Αισχρή τουρκική απαίτηση που δυστυχώς δέχθηκε η Ελβετία: Αφαιρέθηκε η υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την κοινή διακήρυξη για την Ουκρανία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία Νίκος Παπαχρήστου via Ecumenical Patriarchate, Facebook




Οι Τούρκοι απαίτησαν να αφαιρεθεί η υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου από την κοινή διακήρυξη της Συνόδου για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

Η Άγκυρα θεωρεί, λανθασμένα βέβαια, ότι ο κ. Βαρθολομαίος δεν έπρεπε να υπογράψει τη διακήρυξη για την Ουκρανία, καθώς -όπως ψευδέστατα ισχυρίζεται- συμμετείχε στη σύνοδο ως απλός παρατηρητής. Ο επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας συμμετείχε ως Οικουμενικός Πατριάρχης, αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, η Τουρκία ενοχλήθηκε από την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ελβετία, με συνέπεια να ζητήσει (και να πετύχει) την αφαίρεσή της από τους διοργανωτές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ονσού Κετσελί, η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις για την υπογραφή του Βαρθολομαίου στο συγκεκριμένο κείμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως:

«Όταν προστέθηκε η υπογραφή της Τουρκίας στην κοινή δήλωση, η υπογραφή του Ελληνικού Πατριαρχείου (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν υπήρχε.

Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί, διότι (το Πατριαρχείο) ήταν παρατηρητής. Η υπογραφή του Πατριαρχείου προστέθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής λίγες ημέρες μετά το τέλος της εκδήλωσης. Αφού το Υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) έθεσε το θέμα αυτό, οι ελβετικές και ουκρανικές αρχές αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν νέο κατάλογο χωρίς την υπογραφή του Πατριαρχείου», δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μετέφερε στους διοργανωτές -την Ουκρανία και την Ελβετία- όλες τις σκέψεις της σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στη σύνοδο κορυφής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Όταν οι ανησυχίες της Άγκυρας δεν ελήφθησαν υπόψη, η Τουρκική Δημοκρατία κινήθηκε αμέσως», πρόσθεσε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας. Το Πατριαρχείο δήλωσε ότι υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε μετά τις διασκέψεις και βρισκόταν ήταν στον κατάλογο των υπογραφόντων του εγγράφου.

Ωστόσο, η Τουρκία αντέδρασε, καθώς δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό καθεστώς του Πατριαρχείου. Μάλιστα, στην Τουρκία, ο Βαρθολομαίος αποκαλείται επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της περιοχής του Φαναρίου, ενώ το Πατριαρχείο απαγορεύεται να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχ δηλώσει στην Ελβετία:

Συναντήθηκα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την ανθρωπιστική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ειδικά για τα ζητήματα της επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας και της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τον Ελπιδοφόρο για το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής;

Θρασύτατοι οι Τούρκοι “πυροβολούν” τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι έλαβε μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: