Ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό (από τη βάση): Η πρόταση του βουλευτή Νίκου Παππά που βγάζει από το κάδρο Κασσελάκη και Ανδρουλάκη [video]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, Αθήνα Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο μια πρόταση που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα καθώς ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για πλήρη ανατροπή των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό.

Κάνοντας λόγο «για ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», έκανε πρόταση ενός κοινού ψηφοδελτίου σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Είναι προφανές ότι ο κ. Παππάς ως έμπειρος στις πολιτικές και κυρίως κομματικές διεργασίες γνωρίζει ότι αυτή του η πρόταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί αλλά έτσι κι αλλιώς αποτελεί δήλωση προθέσεων κυρίως προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είναι ένα είδος Ελιάς, του συνασπισμού που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με κύριο πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, εξέλεξε δυο ευρωβουλευτές το 2014, τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή και διαλύθηκε στις 7 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Η δεύτερη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενιαίας κεντροαριστεράς, πάλι χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη ήταν κυβέρνηση έγινε το 2017 όταν στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές με υποψήφιους τους Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη, Κωνσταντίνο Γάτσιο, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Καμίνη, Γιάννη Μανιάτη, Απόστολο Πόντα, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Τζιώτη.

Κανείς δεν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία και στις επαναληπτικές εκλογές της 19ης Νοεμβρίου η Φώφη Γεννηματά επικράτησε του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τώρα προφανώς εφόσον η πρόταση αυτή τύχη ευρύτερης αποδοχής, θα πρόκειται για μια ευρύτερο και προφανώς δυσκολότερο εγχείρημα καθώς θα αφορά δυο κόμματα με περίπου ίσο αριθμό μελών και δυναμική. Δυο κόμματα που έχουν κυβερνήσει και μεταξύ των οποίων υπάρχει αρκετή δυσπιστία τόσο στη βάση όσο και στα στελέχη τους.

Παρόλα αυτά, επιχειρηματολογώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συνδυασμός που θα εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», κάνοντας λόγο για μια κατά το νόμο «ένωση κομμάτων, όχι διάλυση», φέροντας ως παράδειγμα τη Γαλλία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Παππάς, σε αυτή τη συνεργασία μπορεί να συμμετάσχει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θεώρησε «απίθανο» το άνοιγμα στην Πλεύση Ελευθερίας, ενώ για τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «έδρες που εκλάπησαν και κακό προηγούμενο».




 «Πυροδοτούν εξελίξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ»

«Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο OPEN και συμπληρώνοντας: «Εάν αυτοί οι δύο χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός».

«Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι καταργούνται δύο κόμματα και γίνονται ένα και άλλο η εκλογική μια εκλογική τακτική που απαντά σε ένα μείζον ζητούμενο, που είναι για εμάς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο και επειδή δεν έχουμε εκλογική τακτική, άλλη μέθοδος από την εκλογική συνεργασία δεν υφίσταται. Και όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, τελικός κριτής όλων πρέπει να είναι η βάση της προοδευτικής Αριστεράς», τόνισε.

«Το θεμέλιο μιας τέτοιας συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που απαντά στα ζητούμενα (της κοινωνίας)», σημείωσε ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά είναι ραγδαίες και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα πει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Είμαστε ένα βήμα πίσω, λέει ο Βλάχος του ΠΑΣΟΚ

Ο Παναγιώτης Βλάχος από το ΠΑΣΟΚ που ήταν στο πάνελ της εκπομπής του Open απάντησε λέγοντας:

«Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και στις χειρότερες στιγμές του τα τελευταία χρόνια πως αναζητούσε τις πολιτικές συνεργασίες. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Προέχει να διαχειριστούμε αυτό που έχει προκύψει στο κόμμα μας, να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη του τι θα κάνουμε εμείς και κατά πόσο αυτή η συζήτηση για το πώς μπορεί να διερευνηθεί ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, θα αφορά και την συνεργασία μας με άλλα κόμματα».

«Θεωρώ πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επειδή έχει και την ευθύνη, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ανασυγκρότησης και ανοίγματος του κόμματος και από κει και πέρα, εφόσον μπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης ή πρόωρης εσωκομματικής κάλπης, τέτοια ζητήματα θα συζητηθούν», επεσήμανε.

Διαβολοβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ με μάχη ηγεσίας: Μετά την παρέμβαση Χάρη Δούκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του* Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης τα σπουδαία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: