβούργο, 22:00)
  • Γεωργία-Πορτογαλία (Γκελζενκίρχεν, 22:00)

ΡΕΠΟ: 27-28/06

Φάση «16»

29 Ιουνίου

  • Νο 37 2ος 1ου-2ος Β 19:00
  • Νο 38 1ος 1ου-2ος C 22:00

30 Ιουνίου

  • Νο 39 1ος 3ου-3ος 4ου/5ου/6ου 19:00
  • Νο 40 1ος 2ου-3ος 1ου/4ου/5ου/6ου 22:00

1 Ιουλίου

  • Νο 41 1ος 5ου-3ος 1ου/2ου/3ου/4ου 19:00
  • Νο 42 1ος 4ου-2ος 6ου 22:00

2 Ιουλίου

  • Νο 43 1ος 5ου-3ος 1ου/2ου/3ου/4ου 19:00
  • Νο 44 1ος 4ου-2ος 6ου 22:00

Προημιτελικά

5 Ιουλίου

  • Νο 45 Νικητής 39-Νικητής 37 19:00
  • Νο 46 Νικητής 41-Νικητής 42 22:00

6 Ιουλίου

  • Νο 47 Νικητής 40- Νικητής 38 19:00
  • Νο 48 Νικητής 43-Νικητής 44 22:00

Ημιτελικά

9 Ιουλίου

  • Νο 49 Νικητής 45-Νικητής 46 22:00
  • Νο 50 Νικητή 47- Νικητής 48 22:00

Τελικός

14 Ιουλίου

  • Νικητής 49- Νκητής 50 22:00

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόναχο, Γερμανία

Euro 2024: Albärt On Fire – Η μασκότ, το επίσημο τραγούδι, οι αριθμοί, οι 12 «Έλληνες» και ο Σκωτσέζος που περπάτησε 1.600 χλμ για φιλανθρωπικό σκοπό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: