Ενας πλανήτης στην πυρηνική σκανδάλη: Νέα αύξηση-ρεκόρ 13% στις παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα* ΗΠΑ και Ρωσία διαγκωνίζονται για το πιο σύγχρονο πυρηνικό οπλοστάσιο [video]

File Photo A still image taken from a handout video made available by the Russian Defence Ministry press-service shows Russian servicemen operating a non-strategic nuclear missile for Iskander operational-tactical missile system during the second stage of tactical nuclear drills of Russian and Belarus armed forces at an undisclosed location, 13 June 2024. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Στη δύνη μιας νέας πυρηνικής απειλείς βρίσκεται όλο και περισσότερο ο πλανήτης καθώς οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα κράτη να βρίσκονται σε πορεία δαπάνης έως 100 δισ. δολαρίων ετησίως.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 13% σημειώνοντας ρεκόρ 91,4 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας πίεσης International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican).

Το νέο συνολικό ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά 10,7 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Και τα εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη του κόσμου δαπανούν περισσότερα, πρόσθεσε το Ican, με την Κίνα να κρίνεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος δαπανητής με προϋπολογισμό 11,9 δισ. δολαρίων – αν και το σύνολο του Πεκίνου είναι πολύ χαμηλότερο από τα 51,5 δισ. δολάρια που αποδίδονται στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δαπανητής, με 8,3 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (8,1 δισ. δολάρια) και τη Γαλλία (6,1 δισ. δολάρια), αν και οι εκτιμήσεις για τα αυταρχικά κράτη ή τις τρεις χώρες με αδήλωτα πυρηνικά προγράμματα (Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ) περιπλέκονται από την έλλειψη διαφάνειας.

Εκτόξευση δαπανών

Η Susy Snyder, μία από τις συντάκτριες της έρευνας, προειδοποιεί ότι τα πυρηνικά κράτη «βρίσκονται σε πορεία να ξοδεύουν 100 δισ. δολάρια ετησίως για πυρηνικά όπλα» και υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προγράμματα.

  • «Αυτά τα δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διάσωση ζώων και φυτών που συντηρούν τη ζωή στη Γη από την εξαφάνιση, για να μην αναφέρουμε τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Σνάιντερ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε που ξεκίνησε την έρευνά της η Ican, οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα έχουν εκτοξευθεί κατά 34% ή 23,2 δισ. δολάρια. Οι δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 45% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και κατά 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τις τρέχουσες τάσεις θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια το 2024.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του για να προειδοποιήσει τη Δύση για μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία ξεκίνησε επίσης τον Μάιο μια σειρά ασκήσεων προσομοίωσης της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Τα μεγαλύτερα πυρηνικά κράτη παραμένουν ίδια από τη δεκαετία του 1950: Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες διαθέτουν περίπου το 90% του συνόλου των πυρηνικών κεφαλών. Η Ρωσία διαθέτει 4.380 πυρηνικές κεφαλές σε ανάπτυξη ή σε αποθήκευση, έναντι των ΗΠΑ με 3.708, προσθέτουν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από Guardian

Άνευ προηγουμένου προειδοποίηση, ο πλανήτης οδεύει στην άβυσσο: Ο πυρηνικός επανεξοπλισμός προχωρά στον βυθισμένο σε πολέμους κόσμο, λέει το Ινστιτούτο SIPRI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: