Έκαψαν συναγωγή και εκκλησία, μαζικές δολοφονίες στη Ρωσία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και 25 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν

Aστυνομικοί, άμαχοι ανάμεσα τους και ένας ιερέας νεκροί σε σειρά επιθέσεων στο Νταγκεστάν της Ρωσίας. Πυρπολήθηκαν μια ορθόδοξη εκκλησία και μια συναγωγή. Φωτογραφία από βίντεο via Times Of India




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή σε μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα φυλάκιο της αστυνομίας σε δύο πόλεις του Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν 66χρονο ιερέα και τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, και τραυματίζοντας 25 άλλα άτομα, όπως ανακοίνωσε ο Σεργκέι Μέλικοφ, ηγέτης της συγκεκριμένης ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο.

«Είναι μια τραγική ημέρα για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Σεργκέι Μέλικοφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν.

«Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Έξι εκ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοπλοι εξαπέλυσαν επιθέσεις χθες Κυριακή σε μια συναγωγή και δύο ορθόδοξες εκκλησίες στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους – μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και ένας ιερέας – και τραυματίζοντας 25 άλλους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα). Το Νταγκεστάν είναι Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (ΝΑΚ) ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχους «δύο ορθόδοξες εκκλησίες, μια συναγωγή και ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου». Εκπρόσωποι της ρωσικής εβραϊκής κοινότητας ανέφεραν ότι δέχθηκε επίθεση και μια δεύτερη συναγωγή.

Ένας 66χρονος ρώσος ιερέας σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές. Τον θάνατο έξι αστυνομικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών του Νταγκεστάν, ενώ ακολούθως έγινε γνωστό πως ένας αξιωματικός της Εθνοφρουράς και ένας αστυνομικός υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής και, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, έξι τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Το Νταγκεστάν, ομοσπονδιακό υποκειμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι μια περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η περιοχή γειτνιάζει με την Τσετσενία, και βρίσκεται επίσης κοντά στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπαρούχ Γκόριν δήλωσε στο Telegram ότι «η συναγωγή στο Ντέρμπεντ έχει τυλιχθεί στις φλόγες».

«Είναι αδύνατον να κατασβεστεί η φωτιά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν: ένας αστυνομικός και ένας φύλακας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η συναγωγή στη Μαχατσκαλά πυρπολήθηκε και κάηκε».

Ο ηγέτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, έγραψε στο Telegram: «απόψε στο Ντέρμπεντ και τη Μαχατσκαλά, άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία».

Δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ανέφερε το Baza Telegram.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-AFP-Reuters
Μόσχα, Russian Federation

Ο Νετανιάχου δεν ακούει κανέναν και τίποτε: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως το τέλος και δείχνει Λίβανο – Αν και δηλώνει ότι οι έντονες μάχες κατά της Χαμάς τελειώνουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: