Επικίνδυνα παιχνίδια στη Σερβία: Πραγματοποιήθηκε «Εθνική Συνέλευση» με τις ευλογίες της Μόσχας και απώτερο σκοπό τη διάλυση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

Serbian President Aleksandar Vucic and President of Republika Srpska Milorad Dodik (L) attend the ‘All Serbian Summit’ in Belgrade, Serbia. EPA/MARKO DJOKOVIC




Η 1η «Πανσερβική εθνική συνέλευση» πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, με στόχο την προβολή της ενότητας του σερβικού έθνους.

«Ένα έθνος, μια συνέλευση – Σερβία και Σερβική Δημοκρατία» είναι ο τίτλος της συνέλευσης που διοργάνωσαν από κοινού η Σερβία και η βοσνιακή οντότητα ΄΄ Σερβική δημοκρατία ΄΄.

Αυτή η συνέλευση είχε αναγγελθεί ως η απάντηση των Σέρβων στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, όπως επίσης και πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων από το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο ναό του Αγίου Σάββα προεξάρχοντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριου, παρουσία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Ακολούθησε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Σερβίας και Σερβικής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μίλοραντ Ντόντικ και του Πατριάρχη Πορφύριου.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο διακήρυξης για την «Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού».

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στη διακήρυξη δεν γίνεται αναφορά στην διάλυση της Βοσνίας ούτε αμφισβητείται η συμφωνία του Ντέιτον από το 1995, με την οποία καθορίστηκε η μορφή του βοσνιακού κράτους.

«Αυτά τα θέματα αφορούν την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Βούτσιτς και απευθυνόμενος στον Ντόντικ του ζήτησε να χειριστεί με μεγάλη προσοχή το ζήτημα και να συζητήσει με τις άλλες πλευρές για να μην διαταραχθεί η ειρήνη.

Η διακήρυξη θα τεθεί σε 90 ημέρες προς ψήφιση στα κοινοβούλια της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Την πραγματοποίηση της εθνικής συνέλευσης των Σέρβων χαιρέτησε με επιστολή του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο ηρωικός σερβικός λαός έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπομείνει την νεοαποικιακή υποδούλωση. Γι’ αυτό η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει τους Σέρβους, να τους στερήσει την ελευθερία, να τους εκτοπίσει από τις αρχέγονες εστίες τους, να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το δικαίωμά να εκφράζουν τη δική τους γνώμη, να ασκούν ανεξάρτητη πολιτική, επιδιώκει την διάσπαση τους και την διάλυση τους.

Μαζί με τον σερβικό λαό και άλλα φιλελεύθερα έθνη θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» αναφέρει ο Λαβρόφ στην επιστολή του.

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις ημέρες ο Μιλοραντ Ντόντικ βρέθηκε στην Αγία Πετρούπλη όπου στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντόντικ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι Σέρβοι δεν επιθυμούν να μείνουν στη σύνθεση της Βοσνίας και επανέλαβε πως θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό επισημαίνοντας ότι θα προηγηθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τα άλλα δύο έθνη (σ.σ. Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Κροάτες) για την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας.

Οι εκδηλώσεις για την 1η «Πανσερβική εθνική συνέλευση» θα ολοκληρωθούν με φολκλόρ παραδοσιακών σερβικών χορών στο κέντρο της πόλης και το βράδυ με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ν. Πέλπα
Βελιγράδι , Σερβία

Άνοιξαν στις τρεις μετά το μεσημέρι οι κάλπες των ευρωεκλογών στην Ιταλία: Για πρώτη φορά οι πολίτες της γειτονικής χώρας μπορούν να ψηφίσουν και Σάββατο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: