Εν τη ενώσει η ισχύς ή θα μας “φάει” πάλι η διχόνοια; Ο Ελληνισμός και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία δοκιμάζονται και αντιμετωπίζουν προκλήσεις ακόμα και απειλές…

FILE PHOTO: Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρετούν όρθιοι τον πνευματικό τους Πατέρα, π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, στο συνέδριο, στην Αθήνα. © PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ, Καθημερινή

Αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις ο ελληνισμός καλείται να διασφαλίσει την οικουμενική του παρουσία. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ενότητα και συνεργασία.

Για προφανείς λόγους, η ελληνική κοινότητα της Αμερικής είναι το πιο επιδραστικό κομμάτι του παζλ του απανταχού ελληνισμού, και εκεί, δυστυχώς, οι τριβές και τα παιχνίδια εξουσίας έχουν καταστεί μια ανησυχητική πραγματικότητα.

Με αφορμή και το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα και επικεντρώθηκε στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και τη διασφάλιση του μέλλοντος του Πατριαρχείου, η μεγάλη πρόκληση για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και του ελληνισμού γενικότερα, είναι η επίτευξη και διατήρηση της ενότητας.

  • Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στους Αρχοντες, έναν κρίσιμο πυλώνα στήριξης του Πατριαρχείου, αλλά αφορά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν και συνεργάζονται –ή δεν το πράττουν– και άλλοι σημαντικοί οργανισμοί και προσωπικότητες.

Οι πολιτικοί, οικονομικοί και πνευματικοί ταγοί, η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως και άλλοι λιγότερο ορατοί παράγοντες, έχουν όλοι κοινή ευθύνη να αποφεύγουν τις προσωπικές συγκρούσεις που έχουν πλήξει τον σκοπό και να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης και ισχύος του έθνους.

Η πρόκληση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης –τουλάχιστον των σοβαρών και ισχυρών διαμορφωτών της κοινής γνώμης που πραγματικά ενδιαφέρονται, χαίρουν εκτίμησης, και επηρεάζουν–, είναι να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για ειλικρινή επικοινωνία και συνεργασία.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ομογένεια, έχουν εικόνα της πραγματικής προσφοράς του καθενός. Προφανώς, δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι είναι πιο ικανοί και αποτελεσματικοί. Κάποιοι κάνουν περισσότερη δουλειά από άλλους. Κάποιων τα κίνητρα είναι πιο αγνά. Κάποιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Πατριαρχείο. Αλλοι είναι απλά επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν αυτοί που μπορούν και θέλουν, και να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί.

  • Και από αυτούς, ανεξαρτήτως ισχύος ή προσφοράς, να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και αντί για προσωπικές έριδες, ενίοτε και πισώπλατες μαχαιριές, δημόσιες ή παρασκηνιακές, οι δρόμοι τους να συναντηθούν και στην πορεία να οικοδομηθεί ένα κλίμα αν όχι στενής συνεργασίας, τουλάχιστον ενός καλύτερου συντονισμού.

Είναι σαφές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε έτσι. Χρειάζονται υπερβάσεις και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Ολοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εγωισμούς τους. Καθόλου εύκολο, είναι αλήθεια. Αλλά ας τολμήσουν κάποιοι να το κάνουν. Ας αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που ο ελληνισμός και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία δοκιμάζονται και αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή και απειλές, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η διχόνοια και οι εκατέρωθεν επιθέσεις, παρά η ενότητα και η συνεργασία.

* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής eKathimerini

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα “παιδιά” του Ελπιδοφόρου κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι αρνήθηκε να τον συναντήσει: Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος είδε κάποιον άλλο Έλληνα πολιτικό και δεν το γνωρίζουμε; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: