Eπετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών

Δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι και στελέχη της πολιτικής ζωής αναφέρθηκαν διεξοδικά και κατέθεσαν προτάσεις για σειρά θεμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, Φωτογραφία από την ΕΡΤ




«Εθνική προσπάθεια η οποία θα έχει και συνέχεια» χαρακτηρίστηκε η δέκατη, επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ” που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στο Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross με θέμα τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 200 εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι με φυσική παρουσία και περισσότεροι από 1.500 άτομα διαδικτυακά.

Οργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και την ΑΧΕΠΑ, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Τμημάτων Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, των Boston University Philhellenes, του University of Chicago – Center for Hellenic Studies, του Setor de Grego, Instituto de Letras, του Rio De Janeiro University, της Study in Greece και της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι και στελέχη της πολιτικής ζωής αναφέρθηκαν διεξοδικά και κατέθεσαν προτάσεις για σειρά θεμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, με έμφαση στη διάδοσή τους στους Έλληνες της διασποράς και τους φιλέλληνες εκτός Ελλάδας.

Οι ανακοινώσεις, με θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις, έθιξαν θέματα όπως η πολυπολιτισμικότητα, η χρήση της τεχνολογίας, η συμβολή των ΜΜΕ, η ποίηση, το θέατρο, το σκίτσο κ.α., ενώ ο λόγος δόθηκε και στους εκπαιδευτικούς των ομογενειακών σχολείων.

Βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών, o Ιωάννης Χρυσουλάκης, γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης εκθέσεις έργων του Στάθη Σταυρόπουλου και του Ξενοφώντα Μπήτσικα, Καθηγητή, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή των πιστοποιητικών αναγνώρισης συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

Κατά την τελετή απονομής διπλωμάτων, χαιρετισμοί απευθύνθηκαν από την ιδρύτρια και επιστημονικώς υπεύθυνη του προγράμματος, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και την εκτελεστική διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τον Πρέσβη Συμεών Τέγο, προϊστάμενο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη, που δεξιώθηκε τους συμμετέχοντες στους χώρους του Γενικού Προξενείου, την Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, που τίμησε με την αυτοπρόσωπη παρουσία και συμμετοχή της με ομιλία στο πρόγραμμα, και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητές κ.κ. Κώστα Καραμάνη και Αικατερίνη Πλακίτση, που συμμετείχαν με ομιλίες τους, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής “Τιμίου Σταυρού” κ. Δημήτριο Κατό, τον πρώην πρόεδρο του ιδρύματος κ. Γεώργιο Καντώνη, τον κ. Δρακούλη Μπεχράκη, τέως επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του Μαλιωτείου που δεξιώθηκε τους συμμετέχοντες στην πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης, την ομάδα υποστήριξης του προγράμματος και τον Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, διευθυντή του τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Όπως ανακοινώθηκε από την κ. Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» προγραμματίζει για το 2025 να διευρυνθεί και να επιχειρήσει ένα Παγκόσμιο Φόρουμ Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, θα συγκεντρώσει τους διευθυντές και επικεφαλής των ελληνικών ομογενειακών μέσων από τη Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Αφρική και την Ασία σε μία παγκόσμια συνάντηση με θέμα την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη.

Ήδη καταρτίζεται ο σχετικός κατάλογος των φορέων της δημοσιογραφικής επικοινωνίας που υπηρετούν τον ελληνικό πολιτισμό και αρχές Σεπτεμβρίου θα απευθυνθεί πρόσκληση συμμετοχής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα επιστεγαστεί με την έκδοση τόμου πρακτικών, που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εγχειρίδιο στη διάθεση των εκπαιδευτικών της ομογένειας και των ερευνητών.

Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα εκδίδει τα πρακτικά του εκτός Ελλάδος (Αυστραλία, Βραζιλία), με στόχο τη συμβολή στην επίτευξη της διεθνοποίησης των ελληνικών σπουδών. Κωδικοποιώντας τα βασικά συμπεράσματα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η επιστημονικώς υπεύθυνη κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη τόνισε:

«Η επιστημονική παραγωγή αναφορικά με τη διδασκαλία της γλώσσας είναι σημαντική και εστιάζουμε στην αναζήτηση όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικών πρακτικών. Η ανάγκη της ανανέωσης και εμπλουτισμού αυτών των πρακτικών είναι αδήριτη.

Ζητούμενη είναι η περαιτέρω προσέλκυση του ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα από τους μαθητές αλλά και το γονεϊκό περιβάλλον, αλλά και η διαρκής επιμονή στην προβολή των ισχυρών επιχειρημάτων γιατί πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά των ομογενών μας τα ελληνικά.

Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε είναι η ανάγκη για αύξηση των ομογενειακών σχολείων και των παρεχόμενων μέσων. Οι μέχρι σήμερα συνεργασίες με τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να ενταθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προώθηση νέων συνεργειών.

Χρέος μας είναι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και τη διαθεσιμότητα μας στην προσπάθεια της συνένωσης των δυνάμεων στην από κοινού προσπάθεια διάδοσης της ελληνικής μας γλώσσας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Το νέο μιούζικαλ “MANIFESTO: The Diaghilev Project” παρουσιάστηκε σε συναυλιακή μορφή στη Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία της καταπληκτικής Νάντιας Φώσκολου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: