Επιχειρείται η στράτευση μιας ολόκληρης κοινωνίας στο …όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”: Η Τουρκία εκπαιδεύει τα παιδιά, από το δημοτικό, στον επεκτατισμό…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the Exercise EFES-2024 in Izmir. Photo via Turkish Presidency




Άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Λευκωσία

Με επίσημη βούλα στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας θα περιλαμβάνεται το επεκτατικό ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Εξαγγέλθηκε διά δημοσιευμάτων και τώρα έχει εγκριθεί το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ο αιώνας της Τουρκίας».

Όπως ανακοινώθηκε, έχει ενταχθεί στο μάθημα της Γεωγραφίας της 9ης και της 10ης τάξης της τουρκικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έγινε γνωστό ότι στα σχολικά βιβλία θα περιληφθούν χάρτες για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ενώ το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας θα φέρει την ονομασία «Ο αιώνας της Τουρκίας».

  • Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο επεκτατικό όραμα της κατοχικής Τουρκίας, η ηγεσία της οποίας έχει ως στόχο να ενισχύσει τη χώρα και να τη διευρύνει τόσο εδαφικά όσο και σε σχέση με την επιρροή της στην περιοχή.

Στο συγκεκριμένο μάθημα θα διδάσκονται χάρτες που σχετίζονται με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την «Πατρίδα των Αιθέρων». Θα διδάσκονται αυτά σε παιδιά 14-15 χρόνων.

Είναι προφανές πως προετοιμάζονται στρατευμένοι πολίτες σε μια επεκτατική, ιμπεριαλιστική λογική. Εκπαιδεύουν τους νέους σε αυτή τη λογική. Το μάθημα αυτό συνδέει τον «τουρκικό πατριωτισμό» με πρακτικές επιβολής και κατάληψης εδαφών, περιοχών άλλων κρατών.

Το τουρκικό εγχείρημα είναι σαφές. Είναι πρόδηλο ότι επιχειρείται η στράτευση μιας ολόκληρης κοινωνίας σε αυτό το όραμα. Ένα όραμα, που αναδεικνύει το παράνομο ως πρακτική ενός κράτους, που επιβουλεύεται εδάφη και κυριαρχία γειτονικών κρατών.

Είναι γι αυτό που δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητη αυτή η απόφαση του τουρκικού κράτους. Είναι γι αυτό που αυτή η κίνηση προδήλως συνδέεται με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της κατοχικής δύναμης.

Τέτοιες ενέργειες, τέτοιες συμπεριφορές αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης έναντι των γειτόνων της. Άπαντες γνωρίζουν τις επιδιώξεις της Άγκυρας και κανένας δεν αμφιβάλει ποιο είναι το όραμα της κατοχικής πλευράς.

  • Και όσοι ευελπιστούν πως όταν φύγει ο σημερινός Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αλλάξει η κατάσταση και η πολιτική, μάλλον ζουν με ψευδαισθήσεις.

Είναι σαφές πως η σημερινή αντιπολίτευση, που φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία, εάν και εφόσον αυτές διεξαχθούν κανονικά και χωρίς νοθεία, θα είναι πιο σκληρή από τη σημερινή κυβέρνηση.

Το πλαίσιο πολιτικής θα είναι το ίδιο ενδεχομένως η τακτική να είναι διαφορετική. Εξ ου και προ ημερών η αντιπολίτευση παρουσιάσθηκε να πιέζει την κυβέρνηση Ερντογάν για να ασκήσει σκληρότερη εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πενήντα χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά: Μια ολόκληρη γενιά, των παιδιών του πολέμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κατοχή, στην ωμή πραγματικότητα μιας Κύπρου διαιρεμένης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: