Έρευνα Pew Research Center: Οι Έλληνες (53%) πιο αρνητικοί σε όλο τον κόσμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι ακόμη και από τους Τούρκους (50%) [πίνακες]

File Photo: Citizens wait for the results during the European Elections outside the European Parliament building, in Brussels, Belgium EPA/JULIEN WARNAND




Εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, το Pew Research Center έδωσε στην δημοσιότητα έρευνα αναφορικά με την στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα διεξήχθη σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα) καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Από την έρευνα επισημαίνονται τα εξής: 

  • Οι πολίτες στην Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν την πιο αρνητική εικόνα για την ΕΕ (53%), ενώ θετική έχει το 47%. Στον αντίποδα, οι πολίτες της Πολωνίας έχουν την πιο θετική εικόνα για την ΕΕ (76%), ενώ αρνητική έχει μόνο το 21%.
  • Σε δύο μη μέλη της ΕΕ (ΗΠΑ και ΗΒ) η πλειοψηφία έχει θετική εικόνα για την ΕΕ σε ποσοστό 61% και 58% αντίστοιχα, ενώ στην Τουρκία, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη με το 50% να έχει αρνητική εικόνα για την ΕΕ και το 46% θετική.
  • Στα κράτη μέλη της ΕΕ την πιο θετική εικόνα έχουν η Πολωνία (76%) και η Σουηδία (73%). Σε Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία τουλάχιστον έξι στους δέκα έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ. Γαλλία και Ελλάδα έχουν πιο αρνητική εικόνα σε ποσοστά 47% και 53% αντίστοιχα.

Η άποψη της κοινής γνώμης για την ΕΕ είχε σημειώσει άνοδο το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, το 2023 σημειώθηκε μείωση με την μεγαλύτερη να εντοπίζεται στην Πολωνία, όπου το ποσοστό εκείνων με θετική άποψη για την ΕΕ, μειώθηκε από  88% σε 76%.

Στην Τουρκία, η θετική άποψη για την ΕΕ παρουσιάζεται αυξημένη. Το 2019, το ποσοστό των Τούρκων που είχε θετική άποψη για την ΕΕ ήταν 34% ενώ σήμερα αγγίζει το 46%. Παρά το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το 56% των Τούρκων θέλει η χώρα του να γίνει μέλος της ΕΕ σημειώνοντας αύξηση 16 μονάδων έναντι του 2017 οπότε είχε τεθεί εκ νέου η ερώτηση.

Το 73% των Τούρκων που κινούνται στα αριστερά του ιδεολογικού άξονα, θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στην ΕΕ. Αντίθετα, μόνο το 45% εκείνων που κινούνται στα δεξιά του ιδεολογικού άξονα θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στην ΕΕ.

Έξι στους δέκα Αμερικανούς εκφράζουν θετική άποψη για την ΕΕ, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι η παγκόσμια επιρροή της ΕΕ έχει παραμείνει ίδια. Όσοι πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρούν ότι η επιρροή της ΕΕ έχει εξασθενίσει σε ποσοστό 33%, ενώ το ποσοστό εκείνων που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό κόμμα ανέρχεται σε 25%.

Πώς διαφέρουν οι απόψεις για την ΕΕ μεταξύ των χωρών

Σε πολλές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα –τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ– οι άνθρωποι που τοποθετούνται στην ιδεολογική αριστερά είναι πολύ πιο πιθανό από τους ομολόγους τους στη δεξιά να έχουν θετική γνώμη για την οργάνωση. Αυτές οι ιδεολογικές διαφορές είναι συχνά της τάξης των 20 μονάδων ή και περισσότερο.

  • Η Ελλάδα αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο. Στην Ελλάδα, το 56% των ανθρώπων της ιδεολογικής δεξιάς έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ, έναντι 31% των αριστερών.

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, οι υποστηρικτές των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όσοι υποστηρίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχουν 42 βαθμούς λιγότερες πιθανότητες από άλλους Γερμανούς να δουν την ΕΕ θετικά. Υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο στη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα σε αυτές τις χώρες. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης των λαϊκιστικών κομμάτων, διαβάστε το  Παράρτημα)

Οι απόψεις για την ΕΕ διαφέρουν επίσης ανάλογα με την ηλικία και την εκπαίδευση σε ορισμένες χώρες. Οι νεότεροι ενήλικες και τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο τείνουν να βλέπουν τον οργανισμό πιο ευνοϊκά από τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνους με λιγότερη εκπαίδευση.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ratings of the EU remain broadly positive in member countries, but have gone down slightly since 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: