Δωρεές γιγάντων της τεχνολογίας σε ιδρύματα κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Νόμιμο μεν, αλλά και ηθικό; Την ώρα που ελέγχονται από τα κοινοτικά όργανα

File Photo: Χώρος εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στη Γερμανία. EPA, SVEN HOPPE




Την παραμονή των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Apple και η Google, έκαναν σημαντικές δωρεές σε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τις συνεργαζόμενες με αυτά δεξαμενές σκέψης.

Με τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών της Ευρώπης (ALDE) να είναι αποδέκτης πολλών από αυτά τα χρηματικά ποσά, όπως σημειώνεται σε ανταπόκριση του Politico από τις Βρυξέλλες που υπογράφουν οι Pieter Haeck, Sarah Wheaton, και Giovanna Coi.

Το ALDE και η δεξαμενή σκέψης του, το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Φόρουμ (ELF), ήταν οι πιο προτιμώμενοι αποδέκτες των τεχνολογικών κολοσσών ενόψει εκλογών.

Τον Ιανουάριο, το υποκατάστημα της Google στην Ιρλανδία δώρισε 18.000 € -το μέγιστο επιτρεπόμενο- στην ELF. Η Apple έδωσε το ίδιο ποσό στο think tank μέσω ιρλανδικής θυγατρικής τον Φεβρουάριο. Η Microsoft έδωσε 5.000 € τον Απρίλιο και 18.000 € στο κόμμα ALDE τον Μάιο. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Qualcomm έδωσε επίσης δωρεά 18.000 ευρώ στην ALDE.

  • Όμως, οι φιλελεύθεροι δεν είναι οι μόνοι προτιμώμενοι αποδέκτες των δωρεών της Μεγάλης τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Τόσο η Google (μέσω του βελγικού της υποκαταστήματος) όσο και η Apple συνεισέφεραν 8.000 ευρώ στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens, το think tank του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια συνεισφορά είχε και ο αμερικανικός γίγαντας των chip Intel.

Ένας εκπρόσωπος του Martens Center είπε ότι το ίδρυμα συνεργάζεται με «ιδιώτες ενδιαφερόμενους φορείς που ενδιαφέρονται για το έργο του Κέντρου και για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» κάθε χρόνο, με εκδηλώσεις και δραστηριότητες δημοσίως διαθέσιμες στις πλατφόρμες του. Εκπρόσωπος του ΕΛΚ τόνισε ότι το κόμμα και το ίδρυμα είναι χωριστές οντότητες.

  • Όλες οι δωρεές είναι απολύτως νόμιμες: ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα μπορούν να δεχτούν δωρεές έως και 18.000 € ετησίως, ανά δότη. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι είναι ένα άλλο μέσο για τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

«Συνολικά ο ρόλος του ιδιωτικού χρήματος παραμένει χαμηλός σε σύγκριση [με] άλλες δικαιοδοσίες», δήλωσε ο Alberto Alemanno, ιδρυτής του The Good Lobby, το οποίο υποστηρίζει περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική. «Αν όμως γίνουν αυτές οι (μικρές) δωρεές, αυτό υποδηλώνει ότι εξυπηρετούν τον σκοπό τους: τη δημιουργία προνομιακής πρόσβασης».

Οι δωρεές έρχονται επίσης σε μια περίοδο που οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται υπό έντονο έλεγχο στις Βρυξέλλες και υπόκεινται σε μια σειρά νέων τεχνολογικών κανονισμών .

Η Microsoft έδωσε κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο σκεπτικό πίσω από τις δωρεές της, λέγοντας ότι είχε κάνει δωρεά στο «The Alliance of Her», ένα έργο του κόμματος ALDE που επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση των γυναικών, και ανέφερε επίσης τη χορηγία ενός συνεδρίου ALDE για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιρλανδία.

«Η Microsoft έχει δεσμευτεί σε ανοιχτές και διαφανείς δεσμεύσεις με ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και συνδεδεμένους οργανισμούς που προωθούν οικονομικές ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς, προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, δημιουργούν ένα βιώσιμο μέλλον και προωθούν την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία», ανέφερε σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο POLITICO.

Ούτε η Apple ούτε η Google σχολίασαν τις αντίστοιχες δωρεές τους.

Politico [Big Tech donations boost liberals ahead of EU election]

Παρά την άνοδο της ακροδεξιάς πιθανότατα η «συμμαχία» Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών και φιλελεύθερων θα διατηρήσει τον έλεγχο και στη νέα Ευρωβουλή: Η συμμαχία Μελόνι και Λεπέν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: