Εκτελέστηκε με ένεση θανατοποινίτης στο Τέξας: Είχε βιάσει και δολοφονήσει μία 18χρονη το 2001 [βίντεο]

FILE PHOTO: An undated file photo from the year 2000 shows the death chamber inside the Huntsville Unit in Huntsville, Texas. EPA/PAUL BUCK




Ένας Αμερικανός που είχε καταδικαστεί για τον φόνο μιας γυναίκας το 2001 εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην πολιτεία του Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ.

Ο 41χρονος σήμερα Ραμίρο Γκονσάλες καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 2006 για τον βιασμό και τον φόνο της Μπρίτζεντ Τάουνσεντ, όταν και οι δύο ήταν 18 ετών.

Εκτελέστηκε με φονική ένεση και ο θάνατός του επήλθε στις 18:50 (τοπική ώρα, 02:50 σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Τέξας.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση στην πολιτεία αυτή από την αρχή του έτους και η όγδοη στις ΗΠΑ, εκτός από αυτή που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή στις 28 Φεβρουαρίου στο Άινταχο καθώς η φονική ένεση δεν χορηγήθηκε στον καταδικασμένο μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος.

Ο Γκονσάλες απήγαγε, βίασε και δολοφόνησε με σφαίρα την Τάουνσεντ, κοπέλα του άνδρα από τον οποίον προμηθευόταν ναρκωτικά τον Ιανουάριο του 2001.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε 18 μήνες αργότερα όταν ο Γκονσάλες φυλακίστηκε αφού δήλωσε ένοχος για τον βιασμό μιας άλλης γυναίκας και ομολόγησε τον φόνο, οδηγώντας τις αρχές στο σημείο όπου βρισκόταν το πτώμα.

Οι ύστατες προσφυγές των δικηγόρων του στη δικαιοσύνη του Τέξας και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκαν.

Οι δικηγόροι του 41χρονου τόνιζαν κυρίως στις προσφυγές ότι για να επιβληθεί σε κάποιον η θανατική ποινή στο Τέξας, οι ένορκοι θα πρέπει να κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει εκ νέου βίαιες ενέργειες.

Ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γκονσάλες όταν αυτός δικαζόταν, ο δρ Έντουαρντ Γκρίπον, η μαρτυρία του οποίου έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην έκδοση της απόφασης, αναθεώρησε την αρχική εκτίμησή του όταν τον ξανασυνάντησε το 2021. Τότε έκρινε ότι «δεν αποτελεί πλέον απειλή ή μελλοντικό κίνδυνο για την κοινωνία».

Το 2023 έγιναν στις ΗΠΑ 24 εκτελέσεις.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 πολιτείες από τις 50. Έξι άλλες (η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Όρεγκον, η Πενσιλβάνια και το Τενεσί) έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χιούστον, ΗΠΑ

Για τη σεξουαλική κακοποίησή της σε ίδρυμα εφήβων μίλησε η Πάρις Χίλτον σε επιτροπή του Κογκρέσου: Δεν μπορούσα να κοιτάξω έξω από ένα παράθυρο για δύο χρόνια

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: