Έσπασε το ταμπού της Χαμάς το «Λαϊκό Μέτωπο» των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία: «Τρομοκρατική οργάνωση» και «σφαγές» οι επιθέσεις στο Ισραήλ

FILE PHOTO: People gather for a protest against the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) following the results of the European elections, in Montpellier, Southern France, 10 June 2024. The banner reads ‘Youth for union.’ Unions CGT and Left Party called for national protests after the National Rally made significant gains in the European Union parliamentary elections. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Ο νέος συνασπισμός των κομμάτων της αριστεράς στην Γαλλία που συγκροτήθηκε εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών συμφώνησε να προχωρήσει στην καταγγελία «των τρομοκρατικών σφαγών της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και δεσμεύεται να καταργήσει τον νέο και επίμαχο νόμο περί μετανάστευσης, σύμφωνα με το κοινό πρόγραμμα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο χαρακτηρισμός των επιθέσεων κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Γάζα είχε διχάσει την γαλλική αριστερά.

  • Ειδικά το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία είχε αρνηθεί να χαρακτηρίσει την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων, το πρόγραμμα του νέου συνασπισμού που ονομάσθηκε «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», καλεί σε «ενέργειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, της οποίας το θεωρητικό πρόγραμμα απορρίπτουμε, και για την απελευθέρωση των παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων».

Το κείμενο προβλέπει επίσης «την άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δίπλα στο Ισραήλ επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», «την εφαρμογή εμπάργκο στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ» και την διάρρηξη «της ένοχης υποστήριξης» του Παρισιού «προς την ακροδεξιά ρατσιστική κυβέρνηση Νετανιάχου», κατά της οποίας «πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, άλλο θέμα διχόνοιας στην γαλλική αριστερά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται «να υπερασπισθεί σθεναρά την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού» και να διασφαλίσει την αποστολή των «απαραίτητων» όπλων προς το Κίεβο. Ο αριστερός συνασπισμός προτείνει επίσης την αποστολή κυανοκράνων για την φύλαξη των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Στο εσωτερικό πεδίο, τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς δεσμεύονται για την κατάργηση του νόμου περί μετανάστευσης που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο με την υποστήριξη της άκρας δεξιάς και περιορίζει το δικαίωμα στο άσυλο.

Δεσμεύονται επίσης για την άμεση επανεξέταση της μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, που υιοθετήθηκε την άνοιξη 2023 χωρίς την έγκριση των βουλευτών και παρά τις τεράστιες και βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

 

Στα βράχια η οικονομία της Γαλλίας σε περίπτωση επικράτησης της ακροδεξιάς: Για δημοσιονομική κρίση προειδοποιεί ο Λε Μερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: