Έτοιμο το Βερολίνο να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών για την λύση του Κυπριακού, δηλώνει η Γερμανίδα πρέσβειρα Άνκε Σλιμ

H Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ. Photo via screenshot Facebook




Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλλει στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, δήλωσε η Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ, δίδοντας έμφαση στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών με δημιουργία χώρων επαφής.

Η διαίρεση της Κύπρου παραμένει μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης, πρόσθεσε λέγοντας ότι η χώρα της παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, «δηλαδή σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο η Άνκε Σλιμ υπενθύμισε την επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο του Προέδρου της Γερμανίας ο οποίος επιβεβαίωσε τη γερμανική υποστήριξη για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Με δεδομένο το σημερινό αδιέξοδο στο κυπριακό ζήτημα, θα χρειαστεί θάρρος και προθυμία όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο διορισμός της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι κρίσιμος. Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει και να συμβάλει στη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική».

Για το λόγο αυτό, ανέφερε, δίδει ιδιαίτερη και συνεχή προσοχή στη δημιουργία χώρων επαφής, διευκολύνοντας για παράδειγμα συναντήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, στο πλαίσιο του προγράμματος “Imagine” ή μεταξύ εταιρειών και επιχειρηματικών ενώσεων των δύο κοινοτήτων.

Για τις ευρωεκλογές η κ. Σλίμ ανέφερε ότι για τη Γερμανία είναι σημαντικό να προωθηθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία. «Ανησυχούμε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των εδρών για τα δεξιά λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα που ζητούν τη διάλυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θέλουν να διχάσουν την ΕΕ. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται σταθερές, δημοκρατικές πλειοψηφίες για να προωθηθούν σημαντικά, για τη Γερμανία, μελλοντικά ζητήματα, όπως η προστασία του κλίματος, η ανταγωνιστικότητα, το εμπόριο, η μετανάστευση, η διατήρηση της ευημερίας μας και, τέλος, η άμυνα και η ασφάλεια».

Σημείωσε δε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Γάζα δείχνουν πόσο δραματική είναι η κατάσταση σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι «για εμάς τους Ευρωπαίους να δράσουμε από κοινού. Η Ευρώπη είναι ισχυρή όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Στόχος η λύση για ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: