Εντάλματα σύλληψης από το Δικαστήριο της Χάγης κατά Γκερασίμοφ και Σοϊγκού για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

FILE PHOTO: O Ρώσος πρ. υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού (Δ) και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκεερασίμοφ. Alexei Nikolsky, TASS




Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης

κατά του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ και κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι δικαστές διαπίστωσαν ότι «ευλόγως δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά των ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών της Ουκρανίας τουλάχιστον από τις 10 Οκτωβρίου 2022 μέχρι τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου 2023».

Οι δύο ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου διότι κατηύθυναν τις επιθέσεις κατά αμάχων και κατά μη στρατιωτικών αγαθών στην Ουκρανία, καθώς και ότι προκάλεσαν υπερβάλλουσες τυχαίες βλάβες σε αμάχους. Κατηγορούνται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσω της διάπραξης «απάνθρωπων πράξεων».

Η Ρωσία, η οποία όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο και αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε την «σημαντική απόφαση» της Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ», έγραψε το Telegram ο Αντριι Γέρμακ, διευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας κάνοντας λόγο για «σημαντική απόφαση».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χάγη, Ολλανδία

Προκαταβολική δυσπιστία από το Κρεμλίνο απέναντι στο όποιο ειρηνευτικό σχέδιο καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία: Είμαστε όμως ανοικτοί, λένε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: