Εκτοξεύτηκε η διαφορά γαλλικών και γερμανικών ομολόγων μετά την προκήρυξη εκλογών στη Γαλλία: Στο υψηλότερο επίπεδο απο το 2017

French President Emmanuel Macron. EPA, ANDRE COELHO




Σε υψηλό 7 ετών κτοξεύθηκε την Παρασκευή το ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση γαλλικών κρατικών ομολόγων, καθώς αποδυναμώθηκε η εξουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την ένωση των αριστερών κομμάτων εναντίον του, συγκλονίζοντας για άλλη μια φορά τις γαλλικές αγορές.

Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές βρήκαν καταφύγιο στο δημόσιο χρέος της Γερμανίας, ένα παραδοσιακό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές διολίσθησαν και το ευρώ υποχώρησε.

Η διαφορά μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού 10ετούς κόστους δανεισμού αυξήθηκε στις 78 μονάδες βάσης την Παρασκευή, σημειώνοντας την υψηλότερη διαφορά από το 2017, σε ενδο-ημερήσια βάση.

“Η αποστροφή κινδύνου έχει ταλαιπωρήσει τη γαλλική αγορά ομολόγων”, δήλωσε ο James Briggs, διαχειριστής χαρτοφυλακίου εταιρικών πιστώσεων στην εταιρεία Janus Henderson Investors. “Αυτό αντανακλά … τους φόβους γύρω από τη διαχείριση της επισφαλούς κατάστασης χρέους της Γαλλίας”, πρόσθεσε.

Οι επενδυτές έχουν πουλήσει γαλλικά περιουσιακά στοιχεία από την περασμένη Κυριακή που ο Γάλλος Πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ως απάντηση στην ηχηρή νίκη της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά φοβούνται ότι η ακροδεξιά, με επικεφαλής το κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, θα κερδίσει τις εκλογές και θα προωθήσει μια ατζέντα υψηλών δαπανών που θα προσθέσει στο ήδη μεγάλο χρέος της Γαλλίας.

Μεγάλο μέρος της διεύρυνσης της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων οφείλεται και στην πτώση των γερμανικών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανότερο να μειώσουν τα επιτόκια μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αγοράζουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 2,35%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο. Το αντίστοιχο της Γαλλίας μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,14%.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: