Έρχονται νέες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι αλλάζει στη χρονική διάρκεια και τη φορολόγηση

File Photo: Ακίνητα στην Αθήνα. Photo via @amna_news (ΑΠΕ-ΜΠΕ)




Συρρίκνωση της χρονικής διάρκειας των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αλλαγές στη φορολόγησή τους, σχεδιάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε αύξηση των τιμών κατοικιών και ενοικίων.

Ο περιορισμός θα αφορά τόσο στη χρονική διάρκεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και στον αριθμό των ακινήτων, τουλάχιστον για τις περιοχές που εμφανίζουν οξύ πρόβλημα προσφοράς κατοικιών.

Οι οριστικές αποφάσεις για το είδος και την έκταση των αλλαγών αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβριο, προκειμένου να αξιολογηθεί και η εικόνα του καλοκαιριού, μετά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί και ήδη εφαρμόζονται από την αρχή του έτους.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, οι νέες παρεμβάσεις θα προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφισθεί από τη βουλή και ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση».

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

*Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος

*Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

*Επιβολή πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Στο μέτωπο της φορολογίας υπάρχουν προτάσεις για διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Επισημαίνεται ότι με βάση το νέο καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου:

-Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων και καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, στα ακαθάριστα εισοδήματα τους επιβάλλεται ΦΠΑ 13% ενώ φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

-Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.

-Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

-Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.

Το καθεστώς φορολόγησης …

-Για ιδιώτες οι οποίοι διαχειρίζονται έως δύο ακίνητα επιβάλλεται φόρος 15% για εισοδήματα 0-12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.001-35.000 και 45% για υπερβάλλον ποσό.

-Για ιδιώτες με τρία ή περισσότερα ακίνητα δημιουργείται υποχρέωση έναρξης δραστηριότητας και χρέωσης ΦΠΑ 13%. Επομένως, τα κέρδη φορολογούνται με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων και με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% και φθάνουν έως το 44%.

Για όλα τα νομικά πρόσωπα κάθε βραχυχρόνια μίσθωση λογίζεται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργείται υποχρέωση καταλογισμού ΦΠΑ 13%.

Τα κέρδη από βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται όπως όλα τα εισοδήματα με 22%.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις επιβαρύνονται με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή (0,5 ευρώ και 4 ευρώ ή 1,50 ευρώ και 10 ευρώ ανά ημέρα διαμονής), ενώ οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται και με τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μητσοτάκης στη Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων: «Προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής για τη δεύτερη 4ετία είναι η αύξηση των μισθών»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: