Ο πόλεμος της προπαγάνδας: Η Σεούλ στήνει ξανά τεράστια μεγάφωνα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα – Μετάδοση μηνυμάτων ως απάντηση στα μπαλόνια με τις ακαθαρσίες

A handout photo made available by South Korean Joint Chiefs of Staff shows a balloon carrying garbage, presumably sent by North Korea, floating on the Han River in Seoul, South Korea, 09 June 2024. EPA/ROK JCS / HANDOUT SOUTH KOREA OUT




Η Νότια Κορέα θα ξεκινήσει και πάλι σήμερα την εκστρατεία μετάδοσης προπαγανδιστικών μηνυμάτων από μεγάφωνα προς τη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, μετά την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ να αποστείλει και πάλι μπαλόνια με απορρίμματα και ακαθαρσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το πρωί μετά τον εντοπισμό δεκάδων μπαλονιών με απορρίμματα στη Σεούλ και σε περιοχές κοντά στα σύνορα νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι ανυπόφορα για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αλλά θα στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας και φωτός στα στρατεύματα και τον λαό της Βόρειας Κορέας», ανέφερε το Συμβούλιο.

Η Νότια Κορέα έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει δυσβάσταχτα για τη Βόρεια Κορέα μέτρα, ως απάντηση στην αποστολή μπαλονιών με απορρίμματα και ακαθαρσίες, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται η μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων από τεράστια μεγάφωνα στα σύνορα.

Η Πιονγκγιάνγκ άρχισε να στέλνει μπαλόνια με απορρίμματα και ακαθαρσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων τον Μάιο και έχει δηλώσει ότι η κίνηση γίνεται σε αντίποινα για τα φυλλάδια κατά της Βόρειας Κορέας που πέταξαν Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές στο πλαίσιο εκστρατείας προπαγάνδας.

Στις 2 Ιουνίου, δήλωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά να στέλνει τα μπαλόνια διότι οι 15 τόνοι απορριμμάτων που έστειλε ήταν πιθανόν αρκετοί για να περάσουν το μήνυμα του πόσο «δυσάρεστο» είναι όλο αυτό. Ωστόσο, δεσμεύθηκε ότι εφαρμόσει και πάλι την τακτική αυτή εάν αποσταλούν και πάλι φυλλάδια από τη Νότια Κορέα.

Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές αψήφησαν την προειδοποίηση και απέστειλαν έκτοτε και άλλα μπαλόνια στη Βόρεια Κορέα με φυλλάδια κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν, μαζί με στικάκια μνήμης USB με κορεατική ποπ μουσική και αμερικανικά δολάρια.

Η Βόρεια Κορέα έχει αντιδράσει με ιδιαίτερα οργισμένο τρόπο σε αυτή την εκστρατεία φυλλαδίων και προπαγανδιστικών μηνυμάτων, βάλλοντας ακόμα και με πυρά σε κάποιες περιπτώσεις κατά των μπαλονιών και των μεγαφώνων.

Η Νότια Κορέα σταμάτησε τις μεταδόσεις αυτές στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών το 2018, κηρύσσοντας μια νέα εποχή ειρήνης και ηρεμίας και δεσμευόμενοι να αποκλιμακώσουν την ένταση σε στρατιωτικό επίπεδο για να εξαλείψουν τις πιθανότητες να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος.

Τα προπαγανδιστικά μηνύματα της Νότιας Κορέας μεταδίδονται από μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλες βάσεις και περιλαμβάνουν ειδήσεις από όλο τον κόσμο και πληροφορίες για τη δημοκρατική και καπιταλιστική κοινωνία, καθώς και δημοφιλή τραγούδια της κορεατικής ποπ μουσικής. Ο ήχος εκτιμάται ότι φθάνει σε απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σεούλ, Νότια Κορέα

Δασικές πυρκαγιές στο νότιο Λίβανο: Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας υποστηρίζει ότι προκλήθηκαν από ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: