Εντυπωσιακά εγκαίνια για τον Πύργο Πειραιά: Η ιστορία του εμβληματικού κτηρίου που έγινε ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας [photos, videos]

Ο Πύργος του Πειραιά φωτίζεται κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του, Τρίτη 04 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών, ο Πύργος του Πειραιά, ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης.

Ο πρώτος πράσινος ψηφιακός ουρανοξύστης της Ελλάδας που υψώνεται στα 88 μέτρα, πάνω από τη θάλασσα, εγκαινιάστηκε νωρίτερα σήμερα με μια λαμπερή τελετή στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πύργου «η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Κόσμος παρακολουθεί σόου με drone και πυροτεχνήματα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του Πύργου Πειραιά, Τρίτη 04 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση».

«Ιστορική μέρα» για τον Πειραιά

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για μια ‘ιστορική μέρα’ για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω από όλα περηφάνια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά. Τα εγκαίνια άργησαν 50 χρόνια, μισό αιώνα, τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που κατασκευάστηκε αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί.

Το κτίριο αυτό, το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητο.

Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και πλέον του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου. Ο Πύργος ήταν ο κοιμώμενος γίγαντας του λιμανιού. Πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε εδώ ζήσαμε αυτό τον Πύργο ως ένα κουφάρι, από μπετό και γυαλί. Υπήρχαν στην όψη του γιγαντιαίες διαφημίσεις που έκρυβαν την ασχήμια του, ακούγαμε διάφορες θεωρίες πως ο Πύργος έχει στατικά προβλήματα, πως ο Πύργος γέρνει, ότι ο Πύργος μπάζει και άλλους παρόμοιους αστικούς μύθους. Σήμερα όμως ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο, πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας και όσο και εάν φαίνεται περίεργο, είναι στον Πειραιά.

Η λαμπερή του πρόσοψη, στην οποία αντανακλάται ο ουρανός και η θάλασσα του Πειραιά φωτίζει όχι μόνο την πόλη, αλλά νομίζω και τις καρδιές των πολιτών. Η αξιοποίηση του Πύργου είναι πραγματικά ένα από τα επιτεύγματα για τα οποία είναι περήφανος, όχι μόνο εγώ αλλά και η δημοτική μας ομάδα. Αποδείξαμε ως δημοτική αρχή πως τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Με σχέδιο, επιμονή αλλά κυρίως σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό τοπόσημο μοναδικής αισθητικής».

Ο Πύργος του Πειραιά φωτίζεται κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του, Τρίτη 04 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ο κ. Μώραλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έτος 2019 όταν όπως χαρακτηριστικά είπε «έπειτα από τρία χρόνια σοβαρής μελέτης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του Πύργου με διεθνή διαγωνισμό. Η κατεύθυνση ήταν σαφής. Να γίνει ο Πύργος του Πειραιά σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για την Αττική ευρύτερα. Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε. Το εμβληματικό αυτό έργο, πέρα από το οικονομικό όφελος που λαμβάνει ο Δήμος, με την αξιοποίηση του, συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Νέες επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά στον Πειραιά. Στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των ξενοδοχείων, στον τουριστικό τομέα. Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία 10 χρόνια.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην άμεση ανάγκη της πόλης για υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το συγκεκριμένο έργο η κυβέρνηση το βλέπει πολύ θετικά και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να γίνει άμεσα πράξη.

Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1972 όμως το δεύτερο κτίριο της Ελλάδας για 47 χρόνια έμεινε ημιτελές. Ένας κοιμισμένος γίγαντας όπως τον έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε: «Το έργο και το εγχείρημα που βλέπετε δεν ήταν ένας περίπατος στο δάσος, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο Πύργος είναι στην πράξη το πιο πράσινο, το πιο φιλικό και το πιο μοντέρνο κτίριο.»

Η βραδιά έκλεισε με ένα φαντασμαγορικό σόου από δεκάδες drones, φωτίζοντας με χρώματα τον ουρανό.

Η ιστορία

Ο Πύργος του Πειραιά ήταν το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970.

Για να κτιστεί το κτίριο-τοπόσημο του Πειραιά, που έμενε κενός για δεκαετίες, κατεδαφίστηκε η παλαιά Κεντρική Δημοτική Αγορά Πειραιώς, καθώς και ένα ιστορικό κτίριο με ένα ρολόι στην κορυφή του.

Με τον κυρίως όγκο του κτιρίου να παραμένει εσωτερικά ημιτελής, αξιοποιήθηκαν για κάποια χρόνια μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοί του, για καταστήματα, γραφεία και εκπαιδευτήρια.

Τουλάχιστον τέσσερις φορές επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί το κτίριο χωρίς επιτυχία ώσπου τον Μάιο του 2019 προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός από τον νυν δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου για 99 χρόνια.

Τα πράσινα χαρακτηριστικά

Ο Πύργος του Πειραιά, τοπόσημο για την πόλη, στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Platinum, την υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων. Επιπρόσθετα, πρόκειται να πιστoποιηθεί ως κτήριο WELL, πιστοποίηση που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών.

Ας σημειωθεί ότι στο πλήρως βιοκλιματικό κτίριο ο κάθε όροφος μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα με «έξυπνα» συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μισθωτή.

Ακόμα μια πρωτιά για τον Πύργο αποτελούν οι ανελκυστήρες οι οποίοι μέσα 24,5 δευτερόλεπτα, ήτοι 1,3 δευτερόλεπτα ανά όροφο, θα φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή.

Μάλιστα αναφερόμενος στα πράσινα χαρακτηριστικά του κτιρίου, ο κος Ανδριόπουλος σημείωσε πως η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτιστεί ο πύργος τη νύχτα αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνουν δύο οικιακά κλιματιστικά.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν φυτεύσεις σε 1.000 τ.μ., ενώ στο υπόγειο υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων 44 θέσεων, οι οποίες είναι όλες με ηλεκτρικούς φορτιστές και έχει γίνει πρόβλεψη μίσθωσης επιπλέον θέσεων στο πάρκιν του OΛΠ.

Στην τοποθέτηση των πάνελ στην πρόσοψη του κτιρίου έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακύκλωση και επανάχρηση της παλιάς γυάλινης πρόσοψης, ενώ τα νέα τελάρα διαθέτουν σκίαστρα, και είναι ενεργειακής κλάσης Α++.

Ας σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 77,8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κο Ανδριόπουλο, ο Πύργος θα πωληθεί εντός του 2024.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤ

Με μαθήματα ειδικότητας η συνέχεια των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: