Επιχειρούν σύγκλιση τετραμερούς διάσκεψης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας: Η Άγκυρα τορπιλίζει το Κυπριακό και οργανώνει φιέστα για την μαύρη επέτειο της εισβολής

epa11410471 Pope Francis (R) speaks with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) next to Mauritania President Mohamed Ould Ghazouani (L) as G7 heads of states and heads of delegation of outreach countries posed for a group photo during the second day of the G7 Summit in Borgo Egnazia, Italy, 14 June 2024. EPA, CIRO FUSCO




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Μεθοδικά και συστηματικά η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο τορπιλίζουν την τελευταία προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού καθώς θέτουν ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες την αποδοχή εκ των προτέρων της ύπαρξης «δύο κρατών».

Συγχρόνως σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα επιχειρεί ένα ακόμη ελιγμό προκειμένου να αποφύγει τον καταλογισμό της ευθύνης για το νέο αδιέξοδο στην τουρκοκυπριακή πλευρά, προωθώντας στο παρασκήνιο απαράδεκτες προτάσεις όχι μόνο για πολυμερή διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις αλλά ακόμη και για Τετραμερή Διάσκεψη γνωρίζοντας ότι αυτή ξεπερνάει κατά πολύ τις διαχρονικές «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας και της Αθήνας.

Μια Τετραμερής θα σημαίνει ότι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος θα συναντηθούν ως ισότιμοι συνομιλητές με την αναβάθμιση έτσι του ψευδοκράτους και εξίσωση του με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα εμφανίζεται στη Διάσκεψη ως «Διοίκηση» εξαρτώμενη όπως το κατοχικό καθεστώς από την «Μητέρα Πατρίδα».

  • Και φυσικά ο όρος που θέτει η Άγκυρα για άνευ προϋποθέσεων διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στο να ακυρωθεί το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την επίλυση του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν παρασκηνιακά έχει θέσει το θέμα της Τετραμερούς το οποίο όμως απορρίπτεται από τη Λευκωσία ακόμη και ως θέμα συζήτησης.

Ο ελιγμός αυτός της Τουρκίας εκδηλώνεται καθώς η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών της διαπιστώνοντας μέχρι στιγμής ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς στάτους του ψευδοκράτους, που βρίσκονται εκτός πλαισίου των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ. Και είναι πολύ πιθανόν εάν δεν υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις στην έκθεση της προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ θα είναι υποχρεωμένη να αποδώσει ευθύνες για το αδιέξοδο στην τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία επιμένει ότι η θητεία της κ. Κουεγιαρ-Ολγκίν ολοκληρώνεται στις 6 Ιουλίου και συνεπώς αφού δεν υπάρχει κοινό έδαφος θα πρέπει να αναζητηθούν άλλου είδους λύσεις.

Στην Άγκυρα πάντως το Κυπριακό φαίνεται να αποτελεί το σημείο επαφής της κυβέρνησης Ερντογάν με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που στις δημοτικές εκλογές όμως αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη το CHP, το κόμμα του οποίου ο ηγέτης Μ. Ετσεβίτ διέταξε την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στην πρωτόγνωρη επίσκεψη του ίδιου του προέδρου Ερντογάν στα γραφεία του CHP που συναντήθηκε με τον ηγέτη του Οζγκιουρ Οζελ πρότεινε να μεταβούν μαζι στην κατεχόμενη Κύπρο για να τιμήσουν στις 20 Ιουλίου την επέτειο των 50 ετών από την «ειρηνευτική επιχείρηση» όπως ονομάζει η Τουρκία την εισβολή που επέφερε τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

  • Στην Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει πολλές «εορταστικές» εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο προβάλλοντας την «εθνική υπόθεση» της Κύπρου και «τσιμεντώνοντας» ακόμη περισσότερο τη σκληρή διχοτομική γραμμή για το Κυπριακό.

Συγχρόνως η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ερντογάν προσωπικά συνεχίζει τις προσπάθειες για να υπάρξει έστω και έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και από κάποιο άλλο κράτος καθώς σήμερα το παράνομο μόρφωμα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον Αζέρο πρόεδρο Αλιεφ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Μπακού να συσταθεί «Διακοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν και τόνισε ότι η πρόσκληση του προέδρου της παράνομης «τδβκ» Ερσίν Τατάρ στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στα Σούσα του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο θα ενισχύσει την προσπάθεια για διεθνή αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σκληρό ροκ από την Τουρκία για την αναγνώριση των κατεχόμενων: Γιγαντιαία προσπάθεια για πολιτική αναβάθμιση του καθεστώτος, που δημιούργησε ο Αττίλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: