Επιχειρεί να προσπεράσει το… γάντι ο Ανδρουλάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε την εσωστρέφεια» απαντά σε Κωνσταντινόπουλο και Γερουλάνο που του ζητούν να φύγει

File Photo Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στην κάλπη προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές 2024, στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, Κυριακή 09 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Κατηγορηματικά απορρίπτουν, πηγές από το ΠΑΣΟΚ, το αίτημα του βουλευτή της παράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογές ανάδειξης αρχηγού εντός του 2024, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων». Με αυτή την αιχμή κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν στη κριτική βουλευτών και την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ζητάει σύγκλιση των οργάνων του κόμματος και νέες εκλογες για την ηγεσία εντός του 2024.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες.

Επισημαίνουν ότι ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας και πώς το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό.

«Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης», τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Λίγη ώρα νωρίτερα…

Μετά τις πρώτες έμμεσες βολές από τη Νάντια Γιαννακοπούλου ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, «διόσκουρος» του σημερινού προέδρου επί σειράν ετών και συνοδοιπόρος στην πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ταράζει τα νερά.

Θέτει ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας ή έστω επαναβεβαίωσής της από την εκλογική βάση του κόμματος με άμεσες εκλογές ως το τέλος του 2024. Θέση με την οποία συντάχθηκε ασμένως ο Παύλος Γερουλάνος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Kαλοδεχούμενη» η πρόταση Κωνσταντινόπουλου για εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Γερουλάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ απέρριψε τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά διότι όπως είπε «δε υπάρχει αριθμητική στην πολιτική» και διότι έτσι «έτσι θα φτάσουμε να συζητάμε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι του χρόνου, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, σε επιστολή του προς τον γραμματέα του κόμματος, ζητά άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να επισπευσθούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής αναφέρει πως δεν επετεύχθη «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση» και προσθέτει ότι το κόμμα χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση και κάνει λόγο για «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!».

Χαρακτηριστικά για το θέμα ηγεσίας τονίζει πως «μια νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».

«Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Σημειώνεται πως θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έθεσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Τη Δευτέρα, σε ερώτηση για το εάν τίθεται θέμα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου είχε δηλώσει, μιλώντας και στον ΣΚΑΪ, ότι «οφείλουμε να τα συζητήσουμε όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα».

Η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2024

Αγαπητέ Γραμματέα

Φίλες και Φίλοι του Πολιτικού Συμβουλίου

Λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, αποφάσισα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας για το μέλλον της παράταξης.

Χωρίς προσωπικό άγχος για το μέλλον, αλλά με αγωνία για την παράταξη.

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρα προς όλους.

• Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε γι’ αυτήν μήνυμα αποδοκιμασίας για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Την κρατά ζωντανή, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πείσει τον κόσμο.

• Το κόμμα του κ. Κασσελάκη που μετά την αποχώρηση στελεχών δημοσκοπικά έπιανε μονοψήφιο ποσοστό, κατέγραψε στις ευρωεκλογές ποσοστό 14,9% έχοντας ένα διαφορετικό πολιτικό ακροατήριο που καμία σχέση δεν έχει με τον προοδευτικό χώρο.

• Η ακροδεξιά στο σύνολό της ξεπερνάει σε ποσοστά το δεύτερο κόμμα “εγκλωβίζοντας” 700.000 ανθρώπους, και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, προς την εξουσία.

Η παράταξη έδωσε μία ακόμα κρίσιμη εκλογική μάχη. Και την έδωσε με ένα καθαρό πολιτικό διακύβευμα: ότι το ΠΑΣΟΚ – αρνούμενο να εγκλωβιστεί στην πολιτική περιχαράκωση ενός κόμματος διαμαρτυρίας ή στείρου αρνητισμού, δηλαδή να μετατραπεί σε ένα «ΚΚΕ του κέντρου» –όπως εύστοχα είχε επισημάνει ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης– επιδιώκει προοπτικά, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ και να αντιπαραβάλλει μία πειστική εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανάλυση των ποσοστών από το 2015:

Τον Ιανουάριο του 2015 στις Εθνικές Εκλογές η παράταξή μας λαμβάνει 4,7% (με 290.000 ψήφους) και όλοι μιλούν για το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Όμως στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 λαμβάνει 6,3% (με 342.000 ψήφους, δηλαδή με 52.000 περισσότερες ψήφους).

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ με 8,1% αύξησε τους ψηφοφόρους κατά 115.000 σε σχέση με το 2015 σε 458.000 (αύξηση της τάξης του 34%) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 145.000 ψηφοφόρους, ενώ και η Νέα Δημοκρατία αύξησε μαζικά τους ψηφοφόρους της κατά 725.000 φτάνοντας τα 2.250.000 ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2023 είχαμε εκ νέου αύξηση που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της παράταξης, αφού πήραμε πάλι διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 168.000 ψηφοφόρους.

Όταν Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το 50% των ψηφοφόρων τους, περίπου 2 εκατομμύρια.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τα 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 592.000 ψηφοφόρους από το 1 εκ. 184 χιλιάδες ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Η οριακή άνοδος με 0,95% δεν υποτιμάται από κανέναν. Όμως δε δείχνει σε καμία περίπτωση τάση που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση υπό τη σημερινή ηγεσία που τα αστικά κέντρα έχουν την ίδια εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Η παρέμβαση των κομμάτων στα αστικά κέντρα γίνεται κυρίως μέσω της κεντρικής πολιτικής εικόνας που εκπέμπεις και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο οργανωτικά. Έχει μεγάλη σημασία η καμπάνια, το σύνθημα και σε ποια μέσα το αναπαράγεις.

Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις Ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη. Το μεγάλο διακύβευμα παραμένει;

Φυσικά. Είναι πολιτική υποχρέωση όλων των προοδευτικών πολιτών, όλων των ενεργότερα εμπλεκόμενων στελεχών, και ακόμα περισσότερο των συγκροτημένων και με ιστορικό πολιτικό φορτίο χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ, να εξακολουθούν να επιμένουν ότι:

• Οι Έλληνες, η πατρίδα και η δημοκρατία μας αξίζουν μία διαφορετική σε πρόσημο και προτεραιότητες αντιπρόταση διακυβέρνησης.

• Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, η συντεταγμένη μετεξέλιξη των πολιτικών συστημάτων της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχες δυνάμεις αυτές της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του ευρωσκεπτικισμού, να συντελεστεί με εμφατικό τρόπο και στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά, και για αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην τον σπαταλήσει έως τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας το 2025. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεύρυνση στο χώρου της κεντροαριστεράς.

• Η διεύρυνση και η ένωση δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να έχει χαρακτηριστικά βάσης που θα την ενώνουν. Προοδευτικές και πατριωτικές πολιτικές.

• Η διεύρυνση δεν είναι πρόσθεση αριθμών, ποσοστών ή βουλευτών, που θα έρχονται σε αντίθεση με τη νωπή λαϊκή βούληση.

• Για να πετύχει, πρέπει να κινείται βάσει αρχών και αξιών. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί ως μία συμφωνία «καρεκλών».

Ξεκαθαρίζω ότι για εμένα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν όμως δεκάδες στελέχη σε κεντρικό επίπεδο και χιλιάδες στη βάση που θα μπορούσαμε να «περπατήσουμε» μαζί. Κυρίως όμως είναι τα πάνω από 2 εκ. πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν και είναι ο κόσμος του κέντρου, μέχρι την ανανεωτική αριστερά.

Όλα αυτά, για να γίνουν, χρειάζονται καθαρές λύσεις, αλλά και ηγεσία που να έχει χρόνο μπροστά της.

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν στελέχη, που καλώς υπάρχουν, και έχουν φιλοδοξίες να ηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά. Συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα. Γνωρίζουμε οτι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε εσωστρέφεια.

Με την πρότασή μου, η ηγεσία που θα επιλεγεί θα έχει μπροστά της όλο το χρόνο να προχωρήσει τις διεργασίες με νωπή τη λαϊκή βούληση.

Θα ήθελα να θυμίσω το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά που εξελέγη τον Ιούλιο του 2015 και στην προσπάθεια να μεγαλώσει την παράταξη έθεσε την εντολή της μετά από 2 χρόνια τον Νοέμβριο του 2017 στη διάθεση των πολιτών, με τη συμμετοχή τότε και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε ένα θετικό, για την εποχή αποτέλεσμα, 6,29%, από το 4,6%.

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να μην αφήσουμε να λιμνάσουν τα νερά και να μη βαλτώσουμε.

Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων.

Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!

Φίλες και φίλοι

Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. «ΚΚΕ του Κέντρου» ή Κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία.

Η επιλογή είναι στα χέρια μας

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σε κλοιό ο Ανδρουλάκης: Θέμα άμεσης εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε ο άλλοτε «Διόσκουρός του» Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – Επαυξάνει ο Γερουλάνος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: